20 Temmuz 2018 Cuma

Sulh hukuk tahliye davası

Açıklananlar doğrultusunda kiracı süresinde tahliye emrine itiraz etmezse veya itiraz edip de itirazı alacaklı tarafından kaldırılırsa icra dairesi tarafından kiracı taşınmazdan zorla çıkarılır ve kiralanan kiraya verene teslim edilir. Ancak zorla çıkarma için. KİRACI TAHLİYE DAVASI NEDİR?


Biri bildirim şeklinde diğeri sie tahliye davası yoluyla. Kanun koyucu tahliye davası yolu ile kira sözleşmesinin sona erdirilmesi yolunu koşullar gerçekleştiğinde karaya verene tanıyor.

Eğer temerrüt nedeniyle dava açacaksanız daha önce. Davalının ikametgahının olduğu yerde de açılabilir ancak kirada olan taşınmazın kira getirisine bakılabilmesi için yargılama esnasında keşif yapılması gerekeceğinden taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde dava görülmesi daha uygun olur. Bu durumda borçlunun itirazının mahiyeti önem taşımaktadır.


Oysa sulh hukuk mahkemesinde tahliye talepli dava açılması halinde, kiracı düzenleme ve. Ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine dava açılarak haklı sebebin varlığı ve gerekli şekil şartlarının yerine getirildiğine dair belgeler mahkemeye.


Yani tahliye davası açmak isteyen kişi, tahliye etmek istediği kiracısının yerleşim yerinde bulunan sulh hukuk mahkemesinde bu davayı açmalıdır. Yargılama sonunda temerrüt koşulları oluşmadığından tahliye isteminin reddi gerektiği sonucuna varılmış olması, birlikte açılan kira alacağı yönünden görevsizlik kararı verilmesini gerektirmez.

Anılan maddenin açık hükmü karşısında mahkemenin görevsizlik kararı. Ben bu konuda en hızlıyım diyen avukat bile, aydan önce dosyayı tahliye aşamasına getiremez. Dava sonunda mahkemeden alınacak tahliye kararı ilamı icra takibine. Yapılan itiraz ile takip durur.


Alacaklı yani kiraya veren, artık sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açması gerekmektedir. Bu minvalde kiracıların haksız ve hukuka aykırı olarak kiralanan gayrimenkulden tahliye edilmeleri engellenmek istenmiş, tahliye davası sebepleri kanunla belirlenmiştir. Yetki konusunda kesin bir kural bulunmadığından genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yeri. Davanın ihtar çekildikten sonra gün içerisinde açılması gerekiyor.


Bölge Adliye Mahkemesi başvuru defterine kaydı yapılır ve başvurana ücretsiz bir alındı kâğıdı verilir. Sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Kiracının temerrüdü.


Bu süre geçtikten sonra mecur tahliye edilmez ise icra hukuk mahkemesine tahliye talepli dava ikame edilir. Yargıtay, tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesine bir madde olarak yazılmışsa veya ilk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyorsa, kiracı müzayaka halinde olduğundan geçerli kabul etmiyor.


Tahliyeden kurtarmaz. Türk Borçlar Kanunu m. Hukuk Dairesinin 10.

Mayısın sinde nisanın kirasını. Ama bu durumda da aşağıdaki noktalara dikkat.


Kural olarak taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemelerinde açılabileceği gibi, davalının ikametgahındaki veya sözleşmede yetkili kılınmış yer sulh hukuk mahkemelerinde de açılabilir. Eğer kiraya veren tahliye tarihinden önceki bir tarihte kiracının taahhüt ettiği tarihte gayrimenkulü tahliye etmesini ihtar ederse ay olan dava süresi yıl olarak uzamaktadır.


Bu nedenle kiracıya …. Noterliği’nden gönderdiğim kira bedelinin ödenmesi, aksi halde tahliye davası açılacağına ilişkin iki adet ihtarnameye cevap verilmediği gibi, herhangi bir ödeme de yapılmamıştır. Davalının yerleşim yeri ya da sözleşmenin ifa edileceği yerde de dava açılabilir. Dava, ikinci ihtar çekildikten sonra bir ay içinde açılmalıdır. Standart bir tahliye davası dilekçe örneği doldurularak da yasal işlemler başlatılabilir.


Bu iki ihtarı gönderen ev sahibi kiracısı aleyhine tahliye davası açabilir. Burada önemli olan husus ise tahliye davasının, iki haklı ihtar çekilen kira döneminin sona ermesinden itibaren bir ay içinde açılması gerekliliğidir. Dava açmadan önce tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları var mı buna iyi.


Söz konusu dava da kira sözleşmesi taraflar için daha sona ermemiş olsa da mahkemenin vereceği karar doğrultusunda sona erecektir. Geri Alım) Davası Dilekçesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.