31 Temmuz 2018 Salı

Birden fazla davalı görevli mahkeme

Bir davada davalı birden fazla ise dava bunlardan birinin ikametgahında açılabileceği gibi, haksız fiilin vuku bulduğu yerde de dava açılabilecektir. Trafik kazalarından doğan davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinde veya kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir.


Ancak, dava sebebine göre kanunda, davalıların tamamı hakkında ortak yetkiyi taşıyan bir mahkeme belirtilmişse, davaya o yer mahkemesinde bakılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 7. Birden fazla davalının.


Mirasçılık belgesinin iptali davası HMK’ya göre çekişmeli bir davadır.

Yani davanın bir veya birden fazla kişiye karşı açılması zorunludur. Bu davanın davalı tarafı, geçersizliği ileri sürülen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmiş herkestir.


Genel yetki kuralını belirleyen HMK (HUMK 9) Md. Maddede belirtilen yerleşim yeri kavramı ise 22. Türk medeni kanunu hükümlerine göre belirlenir. Anılan hükümler çerçevesinde birden fazla borçlu varsa bunlardan birinin ikametgahında takip başlatılabilir ve bu durumda diğer borçlular yetki itirazında bulunamazlar.


Bir davaya hangi yerdeki görevli mahkeme tarafından bakılacağını yetki kuralları belirler. Buna göre genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin dava açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.


Mahkemelerin yetkisi Anayasanın 142.

Yetki itirazını davalı yapacak. Bunu belirtmek zorundadır. Bulunan birçok mahkemeyi sayıp bırakması durumunda itiraz dikkate alınmaz. Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.


Davalı Akdeniz Sigorta A. Bu nedenle, Bakırköy’de bulunan bir gayrimenkul için İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde şufa davası açılamaz. O yerde, birden fazla asliye ticaret mahkemesi bulunması halinde bu davalar (1) ve (2) numaralı asliye ticaret mahkemesinde görülür. Ne var ki, bu kuralın uygulanabilmesi için.


Kimlerden nafaka istenebilir? Ancak davanın sırf davalılardan birini kendi mahkemesinden başka bir mahkemeye. Dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi istemi dilekçesine ihtiyacı olan avukatlarımız web sitemizin bu sayfasından indirebilirsiniz.


Miras hukuku Medeni Kanun altında düzenlenmiş özel hukuk alanıdır. Vergi mahkemesi ve ilk derecede Danıştay’da çözümlenecek olanlar dışındaki tüm idari işlem ve eylemlere karşı açılacak.


ZÜ : çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile başlatılan icra takibinde YETKİLİ İCRA DAİRELERİ… 1. Medeni usul hukukunda görev, medeni yargı koluna giren bir davanın, uyuşmazlığın konusu ve taraflarına göre bu yargı kolunda kurulmuş bulunan ilk derece mahkemelerinden hangisi tarafından görüleceğini ifade eder. Ancak Ancak davacı sırf davalılardan birisini kendi mahkemesinden başka bir mahkemeye getirmek amacıyla dava açtığı belirlenirse davalının itirazı üzerine mahkeme onun hakkındaki davayı ayırarak yetkisizlik kararı verir.


Bir olay içinde birden fazla suç işlenmişse memura nasıl ceza verilir? Memurlara verilecek olan disiplin cezalarında memurun işlemiş olduğu fiilin ne olduğunun tespiti verilecek olan disiplin cezası açısından önem arz etmektedir.


Kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ile üç şekilde karşımıza çıkabilen bu hakkı ortadan kaldırabilmek için de birden fazla yöntem kullanılabiliyor.

Bu mahkemeler tek hakimli görev yaparlar. Asliye hukuk ve asliye ceza mahkemelerinden hangisinin ihtisas mahkemeleri olarak görevlendirileceğini ve bu mahkemelerin yargı çevresini, Adalet. Ancak bir parselasyon işleminin hem birden fazla ili kapsaması ve hem de bu illerin de birden fazla idare mahkemesinin görev alanına girmesi durumunun gerçekleşmesi neredeyse imkânsızdır.


Paydaşlığın giderilmesi davalarının birden fazla taşınmaz hakkında açılması da hukuken mümkündür. Aynı maddenin son fıkrasına göre bu davalar, birden fazla taşınmaza ilişkinse.


Kat Mülkiyeti Kanununa eklenen 66. Bir davada, davalı sayısı birden fazla ise, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde dava açılabilir.


Trafik kazaları Bedensel Zarar veya Ölümle sonuçlanırsa GÖREVLİ MAHKEME HER DAİM ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ olur. TBK 55ve BK 446) Fakat davalı taraf yalnızca Sigorta Şirketi ise GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE TİCARET MAHKEMELERİ olacaktır.


Bedensel Zararlar Dahil) Yolcu Taşıma durumunda yolcunun ölümü veya yaralanması halinde açılacak davalarda GÖREVLİ. Eren Evren İş Yargısı ve Usul Kuralları, Slider İş davalarında, davaya bakmakla yetkili mahkemenin hangisi olduğu ve birden fazla davalı bulunması halinde ortak yetkili mahkemenin işyerinin bulunduğu yer mahkemesi olduğu bu yazıda anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.