28 Aralık 2017 Perşembe

Avukatlara yeşil pasaport 15 yıl

Baroya kayıtlı en az yıllık avukatlar yeşil pasaport alabilecek. Bakanlığının yönetmeliğine göre, avukatlara hususi damgalı pasaport olarak bilinen " yeşil pasaport " verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.


Bu yıl baroya kayıtlı olma tarihi ile belirleniyor. Yönetmeliğe göre, baroya kayıtlı en az yıllık avukatlar yeşil pasaport için başvuruda bulunabilecek.


Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki kıdeminin yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenecek.

AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT. Hukuk fakültesi mezunları, mesleğe giriş sınavına girmek zorunda kalacak. Sınavı ÖSYM yapacak.


TBMM Adalet Komisyonu yıl kıdemi bulunan avukatlara yeşil pasaport hakkı tanıyan yargı paketinin birinci maddesini kabul etti. Duyuruda avukatlara yeşil pasaport başvuruları ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verildi. Diğer bir şart ise bu durumu sürdürmek.


Yeni düzenleme ile yıl kıdemi olan avukatlara yeşil pasaport verilmesi amaçlanıyor.

Bakanlığı’nın yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre, başvuru sahibinin kıdeminin yıl ve üzeri olduğu baro. Bu ülkede yaşam çok ucuz! Peki, kimlere verilir? Aslında kamu görevlilerinin sadece %4’lük bir bölümü yeşil pasaporta adaydır.


Daha önce yazı almıştım emniyet müdürlüğüne götürmek. Bu kapsamda, barolar düzenleyecekleri talep.


Ancak avukatların haklarında, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması şartı aranacak. Teklifte yıllık avukatlara hususi pasaport verilmesi için hakkında ‘terör’ suçlarından soruşturma ve kovuşturma bulunmama kriteri getirildi.


Taslak metinde yıl kıdemi bulunan tüm avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülüyordu. Hazırlanan teklifte bu maddeye “terör” ayarı getirildi.


Ardından yıl kıdemi bulunan avukatlara yeşil pasaport verildi. Böylece yeşil pasaport alma hakkına sahip kişi sayısı milyona ulaştı. Haklarında TCK İkinci Kitap Dördüncü Kısım, Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerde tanımlanan suçlar ile TMK kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma bulunanlara yıl.


Ayrıca, TCK ile TMK kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma bulunup bulunmadığı bilgisi talep üzerine Adalet Bakanlığı tarafından Genel Müdürlüğe gönderilecek. Yeşil Pasaport istediler.


Avukatlara " yeşil pasaport " resmen başladı.

Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık. Herhangi bir harç parası yatırmanıza gerek yok.


Bankaya gittiğinizde sadece pasaport defter bedelini yatırmak istediğinizi belirtin. Bilindiği üzere belli mesleklerde görev yapanlarla bu görevlilerinin eş ve çocukları halk arasında yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport hakkından faydalanmaktadırlar.


Yargı reformu staratejisi 1. Eklemek istediğiniz noktalar veya sormak istediğiniz şeyler varsa yorum kısmından bana yazabilirsiniz. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre baroya kayıtlı en az yıllık avukatlar “ yeşil pasaport ” için başvurabilecek.


Halk arasında yeşil pasaport adı kullanılmakta ise de bu pasaport resmiyette hususi pasaport olarak adlandırılmaktadır(yazımızda yeşil pasaport olarak anılacaktır). Bu pasaport türü pasaport harcından muaftır.


CHP’li Aydoğan, “Uyduruk soruşturmalarla avukatların pasaport hakkını yok edebilirler” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.