Kişi buluşuna faydalı model belgesi almaya karar verdiğinde başvuru dilekçesi, buluşla ilgili tarifname, buluşa ait teknik özellikler ve teknik çizimler, buluşun özeti gibi birtakım belgeler hazırlamaları. Yeni bir buluşun faydalı model ile mi yoksa patent tescil belgesi ile mi koruma altına alınması gerektiği ayrımının yapılması gerekmektedir. Faydalı Model Nedir. Cihazlar, araç gereçler, elektrikli ve elektronik aletler, makineler faydalı model kapsamındadır.
Mevcut kullanımda olan ve aynı işi yapan modellerde karşılaşılan sorun ya da problemlerin teknik detaylandırma ve geliştirmelerle çözülmesi ve iyileştirme faaliyeti sonucu faydalı model olarak adlandırılacak tasarımlar. Ticarette değer yaratmak, kalıcı olmak ve hızlı büyümenin en önemli yollarından biri, kendi ürün ve çözümlerini yaratmaktan geçiyor.
Bu noktada karşımıza patent ve faydalı model kavramları çıkıyor. Peki patent ve faydalı model nedir ? Bu sebeptendir ki küçük ve orta ölçekli işletmeler çok daha hızlı ve nispeten düşük maliyetli olan faydalı model tescilini tercih ederek buluşlarını koruma altına almakta, olası taklit hadiselerinin önüne geçmektedirler.
Tüm dünya ülkelerinin hedefinde sanayide ve ekonomide ülkelerini gelişmişlik seviyesine çıkartmak ve bu gelişmişliği, değişen koşullar karşısında korumaya çalışarak daha da ileri bir seviyeye götürmek vardır. Teknik olarak yeni buluşa patent tescili veya faydalı model tescili almak mümkündür.
Başvuru yapılan tarihten itibaren her yıl dönümünden önce yıllık sicil kayıt ücreti olarak adlandırılan bir ücret yatırılır ve bu ücretler yatırıldığı sürece de koruma devam eder. Yenilik özelliği, yani buluşun faydalı model olarak tescil talebinden önce herhangi bir yerde yayınlanmamış, sergilenmemiş, üretim ve satış faaliyetinde bulunulmamış olmasıdır.
Ayrıca üretim yöntemleri ile kimyasal formüller için faydalı model belgesi verilmemektedir.
Yeni ve sanayiye uygulanabilir nitelikteki buluşları korumak için verilen ve buluş belgesine oranla alınması zaman ve maliyet açısından daha avantajlı olduğu için tercih edilen belge. Yani yıl boyunca sizin izniniz olmadan üretim ve satışın gerçekleşmesi mümkün değildir. Fakat faydalı model belgesi alınan ürünün farklı bir versiyonun geliştirilmesi kolaydır.
Taklit edilmesi, patente göre daha basittir. Bu uygulamanın özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerle birlikte araştırma kuruluşlarının da buluş yapmak konusundaki çalışmalarını olumlu etkileyeceği düşünülmüştür. Tescil aşamasında belge ücretinin yatırılması ile tescil işlemi tamamlanmakta ve belge basım aşamasına geçilmektedir.
Buluşumu Kuruma başvurmadan önce noterden tasdik ettirdim. Başvuru sahibi veya vekili itirazlara cevap verebilir. Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren yıldır ve bu süre uzatılamaz. Yeniliklerin araştırma ve incelemeye gidilmeden, şeklen uygunluğu varsa, aylık ilan süresinde herhangi bir ret gelmemişse tescil edilen belge çeşididir.
Bir buluşun patent alabilmesi için Yeni olması, Buluş Aşaması içermesi ve Sanayiye Uygulanabilir olması gereklidir. Buluş, "tarım dahil, sanayideki herhangi bir spesifik sorunun çözümü" olarak tanımlanır. Patent ise, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır.
Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Süreç açısından değerlendirildiğinde ise faydalı model belgesi patent belgesine oranla daha hızlı ve kolay alınabilmektedir. Bu durumda, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 12.
Burada ise yeni sanayiye uygulanabilen buluşlara faydalı model belgesi veriliyor.
Yani faydalı model belgesi verilirken tekniğin bilinen durumunu aşma kriteri aranmamaktadır. Yine usullar yöntemler, kimyasal ilaçlarla ilgili buluşlar faydalı model sistemiyle korunmamaktadır. Türkiye’de ve Dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşun, buluş sahibine yıl gibi belli bir süre, bu buluşu üretme ve pazarlama hakkını tanıması anlamına gelir.
Ankara Patent Bürosu fikri haklar sektöründe hizmet vermektedir. Marka tescili, patent başvurusu, endüstriyel tasarım tescili, alan adı tescili yapabilirsiniz. KDV buradan ödeyerek faydalı model belgesi alabilirsiniz.
Eğer,ticari değeri olabileceğini düşündüğünüz bir buluşunuz varsa, faydalı model başvurusunda bulunmanız yararlı olabilir. Web sitemizdeki bilgiler,Türk Patent sistemini özetlemektedir ve patent başvurunuzda karar vermenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.