19 Haziran 2017 Pazartesi

Anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse

Konu: anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse. BOŞANMA İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER. Kimler Nafaka Alabilir ? Baba velayeti almayı kabul etmektedir. Anne velayeti vermek isterse.


Zira anne bakım ve şefkatine muhtaç, süt çağında olan, kendi ihtiyaçlarının henüz gideremeyen bir çocuğun velayetini anneye vermek mantıklı ve doğal durumdur. Ancak aksi yönde mahkeme kararları da olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mesela anne çocuğu istemiyorsa elbette çocuğun velayeti babaya verilecektir. Bu olayda anne çocuğun velayetini almak istememiş başta.


Kadın cocugu istememiş başta sonra çocugu ln velayetini istiyormuş. Kural olarak evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Evlilik devam etmekle beraber, ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse, velayet hakkı hakim tarafından eşlerden birine verilecektir.


Bunun yanında tarafların anlaşması halinde anlaşmalı boşanma protokolünde velayetin babaya verilmesi konusunda madde konulmuş ise çocuğun velayeti babaya verilebilecektir. Velayet babaya verilmiş. Karşı tarafa zarar vermek için boşanma davalarında çiftlerden biri çocuğun velayetini almak isteyebiliyor.


Bazı durumlarda da diğer tarafın çocuk için iyi bir gelecek sağlayamayacağını kanaatinde olduklarından velayetin kendilerine verilmesini talep ediyorlar. Burada istisnai durumlar hariçtir. Peki, bu istisnai durumlar neler?


Anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse

Kizimin velayetini babaya vermek Zorunda kaldım. Evlendiğim ilk günden beri aldatiliyordum, çocuğum olunca değişir düzelir sandım ama devam etti. Ona kızarken aynı hataya bende düştüm ayrıldık, seni rezil ederim velayeti vermezsen diye tehdit yoluyla velayeti o aldı ama kızım bende kaliyor, arada bir kendisi alıyor.


Anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse

Bu kez de Yargıtay, çocuğunun velayetini alan annenin yurt dışına çıkışta boşandığı eşinden izin alma zorunluluğu bulunmadığına karar verdi. Ben dava sürerken velayet hakkını babasına vermek istiyorum. Doğrusu emin değilim kendimi şuçlu hissetmek istemiyorum. Bu hususlardan biri de çocuğun yaşıdır.


Boşanma kararı alan eşlerin karşılaştıkları en önemli problemlerden biri, çocuğun velayetinin kime verileceğidir. Boşanma gerçekleştiğinde, çocuğun anne ve babasının ortak bir soyadı bulunmuyor ve çocuğun velayetine de sadece biri sahip ise, çocuk, velayet hakkına sahip ebeveynin soyadını.


Anne çocuğun velayetini babaya vermek isterse

Yerel mahkemenin aksi kanaatle çocukların velayetini babaya bırakması bozmayı gerektirir. Bu gelişme üzerine, çocuğun velayetini tedbiren baba N. Mahkeme çifti boşarken çocuğun velayetini babaya verdi ancak anne, çocuğun velayetini almak için dava açtı. Bunun üzerine karar Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’ne temyiz edildi.


Eskiden evlilik dışında doğan bir çocuğun velayetini hakim isterse anaya isterse babaya verebiliyor, isterse vasi tayin edebiliyordu. Yeni düzenlemede esas olarak velayet ananındır. Ancak haklı nedenlerle hakim velayeti anadan alabilir, bu durumda çocuğu babaya verebileceği gibi vasi de tayin edebilir. Ana baba ile çocuğun menfaatleri çatışıyorsa çocuğun menfaati üstün tutulacaktır.


Yargıtay da velayetle ilgili verdiği kararlarda yargıcın takdir hakkını kullanırken çocuğun çıkarlarına öncelik verilmesi görüşündedir. Bir garip hukuk mücadelesi: Yunanistan Türk anneye, Türkiye Yunan babaya velayet verdi!


Bu hak anne ve babaya bireysel olarak tanınmıştır. Bu hak çocuğun ergin olduğu tarihe kadar devam eder. Zira henüz anne bakımına muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi açısından çocuğa büyük zararlar verebilir. Türk hukuku uygulaması açısından ile yaşına kadar çocuğun velayeti anneye verilir.


Zira çocuğun anne bakımına en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin bu yaşlar arası olduğu bilimsel olarak da. Gerek evlilik dışı çocukların velayetlerinin anne ve babaya birlikte verilmesi ve gerekse boşanma sonucu çocuğun velayetinin yine anlaşmış olsalar bile anne babaya birlikte verilişinin Türk Hukuk sistemimizde kamu düzeni nedeniyle kabul edilmemesi yabancı ülkelerden verilen mahkeme kararlarınında bu hususda Türkiyede tanınmasını ve yerine getirilmesini engellemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.