18 Ağustos 2017 Cuma

Kira kdv stopaj

Kiralarda stopaj oranı 31. Yeni düzenlemeye göre 31. Brüt kira ise, kiracının devlete ödeyeceği stopaj ile net kiranın toplanması sonucu elde edilen tutardır.


Stopaj Oranı: Stopaj oranı 31. Kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden % 1 stopaj uygulanacaktır.

Ayrıca, her iki durumda da kira. TL iken stopaj indiriminde sonra toplam hesaplanan gelir vergisi 56. TL daha az vergi alınmakta. Buda % 1oranında söz konusu aylık kira gelirinden alınan gelir vergisinin azalması demektir.


Uzmanlar, düzenlemenin kiracıları rahatlatacağına dikkat çekiyor. Aracını kiralayan kişi eğer yıllık gelir vergisi beyannamesi hazırlıyorsa, % vergi.


Resmi Gazetede yayınlana Cumhurbaşkanlığı kararı ile stopaj oranlarını indirildi.

Gayrimenkulu şirket kiralarken stopaj yapacak (yani bürüt ücretten kesecek). Tekdüzen hesap planı açısından değil. Yani cebinizden para çıkacak. Verginin ödenmesinde kiracı sorumludur.


Mesken kiralamada uygulanmaz. Brüt kira bilindiği zaman hem net kira hem de stopaj oranı hesaplanabilmektedir. KDV ve stopaj indirimi 31. Bu şekilde kira stopajı hesaplanmış olacaktır.


Brüt kiradan stopaj çıkarıldığında ise net kira tutarı elde edilecektir. Size uygun ve doğru cevap verilmiş. Neden tekrar tekrar aynı şeyi soruyorsunuz. Size kiraya veren mal sahibi gerçek kişi şahıs ise başka bir çıkar yol yoktur.


Yine,gelir vergisi kanununda “tahsilat ilkesi” geçerli olduğundan peşinödenen kiralarda stopaj da tek seferde peşin olarak beyan edilip ödenmelidir. Bir başka ifadeyle yıllık kira ödemesi topluca yapılırsa buna isabet eden yıllık stopaj tutarı ödemenin yapıldığı aya ait muhtasar beyannamede beyanedilip ödenmelidir.


Fakat bu çembere yalnızca işyeri olarak kiralanan yerler dahil ediliyor.

Vergi stopajı ile aynı olan tek noktası kira stopajında brüt ücret üzerinden belirli oranda hesaplanarak ödenmesidir. Albayrak, "Bayram öncesinde başta esnafımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza müjdemiz var.


Yapılan indirim ile. Hükümet iş yeri kiracıları için vergi indirim kararı aldı.


TL kira için kiracının brüt kira gideri 1. TL olacak, bu tutarın % 20’si olan 2TL stopaj vergisi olarak devlete, kalan 1. Gelir Vergisi tebliği ile sadece ödemenin şekli ile ilgili zorunluluğu getirilmiştir. Personele yapılan ücret ödemelerinden serbest meslek ödemelerine (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), kira ödemelerinden mevduat faizine, kanunda sayılmış daha pek çok ödemede stopaj kesintisi yapılır. Söz konusu düzenleme hakkında.


Dolayısıyla bu yatırım araçları için vergisel avantaj. Cumhurbaşkanı Kararı ile kira ödemelerinde katma değer vergisi ve stopaj oranları değişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.