Kira sözleşmesinin feshi, kanun koyucu tarafından kiraya veren açısından ve kiracı açısından farklı farklı düzenlenmiştir. Kiracının feshi, kiraya verenin feshinden çok daha kolaydır. Kanun koyucu, bu tedbiri almakla isabetli bir karar almıştır. Zira korunması gereken taraf “kiracıdır”.
Kiracı bu süre içinde benzer koşullar ile yeni bir kiracı adayı bulur ise kiracının sözleşmeden doğan yükümlükleri sona erer.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinin kiraya veren tarafından feshi, belirli süreli kira akitlerinden daha kolaydır. Zira belirsiz süreli bir kira sözleşmesi, UZAMA YILININ beklenmesini değil, yalnızca YIL BEKLENMESİNİ şart koşar. Kira sözleşmelerinin feshedilmesi için kullanılacak diğer bir yöntem ise, kiraya veren tarafından kira sözleşmesinin dava yolu ile feshedilmesidir. Kural olarak kiraya verenin dava yoluna başvuru.
Bu nedenle kiracı haklı nedenle kira sözleşmesinin feshi şartlarını yerine getirmiyorsa ev sahibi evini yeniden kiraya verene kadar kira ödemekle yükümlüdür. Yani kira sözleşmesinin iptali için kiracının haklı sebeple feshi söz konusu değilse bu durumda kiracı ev sahibi yeni kiracı bulana kadar ve kira sözleşmesi tarihi sona erene kadar bu kira bedelini ev sahibini.
Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir.
Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir. Sözleşmede öngörülen fesih dönemine ya da bildirim süresine uyulmamışsa, yapılacak olan bildirim bir.
Kiraya veren ise kira sözleşmesini, meydana gelen uzamalara bağlı olarak yıllık uzama süresinin sonunda sonlandırma hakkına sahip olacaktır. Bu durumda kiraya veren yılın sonunda, uzama yılının bitiminden ay önce yapacağı yazılı bir bildirimle hiçbir neden göstermeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Belirli Süreli Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmelerinin Kiraya veren Tarafından Bildirim Yoluyla Sona Erdirilmesinde On Yıllık Uzama Süresi (TBK md. 3f. l) İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi İnÜHFD Cilt:Sayı: 2. KİRA SÖZLEŞMESİNİN KİRAYA VEREN TARAFINDAN FESHİ NEDENİYLE TAZMİNAT Sözleşmeye bağlılık ilkesi uyarınca taraflar akdettikleri sözleşmedeki hüküm ve koşullarla bağlı olup kural olarak akdin süresinden önce feshi mümkün değildir.
Aksi durumda haklı bir neden olmaksızın sözleşmeyi fesheden tarafın giderim. Asıl dava, kiracı tarafından kiraya veren aleyhine açılan kira sözleşmesinin haklı feshi nedeniyle kira sözleşmesine güvenilerek yapılan toplam 11.
TL masrafın tahsili, karşı dava ise kiraya veren tarafından kiracı aleyhine açılan ödenmeyen 3. TL kira bedelinin tahsili istemlerine ilişkindir. Mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne, 3. Yeni düzenleme kapsamında. Sizin durumunuzda, kira başlangıcından yıl ay geçtikten sonra sözleşme kiraya veren tarafından feshedilebilir.
Bu, yasal fesih süresidir ancak kira ilişkisini çekilmez kılan başka durumlar oluşmuşsa fesih şartları değişir. Nitekim, kiracı tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya verene depozito verilmiş ise, kiraya veren erken fesih nedeniyle, makul süre için depozitodan kesinti yaparak kiracıya iade etme hakkına sahiptir.
Fesih bildiriminin en geç uzama yılının bitiminden ay önce yani 30.
Maddesi Göndermesi İle TBK 52. Sonuç olarak, cezai şart kararlaştırılan ticari mahiyetteki kira sözleşmelerinin kiracı tarafından erken feshedilmesi halinde taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık ile ilgili kiraya veren tarafından mahkemeye başvurulmaması durumunda kiracı için iki farklı yaklaşım mevcuttur.
Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanunun 7c maddesine gore tahliye davası açacağımı ve tüm masraflarında tarafınıza ait olacağını ihtar ederim. Kiracı, kira sözleşmesinin süresinin sona erdiği tarihte cezai şart ödemeksizin.
Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Burada sözleşmenin derhal feshedilebilmesi ve bu yetkinin kiraya verene verilmesi önem teşkil etmektedir.
TBK daha çok kiracıyı koruyan düzenlemeler getirmişse de kiraya verenin kira ilişkisine katlanmasının güç olduğu durumlar için gerekli düzenlemeleri yapmış ve kira sözleşmesinin kiraya veren tarafından derhal sonlandırılabileceği şartları sınırlı. Kiracı, sözleşme süresi içinde kira sözleşmesinden doğan kira borcunu ödemez ve bundan ötürü iki haklı ihtar verilmesine sebep olursa, kiraya veren kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir (1) ay içinde dava yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir.
Unutulmamalıdır ki, gönderilen iki ihtarnamenin aynı yıl içinde olması gereklidir. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak imzalanmış olsa bile bu belge kullanılarak mülk sahibine kiracılık ilişkisinin sonlandırılacağının bildirilmesi kiracının haklarını garanti altına alacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.