8 Haziran 2018 Cuma

Boşanmada çocuğun velayeti ve mal paylaşımı

Avukat Suat Aydın’ın bu konulardaki açıklamaları Pudra. Bu manada çocuğun velayeti gibi manevi sonuçların yanı sıra, mal paylaşımı gibi maddi problemler de söz konusu olabilmektedir. Bu yazımızda boşanma mal paylaşımı davalarına dair güncel ve genel bilgiler yer almaktadır.


DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN. Taraflar mal rejimi sözleşmesi (evlilik sözleşmesi) yaparak Medeni Kanun’da öngörülen mal rejimlerinden birini seçebilirler ve bunlar üzerinde değişiklik yapabilirler.

Hakim tarafından velayetin kime verileceğine karar verilirken dikkate alınacak en önemli hususlardan biri ise çocuğun yaşıdır. Boşanmada Mal Paylaşımı. Yaş Arası Çocukların Velayeti çocuğun anne bakım ve şefkatine daha az ihtiyaç duyuyor olması sebebiyle çocuğun menfaati babaya verilmesini gerektiriyor ise velayeti babaya verilebilir.


Manevi tazminatlar, kişisel mal olarak kabul edildiğinden boşanmada mal paylaşımı davasında diğer eşin manevi tazminat üzerinde hiçbir yasal hakkı yoktur. Maddi tazminatlar ise edinilmiş mal olarak kabul edilir. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Eğer taraflar, boşanmada çocuğun velayeti konusunda anlaşamamışlarsa o zaman çekişmeli boşanma davası ndan söz etmemiz gerekecektir.


Anneye Velayet Verilir Mi?

Uygulamada boşanma davası sonuçlanmadığı halde ayrı bir dava ile mal paylaşımı talebi dava konusu edildiğinde, mal paylaşımı davasına bakan mahkeme boşanma davasının kesinleşmesini beklemekte ve zamanaşımı sorunu bu şekilde daha kolay bertaraf edilmektedir. Bu anlamda varsa çocuğun velayeti gibi manevi sonuçlar ortaya çıkabileceği gibi, boşanma sonrası mal paylaşımı yapılması da olabilmektedir.


Yani çocuğun velayeti, mal paylaşımının nasıl yapılacağı, tazminat ya da nafaka ödenip ödenmeyeceği gibi bir çok hususta hak kaybı yaşanması olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası açarken mutlaka uzman bir boşanma avukatı tarafından destek alınması önerilir.


Büyük bir mutlulukla başlanan evliliklerin birçoğunda boşanmalarla sona ermesi maalesef ki üzücü bir durum! Bu nedenle, müşterek çocuğun velayeti konusunda mahkemece görüşünün alınması, bu görüşün değerlendirilmesi ve gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu konuda eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir" denildi.


Yani, çocuğa fikri sorulmadan karar verildiği için Mahkemenin kararını bozdu. Ancak boşanma eğer. Günümüz şartlarında nafakalar daha çok kadınların ihtiyacı dolayısıyla kadınlara verilmektedir.


Bunun öncelikli sebebi kadınların çocuğun velayeti alma oranının daha fazla olmasıdır. Erkekler bu durumda çocukları ve boşanmış oldukları eşleri için belirli miktarda nafaka ödemek zorundadır. Tür nafaka çeşidi bulunmaktadır. Konuya ilişkin “Velayet” adlı makalemizi inceleyerek velayetle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Gerek boşanma davasında çocuğun velayeti için kime verileceği gerekirse nafaka ve mal paylaşımı gibi konularda bir boşanma avukatına danışılması her zaman daha yararlı olmaktadır. Olağanüstü durumları içinde yıllık zamanaşım süre olup, bu süre dolduktan sonra dava açma yetkisini kaybeder ve başvuracağı mal paylaşımı davası da direkt olarak reddedilir.


Bu konuda uzman bir boşanma avukatı yardımıyla ilerlemeniz lehinize olacaktır.

Nafaka nasıl belirlenir? Mal paylaşımı nasıl yapılır? Medeni kanuna göre hakim ana ve babanın çocukla olan kişisel ilişkilerini düzenler. Ana ve babadan her biri velayeti altında bulunmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir.


Hakim ne zaman ve ne şekilde çocukla görüşüleceğini takdir eder. Hakim, çocuğun velayetini ana veya babaya verirken, çocuğun yaşı, cinsiyeti, karakteri, ana babadan her birinin oturduğu yer ve bulundukları çevre, ekonomik durumları, ahlaki yapıları, ana ve babanın çocuğun gelişmesi üzerindeki etki derecesi, idrak gücüne sahip olan çocuk dinlenmeli ve isteği dikkate alınmalıdır.


Medeni Kanun’umuza göre boşanmada mal paylaşımında farklı mal rejimi uygulanmaktadır. Bunlar edinilmiş mallara katılma rejimi, mal ayrılığı rejimi, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi ve mal ortaklığı rejimidir.


Eşlerin hangi mal rejimine tabi olduğu belirlenir ve böylece mal paylaşımı tamamlanmış olur. Eşimle yıllık evliyiz. Bosanmayi dusunuyoruz. Ben (erkek) devlet memuruyum.


Evlilik süresince eşim hic çalışmadı ve hiçbir geliri yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.