Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 07. Arsa sahibi ve inşaatı yapan ya da yapacak olan yüklenici firmayla kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi konusunda anlaşmazlık yaşamaları halinde ancak mahkemeye daha açılması ve mahkemenin sözleşmenin feshine karar verilmiş olması gerekir. Yanlar arasında düzenlenerek 16.
Noterliğinde imzalanan 15. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, genellikle müteahhidin temerrüdü söz konusu olmaktadır. Arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesinin konusu taşın-maz olduğu için noter tarafından düzenleme şeklinde yapılmalıdır.
Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi. ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ.
Günümüzde kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar ve davalar büyük bir yer kaplamaktadır. Bu sözleşme ile ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
O nedenle çıkan ihtilafların çözümünde hangi hükümlerin kıyas yoluyla veya doğrudan. Bu noktada “ kat karşılığı inşaat sözleşmesi ” sizin güvenliğiniz oluyor. Yaptığınız anlaşma yasal bir boyut kazanıyor böylelikle her iki taraf için de sorumluluklar yasal olarak tanımlanıyor.
Yani kat karşılığı inşaat sözleşmesi her iki taraf için de hayati önem taşıyor. KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HALİNDE GEÇERLİK ŞEKLİ Av. Eğer yapılan inşaat sözleşmesi şekle aykırı yapılmışsa bu sözleşme kural olarak geçersiz sayılır.
Geçersiz yapılmış bir sözleşmeye dayalı olarak yapılan ifalar TBK 77. Türkiye’de inşaat sektörüne bakıldığında en çok tercih edilen proje teslim sistemi olarak karşımıza kat karşılığı inşaat sözleşmesi çıkmaktadır. Halk arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak bilinen, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ve Dava Süreci Ekonominin çıkmaza girdiği dönemlerde bile inşaat sektörü önemini kaybetmemiştir. Bu itibarla, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile tarafınıza verilen dairelerin herhangi bir bedel alınmaksızın çocuklarınıza devredildiğinin ispatı halinde gelir vergisi yönünden vergilendirme yapılamayacak olup, ivazsız intikal şeklinde gerçekleşen söz konusu işlemlerin veraset ve intikal vergisi kapsamında vergilendirmesi gerekmektedir.
Ek yapılacak anlaşmalar maddelere eklenir. Ancak, taşınmazın devri unsuru söz konusu olduğundan sözleşmenin mutlaka resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Eser sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir.
Bu durumda müteahhide başlangıçta arsanın devrinin yapıldığı tarih itibariyle arsa payı açısından verginin doğduğu, dolayısıyla vergilemenin bu tarih itibariyle yapılması gerektiği üzerinde durulabilir. Elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt.
Nitekim konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca verilen 26. Kat Karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında gerçekleşen işlemlerde vergiyi doğuran olay inşa edilen bağımsız bölümlerin arsa sahibine devir ve teslim anında meydana gelecektir.
Buna göre arsanın bağımsız birim inşa edilmek üzere. Bay (A), iktisadi işletmesine dahil olmayan arsası için müteahhit (B) A. Söz konusu sözleşmeye göre arsa sahibi Bay (A), inşa edilecek konuttan 8’ini ve işyerinden 2’sini alacaktır.
C) Arsa sahibi ile yüklenici arasında arsa payı karşılığı kat yapımı esnasında ”Anahtar Teslimi” şeklinde anlaşma yapıldığından, İnşaat temel üstü ruhsatlarının alınması ile ilgili olarak Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenecek vergi, resim ve harçlar, yapı kullanma izni (İskan Müsaadesi) nin alınması sırasında belediyeye ödenecek yapı kullanma. Kıymetli okurlarım bu haftaki yazımda sizlere günlük hayatta kat karşılığı inşaat olarak adlandırılan uygulamanın hukuki temeliyle ilgili kısa bilgi vermeye çalışacağım.
Bundan böyle ‘Arsa sahipleri’ diye anılacaktır. Yüklenici firma, Müteahhit firma olarak anılacaktır. Yazar konuyu açıklarken arsa sahibi yerine “iş sahibi” terimini tercih etmektedir.
Taraflarca okunup imzalanmıştır. Müteahhitlerin inşaat devam etmekte iken, topraktan satış diye bilinen satışları söz konusudur.
Müteahhitler, satın aldıkları arsa üzerine inşaat yaptıkları gibi arsa sahipleriyle kat karşılığı inşaat sözleşmeleriyle de inşaat yapmakta ve inşaat devam ederken de satış yapmaktadırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.