Tek evi olanların ve o evde yaşayanların, evlerini kiraya vermedikleri için kira gelir vergisi ödemeleri gerekmez. Devlet tarafından 1. Netten Brüte nasıl hesaplarım?
Vergi tevkifatı olarak da bilinen stopaj, gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergidir. Gelir Vergisi Kanunun 94.
Diye merak ediyorsanız kira stopajı vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir. Ya da net kira bedeli katsayısı ile çarpılarak brüt kira bedeli hesaplanır ve hesaplanan brüt bedel üzerinden yüzde 20’lik stopaj hesabı yapılır.
TL yazıyorsa bu bedel ile çarpılarak brüt bedel hesaplanır. Stopajı almanın amacı nedir ? Bu verginin yüklenicisi ise kiracıdır. Neden mal sahibi değil de kiracının bu vergiyi üstlenmediğini. Fakat bu çembere yalnızca işyeri olarak kiralanan yerler dahil ediliyor.
Yani konut için stopaj uygulanmaz.
Vergi stopajı ile aynı olan tek noktası kira stopajında brüt ücret üzerinden belirli oranda hesaplanarak ödenmesidir. Böylelikle de 0kodu ile muhtasar beyannamede beyan ediliyor.
Aşağıda yer alan hesaplamaya göre kira bedeli üzerinden hesaplanan ve beyan edilecek olan stopaj tutarı 6. Bu kira ödemesi üzerinden 24. TL stopaj kesintisi yapıp, her ay mülk sahibi adına vergi dairesine yatırdınız. Konut kiraları için vergi kesintisi yapılmaz. Kira stopajı nedir ? Ayrıca her sene mart ayında kira stopaj hesaplaması da bireylere sunuluyor.
Resmi Gazetede yayınlana Cumhurbaşkanlığı kararı ile stopaj oranlarını indirildi. Her şirketin vergi dairesine kayıt esnasında göstereceği ve varlığını kanıtlayacağı bir faaliyet adresi bulunması gerekmektedir.
Bu adres çoğu zaman şirkete ait olmamakta ve belirli süreler için. Siz de kira stopaj vergisini kolayca hesaplayabilirsiniz. TL brüt kira veriyor.
Muhtasar beyannamede stopaj usulü vergilendirme söz konusudur. Her kiracı stopaj vergisi ödemek zorunda mıdır? Brüt)- Bu işlemin adı brütleme.
Kuruluşların ya da şahısların kirada bulundukları iş yerinin brüt kira bedeli üzerinden ödedikleri vergi türüdür.
Mart ve Temmuz aylarında talep edilmektedir. Yani bu vergi mülk sahibi tarafından değil, kiracı tarafından ödeniyor. Serbest meslek ödemeleri, gider pusulası, personele yapılan ücret ödemesi, kira ödemesi ve kira payları ödemelerinde stopaj uygulanması gereklidir.
Brüt kira – net kira = kira stopaj vergi oranını vermektedir. Bu kural Türkiye’de stopaj. TL kira için kiracının brüt kira gideri 1. TL olacak, bu tutarın % 20’si olan 2TL stopaj vergisi olarak devlete, kalan 1. Emsal kira bedeline göre stopaj hesaplanması, Kanunumuzda yoktur. Bilindiği gibi Katma Değer Vergisi Kanunu 1. BSMV mükellefi kurumların kira sertifikası alım satım gelirleri üzerinden % kira ödemesi üzerinden ise %BSMV hesaplayıp ödemesi gerekmektedir.
Yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarına uygulanan stopaj oranı ile yıl arasında vade yapısına bağlı olarak değişiklik gösterirken, yıl ve üzeri kira sertifikalarında stopaj %0’dır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.