Bu nedenle şu yaştaki çocuğun velayeti babaya verilir diyemeyiz. Kendini idare edebilecek durumda olup bakıma muhtaç olmayan çocuğun velayetinin babaya verilmesi mümkündür. Bu hususta öncelikle anne, baba ve çocukla ayrı ayrı görüşecek bir uzmanın hazırlayacağı rapor dikkate alınarak karar verilecektir. Eğer çocuk gelişimini tamamlamamış yaştaysa, çocuğun velayeti anneye verilir.
Ayrıca velayet kararı verilmeden önce incelenen diğer bir husus ise bireylerin gelir düzeyidir. Anne çocuğun velayetini istemez ve mahkemeye çocuğun velayetini istemediğini belirtir ise mahkeme tarafından çocuğun velayeti babaya verilebilir. Velayetinin Babaya Verilmesi.
Bunun yanında tarafların anlaşması halinde anlaşmalı boşanma protokolünde velayetin babaya verilmesi konusunda madde konulmuş ise çocuğun velayeti babaya verilebilecektir. Kanunda küçük çocuğun anneye verilmesi ön görülür.
Bu durumun gerçekleşmemesi annenin çocuğun ruh ve beden sağlığına zarar verdiği durumlar, çocuğa bakmaktan aciz olduğu anlar veya annenin sağlık durumunun kötü olma hali gibi durumlarda göz önünde bulundurularak, çocuğun velayeti anneden alınıp, babaya verilir. Zira anne bakım ve şefkatine muhtaç, süt çağında olan, kendi ihtiyaçlarının henüz gideremeyen bir çocuğun velayetini anneye vermek mantıklı ve doğal durumdur.
Aldatmada çocuğun velayeti kime verilir ? Boşanmada yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir ? ETİKETLER: yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir, aldatmada çocuğun velayeti kime verilir, boşanma davası velayet, boşanmada erkek çocuğun velayeti kime verilir, çocuğun velayeti kaç yaşında babaya verilir, engelli çocuğun velayeti kime verilir, eşini aldatan anneye velayet verilirmi, istanbul boşanma avukatı. Artık çocuğun da görüşü alınacak.
Kaç Yaşında Olduğu Dikkate Alınmalıdır Y argıtay’a göre küçük yaş taki çocuğ un anne bakım ve ş efkatine muhtaç olacaktır. B u nedenle yüksek yararı aksini gerektirmediği sürece yaşı küçük olan çocuğun velayeti anneye bırakılmalıdır.
Bu arada, çocuğun kaç yaşında olduğu, kiminle yaşadığı, buna tanıklık edecek kişiler, masraflarının kim tarafından karşılandığı, velayetin bulunduğu annenin çocukla ilgilenmemesi, çocuğun anneyi istememesi (pedagog raporu yardımınıza koşacaktır) de önemli. Boşanmalar da şüphesiz ki en çok etkilenen çocuklar oluyor.
Yine çocuğun anne yanında kalmasının bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı deliller bulunması gerekir, meydana gelecek tehlikelerin varlığını ispat yükü karşı tarafa aittir. Aksi takdirde anne şefkatine muhtaç çocuğun velayetinin babaya bırakılması yasaya aykırıdır. Boşanınca kızın velayeti babaya, erkeğin ise anneye mi verilir ? Bu yorumlar kafamı karıştırıyor.
KANUNUMUZDA böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Bunda 0-yaş arasında olan çocuğun tamamen anne bakım ve şefkatine muhtaç olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte eğer çocuk ya da çocukların hayatları için herhangi bir risk durumu mevcut ise o zaman velayetin babaya verilmesi mümkün olabilir. Boşanma aşamasındaki çiftlerin en büyük sorunlarından biridir çocuğun velayetinin kime verileceği.
Boşanma olaylarında çocuğun anneye değil de babaya verilmesi istisnadır. Bu duruma sebebiyet veren olaylar annenin sağlık durumunun çok kötü olması, annenin kendine bile bakamayacak durumda olması, annenin çalıştığı işin uygunsuz veya yetersiz olması, annenin çocuğa zarar vermesi gibi durumlarda çocuk babaya verilir.
Cevap: çocuk velayetleri hangi hallerde babaya verilir İslam hukukuna göre, çocuğun velayeti öncelikle kadınlara verilir. Kadınlardan ilk velayet hakkına sahip olan kuşkusuz çocuğun annesidir. Anne bakım ve şefkatine muhtaç bir çocuğun anne yanında kalmasının fikri, bedeni ve ahlaki gelişimine engel olacağı yolunda muhtemel ciddi tehlike bulunmadığı takdirde velayet hakkı anneye verilir.
Boşanma durumunda annenin durumu ve yaşam standardı iyiyse eğer yaşına kadar olan çocukların velayeti anne bakımına muhtaç olması durumundan dolayı anneye bırakılmaktadır. Küçük çocuğun velayeti kime verilir ? Hakim velayetin kime verileceğini belirlerken büyük ölçüde çocuğun çıkarlarını, menfaatlerini, durumunu dikkate alarak karar verir.
Hakim incelemesi sırasında çocuğun yaşını, cinsiyetini, karakter yapısını ve isteklerini dikkate alacaktır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla velayet davalarını yeni bir boyuta taşıdı. Kurul, idrak gücüne sahip yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini.
Anne babanın anne babalık duygularını tatmininden ziyade, çocuk için en doğru olacak kararı, mahkeme, oluşacak şartlara göre değerlendirir. Genelde velayet anneye verilse de, hakim, çocuğun babaya verilmesi halinde daha iyi bir eğitim alacağı, daha iyi bir sosyal hayata kavuşacağı kanaatine varırsa velayeti babaya verebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.