Zira anne bakım ve şefkatine muhtaç, süt çağında olan, kendi ihtiyaçlarının henüz gideremeyen bir çocuğun velayetini anneye vermek mantıklı ve doğal durumdur. Ancak aksi yönde mahkeme kararları da olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mesela anne çocuğu istemiyorsa elbette çocuğun velayeti babaya verilecektir. Ancak geçici velayet tam velayet anlamına gelmemektedir.
Yargılama bittikten sonra verilen nihai karar sonucunda çocuğun kime verileceği belirlenir. Annenin çocuğu istemediği durumlarda velayet anneye verilmez babaya verilir.
Na ggibi durumlarda çocuğun velayati anneye verilmez. Aile mahkemeleri kararlarını vermeden önce çocuğu mahkeme huzuruna alır ve dinler.
Velayete dair kararlar kesin hüküm oluşturmadığından değişen koşullara göre velayetin değiştirilmesi de çocuğun velayetinin anneden. Ancak çocuğun anneye verilmesi çocuk için risk arz ediyorsa velayet babaya verilebilir. Yaş Arası Çocukların Velayeti çocuğun anne bakım ve şefkatine daha az ihtiyaç duyuyor olması sebebiyle çocuğun menfaati babaya verilmesini gerektiriyor ise velayeti babaya verilebilir.
Ancak uygulama da 0-yaş grubu kadar olmasa da. Velayeti alan taraf anne de olsa baba da olsa çocuğun velayetini kötüye kullanan, çocuğun bakımını ve sağlığını ihmal eden, çocuğun velayeti almayan diğer ebeveyn ile görüşmesine engel olan taraftan velayetin alınması mümkündür.
Her ne kadar velayet bir ebeveyne verilmiş olsa da çocuğun velayeti almayan diğer ebeveynle de vakit geçirmesi gerekmektedir. Bosanmada-cocuk- velayeti -neden- anneye - verilmez, çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez, boşanma çocuğun velayeti, velayet hangi durumlarda babaya verilir, boşanma davalarında çocuğun velayeti kime verilir, hangi durumlarda velayet babaya verilir, boşanmalarda çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya.
Anne ne gibi durumlarda çocuğun velayetini alamaz? Küçük çocuklar anne ilgisine muhtaç olduklarından boşanma durumunda velayet hakkı ile yaş arasında genellikle anneye verilir. Mahkemelerin değerlendireceği husus çocuğun yararıdır. Türk Medeni Kanunu tarafından evliliğin bitmesi durumunda çocuğun korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile velayet durumu söz konusu olmaktadır.
Ergin olmayan çocuklar verilecek olan kararlara göre anne ve babalarının velayeti altındadır. Ancak her iki taraftan da bu vekâletin alınması için bazı durumların. Bu doğrultuda boşanmada çocuğun velayeti eşlerden birine verilirken, boşanmaya sebep olan eşin kusuru göz önüne alınmaz. Burada dikkat edilen husus, boşanmaya kusuruyla sebep.
Cevap: çocuk velayetleri hangi hallerde babaya verilir İslam hukukuna göre, çocuğun velayeti öncelikle kadınlara verilir. Kadınlardan ilk velayet hakkına sahip olan kuşkusuz çocuğun annesidir.
Yerel mahkeme, bu süreye kadarki dönemde, velayetin anneye veya babaya bırakılmasına karar verirken, tarafların dayandıkları boşanma sebeplerini, tarafların kişilik yapılarını, çocuğun yaşını, özelliklerini ve ihtiyaçlarını, tarafların sosyal ekonomik ve psikolojik durumlarını, çocuğa karşı davranışlarını da dikkate alarak bir düzenleme yapacaktır. Anne bakım ve şefkatine muhtaç bir çocuğun anne yanında kalmasının fikri, bedeni ve ahlaki gelişimine engel olacağı yolunda muhtemel ciddi tehlike bulunmadığı takdirde velayet hakkı anneye verilir.
Boşanma olaylarında çocuğun anneye değil de babaya verilmesi istisnadır. Bu duruma sebebiyet veren olaylar annenin sağlık durumunun çok kötü olması, annenin kendine bile bakamayacak durumda olması, annenin çalıştığı işin uygunsuz veya yetersiz olması, annenin çocuğa zarar vermesi gibi durumlarda çocuk babaya verilir.
Bu tarz durumlarda hâkim çocuğun anne ve baba. Kanunda küçük çocuğun anneye verilmesi ön görülür.
Bu durumun gerçekleşmemesi annenin çocuğun ruh ve beden sağlığına zarar verdiği durumlar, çocuğa bakmaktan aciz olduğu anlar veya annenin sağlık durumunun kötü olma hali gibi durumlarda göz önünde bulundurularak, çocuğun velayeti anneden alınıp, babaya verilir. Bu anda hakim, annenin veya babanın duygularını.
Genelde velayet anneye verilse de, hakim, çocuğun babaya verilmesi halinde daha iyi bir eğitim alacağı, daha iyi bir sosyal hayata kavuşacağı kanaatine varırsa velayeti babaya verebilir. Velayet hakkı çocuğun doğumuyla başladığı gibi yaşına gelmesiyle son bulur.
Bu konuda hakim çocuğun menfaatini gözeterek velayetin değiştirilmesi kararını verebilmektedir. Yaşı küçük ve anne bakımına ihtiyaç duyan çocukların velayetinin babaya verilmesi genel olarak istisnai durumlarda gerçekleşmektedir.
Bu durumu genel olarak annenin çocuğun sağlığına. Hangi Durumlarda Baba velayeti alabilir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.