7 Şubat 2018 Çarşamba

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi davası

Arsa sahibi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında sözleşmeyi haklı ve geçerli bir neden olmaksızın feshederse, müteahhidin sözleşme gereği yaptığı masrafları ve sözleşmenin feshi nedeni ile meydana gelen zararlarını ödemekle yükümlü olacaktır. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi Davası Yani müteahhit yaptığı işin bedelini para olarak değil taşınmaz olarak alır.


Bu nedenle yapılan iş kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat olarak anılır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi davası ! Sözleşmenin uygulanmasında yaşanan uyuşmazlıklar sebebi ile sözleşmenin feshedilmesi istenebiliyor.


Bütün kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde asıl amaç, tarafların edimlerini zamanında ve sözleşmeye uygun olarak ifa etmeleri ve bu şekilde karşılıklı rıza ile sözleşmenin ifa nedeniyle feshidir.

Ama günlük hayatta maalesef sözleşmeler bazen tarafların birisinin tek taraflı feshi ile sona erebilmektedir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin görevini zamanında, tam veya gereği gibi ifa edememesi halinde arsa sahibi tarafından sözleşmenin feshini talep etme durumu söz konusu olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, inşaatın tamamlanmadan arsa sahibine teslim edilmiş olmasının, ifa anlamına gelmeyeceğidir.


Somut olayda, sözleşmenin feshine ilişkin karar, 14. Bu sözleşmeler için kanunda yapılmış bir tanım yoktur.


Kanımca vaadin (ve kat karşılığı inşaat söz.) iptali istemi tapuya şerh verilmedikçe gayrimenkulun aynını etkileyecek olan bir dava sayılmamalıdır. Zira vaadin doğurmuş olduğu hak bir alacak hakkı olup şerhle güçlendirilmediği sürece ayni hak etkisine sahip değildir.


Bunlardan eser sözleşmesi, kanunen herhangi bir şekle tabi değildir şekil serbestisine dayanarak tarafların istediği şekilde yapılabilir.

KARAR : Dava, Ümraniye İlçesi Taşdelen f22d25d2c pafta 8parsel sayılı taşınmaz üzerinde kat karşılığı inşaat yapılması konusunda Kartal 3üncü Noterliğince düzenlenen 23. Yine de kafa karışıklığına fırsat vermemek adına kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak adlandırmaya devam edeceğiz. Sözleşme taşınmaz satışına ilişkin de hüküm içerdiğinden resmi şekilde yapılması gerekir.


Bu noktada “ kat karşılığı inşaat sözleşmesi ” sizin güvenliğiniz oluyor. Yaptığınız anlaşma yasal bir boyut kazanıyor böylelikle her iki taraf için de sorumluluklar yasal olarak tanımlanıyor. Yani kat karşılığı inşaat sözleşmesi her iki taraf için de hayati önem taşıyor.


Davacı arsa sahibi ile davalı yüklenici şirketin kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi konusunda iradeleri uyuşmamıştır. Bu durumda … tarihli sözleşme halen geçerliliğini korumaktadır. Dairemizin yerleşik uygulaması gereğidir. Gerek yüklenici, gerekse de yükleniciden pay alan davalıların tümü taşınmaz üzerine kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince inşaat yapıldığını.


ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ. Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi.


Günümüzde kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar ve davalar büyük bir yer kaplamaktadır. O nedenle çıkan ihtilafların çözümünde hangi hükümlerin kıyas yoluyla veya doğrudan.


Elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt. Sözleşme kapsamında inşaat sürecinde tarafların hak ve sorumluluklaryla inşaatın özelliklerine yer veriliyor.


Kural olarak, eser sözleşmelerinin geçerliliği hiçbir şekil şartına bağlı değildir. Ancak anlaşma sağlanamaz ise sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar veriliyor.

Arsa sahibi fesih gerekçesini belirttiği bir dilekçe ile görevli mahkemeye müracaat edebiliyor. Arsa Sahibinin Yüklenicinin Borçlu Temerrüdüne Düşmesi Nedeniyle Sözleşmeden Dönmesi. Ancak kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tarafları ile imzaladıkları söz-leşmeler ile hak ve borçları söz konusu kat karşılığı inşaat sözleşmesi -nin kaderine bağlı olan kişiler olmaktadır.


Nitekim bu kişilerin duru-mu sözleşmeye aşamaya göre feri müdahil veya asli müdahil olarak dâhil olmaları mümkündür. Türkiye’de inşaat sektörüne bakıldığında en çok tercih edilen proje teslim sistemi olarak karşımıza kat karşılığı inşaat sözleşmesi çıkmaktadır.


Bilindiği üzere kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin (yerine göre evvela mevcut binayı yıktıktan sonra) iş sahibine ait olan arsa üzerinde bir bina inşa etmesi ve iş sahibinin de buna mütekabil olarak yükleniciye, arsa payı ve yüklenici tarafından inşa edilecek binadan, kat mülkiyetine geçildikten sonra, bağımsız bölümlerden bazılarını vermeyi. Geçit Hakkı Davası Yargıtay Kararı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.