29 Haziran 2018 Cuma

Dünyada kaç dil var

Dünyada Kaç Dil Var ? Bu her günde bir dilin dünya üzerinden silinmesi anlamına geliyor. Bilim adamlarının toplam sayısıyla ilgili görüşleri, bir dil olarak düşünülen şeyin birleşik bir yaklaşımının olmaması nedeniyle farklılaşıyor ve bu bir lehçe. Zira, resmi ülke dillerini saymak ve bilmek mümkün olmakla birlikte, her ülkede halk arasında konuşulan resmi dil ötesinde birçok yerel dil mevcuttur ve bu dillerin doğru bir.


Bu sorunun cevabı değişkendir. Bu alandaki hiçbir dilbilimci veya araştırmacı tam olarak bir ad veremez.

Bu bilgi hala çok endişeleniyor. Lehçe-ağız-şive ayrımının tam olarak yapılamamasından ve bazı toplumların hiç yazıya geçirilmemiş dilleri olduğundan dolayı dünyada kaç tane dil olduğu tam olarak bilinememektedir.


Bugün dünyada aktif olarak konuşulan 6. Küreselleşme daha yaygın hale geldikçe, yeni dil öğrenme merakı da artıyor. Birçok farklı ülkeden insanlar, uluslararası iş ilişkilerini geliştirmek için yabancı dil öğrenmenin değerini fark etti. Türkçe bu diller arasında dünya üzerinde kullanılan ilk dil arasında yer alıyor.


Son araştırmalara göre günümüzde binin üzerinde dil aktif olarak kullanılıyor. Resmi olarak 2tane dil vardır.

Bu güçlük, kimi lehçelerin bir dil durumuna gelmeleri dolayısıyla ayrı birer dil sayılıp sayılmayacakları konusundaki kararsızlıktan, yeryüzünün iyi tanınmayan bölgelerinde daha işlenmemiş, incelenmemiş, yazı dili durumuna gelmemiş dillerin varlığından ve bir dile ya da dil. Bu durumda iki yüz üç dil var. Sadece resmen tanınmış - ondört.


Pek çoğu kendine özgü dili ile birlikte silinip gitmiştir. Bangladeş’te hemen herkes Bengalce konuşuyor. Bütün bunlarda sayılacak olursa dünya üzerinde şimdiye kadar.


Hiç düşündünüz mü dünyada kaç dil var hangi ülkenin vatandaşı hangi dili konuşuyor? Fakat halen kayıtlara geçmemiş yada.


Araştırmaya göre, dünyada 1ülke vatandaşı milyar insan tarafından, binden fazla dil konuşuluyor. Asya, Hindistan, Afrika ve Güney Amerika dünyanın en çok dil konuşulan bölgeleri.


Avrupa genelinde konuşulan diller, Cermen, Latin ve Slav olmak üzere ana grupta toplanıyor. Konuşulmakta olan dillerin konuşurları kalmadığında o dil ölmüş kabul ediliyor. Bazen de çeşitli araştırmalar sonucunda yeni diller keşfediliyor ve bunlar listeye ekleniyor. Dilbilimciler bugün Asya’da Papua Yeni Gine’de 830’dan fazla dilin konuşulduğu bilgisini iletiyor.


Etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda konusunda uzman isimleri takipçileri ile buluşturan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde bu hafta kaybolan diller anlatıldı. Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı.


Hatice Sofu “Kaybolan Diller” sunumuyla.

Konuşulan dillerin yarısının konuşan nüfusu binden az. Avustralya’da 10 Hindistan’da 1ve ABD’de 1kadar dil, tehlikede olan diller sınıfına alındı.


Bilim insanlarının toplam sayılarına bakışı, dil ve lehçe olarak kabul edilen konuya birleşik bir yaklaşım olmamasından dolayı farklılık gösteriyor. Kimse bunu bilmiyor. Toplam dil ve lehçe sayısı iki buçuk ila beş bin arasındadır. Ancak, uygar dünyayla (sözde teması olmayan kişiler) temas kurmayan kabileler vardır.


Diller arasındaki akrabalığa, dil lerin tarihsel oluşumuna dayanan bu sınıflandırmada, ortak bir kökenden kaynaklandıkları varsayılan diller aynı öbeğe konulmuştur. Hint-Avrupa dilleri, Ural-Altay dilleri ve Hami-Sami dilleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.