22 Haziran 2017 Perşembe

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi

Kat karşılığı inşaat işlerinde doğru müteahhitle işbirliği yapmak oldukça önemli. Bu noktada “ kat karşılığı inşaat sözleşmesi ” sizin güvenliğiniz oluyor.


Yaptığınız anlaşma yasal bir boyut. Bazı durumlarda ise belirli bir yüzde üzerinden örneğin yüzde oranına göre anlaşmaya sağlanıyor. ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ.


Günümüzde kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar ve davalar büyük bir yer kaplamaktadır.

Bu sözleşme ile ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. O nedenle çıkan ihtilafların çözümünde hangi hükümlerin kıyas yoluyla veya doğrudan.


Yani kat karşılığı inşaat sözleşmesi her iki taraf için de hayati önem taşıyor. Bu haberimizde sizinle kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneğini paylaşıyoruz. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi de taraflar arasındaki anlaşmayı konu edinen. Bunlardan eser sözleşmesi, kanunen herhangi bir şekle tabi değildir şekil serbestisine dayanarak tarafların istediği şekilde yapılabilir.


Kentsel dönüşüm ile birlikte yeni inşaatların yapılmaktadır. Bunun sonucunda inşaat sözleşmelerinin özel bir türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ortaya çıkmaktadır.


Arsa sahibi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında sözleşmeyi haklı ve geçerli bir neden olmaksızın feshederse, müteahhidin sözleşme gereği yaptığı masrafları ve sözleşmenin feshi nedeni ile meydana gelen zararlarını ödemekle yükümlü olacaktır.

Kanunda açıkça düzenlenmeyen bu sözleşme ile ilgili ihtilafların çözümünde emsal Yargıtay Kararları büyük rol oynamaktadır. Vekaletname ile kat karşılığı inşaat işlerinde, arsa sahipleri proje onayı, inşaat ruhsatı, proje tadilatı, imar izinleri, iskan ruhsatı gibi bürokratik işlemlerin işin daha hızlı yapılması sağlanıyor.


Söz konusu sözleşmenin iptali, mahkeme tarafından da gerçekleştirilebilir. Taraflarca okunup imzalanmıştır.


Uygulama her ne kadar “ kat karşılığı inşaat sözleşmesi ” veya “arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi” olarak isimlendirilse de bu sözleşmelerde yüklenici konumundaki müteahhite verilmesi borçlanan şey temel olarak bağımsız bölüm ya da bölümlerdir. Zira kat mülkiyeti rejiminde katın bir tanımı, işlevi yoktur. Ek yapılacak anlaşmalar maddelere eklenir.


Bütün kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde asıl amaç, tarafların edimlerini zamanında ve sözleşmeye uygun olarak ifa etmeleri ve bu şekilde karşılıklı rıza ile sözleşmenin ifa nedeniyle feshidir. Ama günlük hayatta maalesef sözleşmeler bazen tarafların birisinin tek taraflı feshi ile sona erebilmektedir. Nitekim Yargıtay da, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin nitelik olarak Tüketici.


Müteahhit kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile borçlandığı inşaat yapım borcunun ifasını, kendi nam ve hesabına, bağımsız olarak çalışan başka bir müteahhide devrederse, devrettiği kişi “Alt müteahhit (Alt Yüklenici) veya Taşeron” olarak anılır. Kategori: Gayrimenkul Sohbetleri. Cevaplar: Okunma: 045.


Arsa için para ödenmez, karşılığı daire- kat olarak verilir. Ancak sözleşmenin her iki tarafı da tacir sıfatına sahipse uyuşmazlık ticari bir nitelik kazanacağından dolayı asliye ticaret mahkemeleri bakmakla görevli hale gelir. Basit anlaşmalarda ise taraflar kendi aralarında yapabilirler. Ruhsat için başvuru tarihi ve inşaatın tamamlanma süresi açıkça ve şüpheye yer vermeyecek şekilde olmalıdır.


Bilindiği üzere kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin (yerine göre evvela mevcut binayı yıktıktan sonra) iş sahibine ait olan arsa üzerinde bir bina inşa etmesi ve iş sahibinin de buna mütekabil olarak yükleniciye, arsa payı ve yüklenici tarafından inşa edilecek binadan, kat mülkiyetine geçildikten sonra, bağımsız bölümlerden bazılarını vermeyi.

Uygulamada gayrimenkul satış vaadi şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi, satış vaadi gibi gösterilip satış bedeli belirlenerek tapuya şerhi sağlanmaktaydı. Sözleşme, bir eser sözleşmesidir. Bunlar, özel bir durum olmadıkça, Asliye Hukuk Mahkemelerinde çözüme bağlanır. Peki kat karşılığı veya diğer adıyla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir?


Yalım Canveren Bombaların, şehitlerimizin ve kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısının arttığı bu karanlık günlerde, her kötü şeyin bir sonu olacağına ve her karanlık yolun sonunun aydınlığa varacağına inanarak, her şeye rağmen, herkese iyi haftalar dilemek istiyorum. Noterliğinin … yevmiye numaralı Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat sözleşmesi, Noterliğinin … yevmiye numaralı ihtarnamesi.


Arsa sahipleri, arsaları üzerinde müteahhitle anlaşma sağlayarak inşaat yaptırabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.