22 Ocak 2019 Salı

Defter ve belgelerin mükellefe teslimi

Bu ibraz yükümlülüğü de kuşkusuz mükellefe aittir. Ayrıca defter, kayıt ve belgelerin muhasebecide olduğu iddiasıyla kayıtların ibraz edilmemesi mücbir sebep kapsamında düşünülemez.


Defter ve belgelerin mükellefe teslimi

Bu tutanakta özetle mükellefe ait yukarıda yer verilen bilgiler, incelemenin konusu, gerekçeleri, dönemi, incelemeye başlama tarihi, incelenen vergilendirme dönemi, tarafların karşılıklı imzaları. Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis.


Bu çalışmamızda yeni yönetmelik hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş olan ‘ defter ve belge teslim tutanağı ‘ hakkında açıklamalara yer verilecektir. Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. DEFTER VE BELGELERİN SAKLANMASI VE İADESİ Madde 27- Meslek mensupları kendilerine tevdi edilen defter ve belgeleri işlerinin gerektirdiği süre içinde iyi niyetle muhafaza etmek ve işin bitiminde iade etmek zorundadırlar.


DEFTER VE BELGELERİ İBRAZ ETMEMEK BİLİRKİŞİ RE’SEN ARAŞTIRMA YETKİSİ Özeti: Hiçbir mücbir sebep bulunmaksızın defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmeyen davacının, daha sonra dava aşamasında bunları mahkemeye ibraz edebileceği yönündeki istemi vergi incelemesinden amaçlanan sonuçların ortadan kaldırılmasına. TTK’nun 79’nci maddesinde Ticari defterler ve saklanması mecburi olan belgelerin teslimi miras ve iflas davalarında istenebilir.


Bu yükümlülüğün sözleşme ile devredilmesi, örneğin muhasebeciye aktarılması söz konusu olamaz. Belgelerin teslimi ve detayını yazarak imzalatman yeterli olacaktır. Ben sorun yaşamaman adına muhasebede kullanabileceğin bir evrak teslim tutanağı paylaşıyorum.


Defter ve belgeleri saklama ve ibraz yükümlülüğü mükellefe (veya vergi sorumlusuna) aittir. Word formatındaki yazıyı sayfanın en altından indirebilirsin.


Vergi incelemesinde defter teslimi 09. Teslim edilen belgelerin türleri, başlangıç ve bitiş seri noları ve adetleri. Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82. Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir.


Bendinin (a) ve (d) fıkralarında Her işletmenin saklaması gereken belgeler ve evraklar tanımlanmış olup, ilgili maddenin (5). Ancak bu aralar vergi incelemelerinin artması ve mükelleflere ibraz yazılarının yoğun şekilde gönderilmesi dolayısıyla bu konudaki temel noktaları (özellikle ceza hukuku ağırlıklı olarak) tekrar hatırlatmak istiyorum.


Defter ve belgelerin mükellefe teslimi

Tarafların temyiz istemini inceleyen Danıştay Dokuzuncu Dairesi 22. Borç ayrı bir olaydır. Eğer Firmanın borcu varsa bununla ilgili yasal işlem başlatabilir. Ama gerçekten Firmanın eski muhasebecisine borcu varsa bence meslek ahlakı açısından borcu ödemesini sağlamanız gerekmekte.


Bilindiği gibi, defter ve belgelerin vergi müfettişine ibraz süresi 2sayılı VUK’nun 257. Buna göre, defter ve belgelerin usulüne uygun defter ibraz yazısının mükellefe tebliği üzerine verilen süre içerisinde kayıtların mükellef tarafından vergi müfettişine götürülmesi zorunludur. Muhasebenin (defterlerin) mülkiyeti mükellefe (iş sahibine) aittir.


Dolayısıyla, meslek mensubunun defterleri vermeme ya da diğer bir ifadeyle "defterleri hapis hakkı" yoktur. Meslek mensubunun defterleri vermeme konusunda direnmesi durumunda, mükellefin Odaya şikayet hakkı doğar. El konulan defter ve belgelerden suç delili teşkil etmeyen ise, mükellefe bir tutanakla iade edilir.


Sulh Hakiminden alınan bir kararla uzatılabilir. Ancak, bazı durumlarda ticari defter ve belgelerin vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibrazında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Düzenlenen tutanakta işletmeyle ilgili muhasebeden sorumlu kişi ve işletme sahibi veya genel müdürün imzaları bulunmalıdır.


Brüt Satış hasılatı Milyon ve üzeri olan mükellefler 4Nolu Tebliğ gereği 1. Ayrıca, ibrazı istenen defter ve belgelerin açık bir şekilde mükellefe tebliğini istemektedir. Yine, defter ibrazı yazısının mükellefe tebliğinin iki kez yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Defter belge ibraz. Yazıda, ibraz edilecek defter ve belgeler ile ibraz süresi, yeri ve ibraz edilmemesi halinde uygulanacak müeyyidelere yer verilir.


Defter ve belgelerin mükellefe teslimi

Mükelleflerin defter ve belgeleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.