2 Ekim 2017 Pazartesi

Namazda ezan ve kamet ne zaman okunur

Birden fazla kazâ namazı kılınacak ise, meclis aynı olsun farklı olsun, her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte aynı yerde birden fazla kazâ kılınacak olduğunda bunların ilkinde bir. Evinde yalnız veya cemaat ile vakit namazı kılan, ezan ve kamet okumaz. Fakat, okumaları efdal olur. Kamet ezana göre daha hızlı okunur.


Ezan ile kametin arasının bir miktar ayrılması gerekir. KAMET NE ZAMAN GET.

Farz namazlara çağrı için ezan okumanın dayanağı, Kitap ve Sünnet’tir. Ezan ve kâmet, farz namazların sünnetlerindendir.


Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Siz namaza çağırdığınız zaman onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar. Birden fazla kaza namazı kılınacak ise, meclis aynı olsun farklı olsun, her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte aynı yerde birden fazla kaza kılınacak olduğunda bunların ilkinde bir kere.


Birden fazla kaza namazı kılınacaksa, meclis aynı olsun, farklı olsun her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte, aynı yerde birden fazla kaza kılacak olduğunda bunların ilkinde bir kere. Binaenaleyh bir camide ezan ve ikametle vakit namazı mu`tad vechile kılındıktan sonra, tekrar cemaatle veya münferiden aynı namazı kılacak kimseler, ne ezan okurlar ne de ikamet getirirler.


Cuma namazında ise, iki ezan okunur. Hangi namazlarda ezan ve kamet okunur ?

Kırda, bostanda, yalnız veya cemaat ile kılarken, erkeklerin ezan ve kameti yüksek sesle okumaları. Bir camide, cemaatle vaktin namazı kılındıktan sonra, yeni bir cemaat oluştuğunda, aynı vakit namazının, cemaatle veya tek başına kılınması halinde, tekrar ezan ve kâmet okunmasına gerek yoktur.


Ezan sözlük anlamı olarak duyurmak, bildirmek demektir. Ezan ilahi bir çağrıyı bildiren ve vakitlerin girdiğini bildirmesi açısından dinimizdeki önemi büyüktür. Müslümanlar çoğalınca namaz kılmak için toplanma ihtiyacı olduğundan.


Günde beş kez okunuş amacı nedir? Ezanın bütün ülkelerde aynı dilde okunmasının önemini açıklayınız. Ezanı okuyan kişiye ne ad verilir?


Ezanla kamet arasındaki farklılıkları bulunuz. Asli "ikâmet" olup, türkçede "i" siz kullanilir.


Bir terim olarak, farz namazlardan önce, tek başina namaz kilacak olan kimsenin cemaatle kilinacak farz namazdan önce ise müezzinin okudugu ezan benzeri sözlerdir. Ezan duası nasıl yapılır ve ne zaman okunur ? Resûlullah buyurdu ki:” Ezan okunurken şu duâyı okuyun: “ Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîkeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh ve radîtü billâhî rabben ve bil-islâmi dînen ve bi Muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme resûlen nebiyyâ”.


Cemaatle kılınan namazda, cemaatin namaz için ayağa ne zaman kalkacağı hususu, namazın özüyle değil, âdâp ve müstehaplarıyla ilgilidir. A’zam’a göre cemaatle namaz kılmak üzere “Kad kâmeti’s-salât” yani “namaz başladı” denildiği anda imamın namaza başlaması, namazın âdâbındandır. Ancak bazı istisnalar vardır ki cenaze, sünnet, teravih, vitir, bayram namazlarında asla okunmaz.


Deli, fasık, çocuk, Müslüman olmayan, kadın, cünüb olan, sarhoş ezan okuyamaz.

Tercümeleri hangi lisanda olursa olsun okunmaz. Ezan, bildirilen kelimelerle ayakta okunur. Okunduğu zaman ibadet değiştirilmiş olur. Kametten Sonra Ezan Duası Okunur Mu, Hükmü Nedir?


Ezan Ve Kameti Oluşturan Cümleler İkişer Kere Mi, Birer Kere Mi Okunmalıdır? Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Bilal-i Habeşî’dir. Namazdan Sonra 33’er.


Bilâl’e, “ Ezan okuduğun zaman ağır ağır oku, kamet getirdiğin zaman ise acele ve çabuk getir. Peygamber Efendimizin Hz. Bu, sesin gür çıkması için daha iyidir. Ancak sünnet, vitir, cenaze, teravih ve bayram namazlarında okunmaz.


Kaza namazı kılacak kişi tek bir ezan ve tek bir kamet getirdikten sonra peş peşe istediği kadar namaz kılabilir. Tek kamet yeterlidir. Kendi evlerinde tek başına namaz kılan erkekler. Hametan okunması erkek ve kadınlar için sünnettir.


Hanefi mezhebine göre kamet ezan sözleri ile aynıdır sadece hayye alel-felâh dedikten sonra kad kametis salah kad kametis Salah ne denir. Kametin sözleri ve okunuşu Allahuekber allahuekber allahuekber allahuekber Eşhedü enla ilahe illallah eşhedü enla ilahe illallah Anne muhammeden resulullah eşhedü enla Muhammeden Resulullah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.