Kasım TATLILIOĞLU ÖZET Okul öncesi dönemin çocuğun gelişiminde önemli bir yeri olduğundan bu çağ çocuklarının gelişiminde anne-baba tutumu büyük bir önem taşımaktadır. Ailenin çocuğun bedensel, zihinsel, sosyal alanlar gibi pek çok alandaki gelişimi üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Bu nedenle anne baba ve çocuk ilişkisi, temelde anne ve babanın tutumlarına etkilenmektedir. Bu dönemde ailenin rehberliği çocuğun gelişimi üzerinde çok etkili olur.
Hatalı anne baba tutumu sağlıksız bir gelişimin ve uyumsuzlukların başlıca kaynağı olabilir. Anne-baba, bazen çocuğa çok şey vererek onun kendi gelişimine yön vermesini engeller. Bazen de çok az şey vererek ona gerekli desteği sağlayamaz ve.
Anne baba tutumları, baskıcı ve. Anne-baba ve çocuk ilişkisinin temelinde, çocuğun tüm yaşamında önemli etkileri olan, anne-babaların çocuklarını yetiştirirken benimsedikleri ve edindikleri anne ve babalık rolleri yer almaktadır. Genel anlamda özgüven “bireyin kendi yeteneklerini, duygularını.
Ayrıca, çocuğun çevresini, olayları anlaması ve öğrenmesi sürecine de yardımcı olur. Sağlıklı çocuk yetiştirmenin sağlıklı anne baba tutumlarıyla doğrudan ilgilidir. Yanlış tutumlardan birini sergileyen anne babalarla büyüyen bireylerin hem kendilerine has bir kişilik geliştirmeleri engellenmiş hem de sağlıksız bir kişilik geliştirmelerine neden olunmuştur.
Hayat boyu kazandığımız davranışların çok büyük bir oranını öğrenme yoluyla kazandığımız göz önünde bulundurulursa, anne-baba tutumlarının önemi daha da netleşmektedir. Bir çocuk için annesi ve babası dünyayı temsil eder.
Bu amacı gerçekleştirmek için nasıl bir insan yetiştirmek istiyoruz, hangi yöntem ve tekniklerle, hangi tutumlarla bunu başarabiliriz sorularının cevaplarını belirlemek gerekir. Bireyin kendisini tanıması kimliğinin oluşması, farkındalıklarının farkına varması kısmında anne-babanın büyük etkisi vardır.
Sınavlar ülkemizde bireyin kariyeri ve geleceği hakkında önemli yer tutmaktadır. Ailelerin yanlış ya da yetersiz tutumları bu bireylerin sınav başarısını büyük ölçüde etkilemektedir. EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Okul öncesi dönemde anne-baba, çocuğun. Bu bağlanma biçimleri çocuğun diğer insanlarla olan ilişkilerini şekillendirmektedir.
Anne-Baba Tutumlarının Çocukların Kişilik Gelişimi Üzerindeki Etkisi ile ilgili bilgi dolu bir makale Kişilik gelişiminin oluşumunda bireyin çevresi ile olan etkileşimi çok önemlidir. Dolayısıyla anne, baba ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, çocuğun ileride nasıl bir birey olacağını etkilemektedir. Anne-baba çocuk için çok şefkatli bir bakıcı ve çok önemli bir öğretmendir.
ANNE-BABA TUTUMU Otoriter ve reddedici anne baba tutumunda çocuğa aı-rı baskı ve disiplin uygulanır. Anne-baba, çocuğun sosyalleşmesinde önemli rol oynar: Grup içinde dengeli bir birey olabilmesi için çocuğa güven duygusu aşılar.
Hiç sınır koyulmayan bu çocuklarda neyin doğru neyin yanlış olduğu bilinmediği için çocuklar ait olmayı hissedemezler, benmerkezcidirler, asi ve saldırgan davranışlar gözlenebildiği gibi sınırları olmadığı için işbirliği de yapamazlar. ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ 1. Aile, grup içinde dengeli bir birey olabilmesi için çocuğa güven duygusu aşılar.
Onun sosyal kabul görebilmesi için gerekli ortamı hazırlar. Etiket: anne baba tutumlarının çocuğun gelişimine etkisi. Yaş Etkinlikleri, Çocuk Gelişimi, Genel.
Davranışların ölçülü ve tutarlı olduğu bu tutum, çocuğun kişiliğinin dengeli biçimde gelişimine fırsat tanıyan bir yaklaşımdır. Ayrıca bu tip ailelerde kurallar gerektiğinde esnek olabilir.
Sosyal ilişkiler boyutuna baktığımızda ise anne-baba, çocuklarının yalnızca kendilerinin seçtiği ve onay verdiği kişilerle arkadaşlık etmesine izin verir. Hiçbir arkadaşının evine gitmesine izin vermemekle beraber çocuğun hayatını plan, program ve aşırı düzene oturtma.
Bu çalışmada, öğretmen ve anne-baba tutumları. Farklı anne baba tutumlarının okul öncesi eğitim çağındaki çocukların özgüven duygusunun gelişimine etkisi (Aksaray ili örneği) Giriş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.