7 Şubat 2019 Perşembe

Kiracı ölürse kira sözleşmesi

Bir kira sözleşmesi, genellikle ay veya daha uzun bir süre olmak üzere, ev sahibi ve kiracı arasındaki bir sözleşmedir. Peki, evini kiraya veren mal sahiplerinin yasal hakları nelerdir? Ev, işyeri, depo gibi gayrimenkuller kiralanırken mal sahibi ve kiracı arasında bir kira sözleşmesi imzalanır. Bunun için kira ödendiğini gösteren bir dekont ibraz edilmesi yeterli oluyor.


Peki, kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Ancak yıl başında kira sözleşmesini yenileyen ya da daha yeni kira kontratı imzalayan kiracılar durumları hakkında ikilemde kaldı. Aksi halde kiracı, bildirimde bulunarak taşınmazı tahliye etmezse kira sözleşmesi aynı şartlarla yıl daha uzamış olacaktır. Bu makalemizde sizlere kira sözleşmesi feshi ile ilgili bilgi aktarımı sağlayacağız.


Her ne kadar yasalar, ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi güvence ve belirli kurallar bütünüyle disiplin altına alsa da haklarının bilincinde olmayan. Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının kiralananda 1. Taraflarca kira sözleşmesinde yazılı adresler kanuni ikametgah adresi olarak kabul edilir.


Ancak, tarafların örtülü olarak sözleşmeyi sürdürmeleri hâlinde, aksi kararlaştırılmadıkça, kira sözleşmesi birer yıl için yenilenmiş sayılır.

Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebilir. Nitekim, kiracı tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya verene depozito verilmiş ise, kiraya veren erken fesih nedeniyle, makul süre için depozitodan kesinti yaparak kiracıya iade etme hakkına sahiptir. Gelin şimdi, kira kontratına ilişkin bilgileri, kiracı ve ev sahipleri açısından inceleyelim.


Basit bir evrak gibi görünse de kira sözleşmesi taraflar arasında. Kira süresi yıldır. Söz konusu evraklarda kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanması büyük önem arz ediyor. Kişinin kiracı olduğunu.


Bu sebeple kira sözleşmesinin bittiği tarihte evi boş ve sağlam olarak teslim etmediğiniz halde hakkınızda tahliye davası açacağımızı, mahkeme masraflarının. Evin boşaltılmasını istiyorsa ise ihtarname yollandıktan sonra en geç ay içerisinde ya da kira sözleşmesi tarihinin dolmasına aydan az bir süre varsa bu süre ile beraber ay içerisinde evi boşaltmak zorunda kalıyor.


Ancak yapılacak sözleşmede, sözleşmenin esas­lı unsurlarının yani sözleşmenin tarafları ile tarafların borçlarının açık bir şekilde ortaya konması gerekir. Kullandırma borcu doğuran sözleşmelerde taraflardan birisi elindeki bir malın kullanımını karşı tarafa devretmeyi taahhüt ederken diğer taraf bedel ödemeyi taahhüt eder. Bu durumda kiracının tahliyesi, ancak kiracının bildirimi ile mümkündür.


Belirli süreli kira sözleşmesi mevcutsa kiracı evden nasıl çıkarılır? Bu taahhüt olmasına rağmen kiracı, kiralananı boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.


Bilinmelidir ki tahliye taahhütnemesinde kararlaştırlan tahliye tarihi o gün geldiğinde kira sözleşmesini sona erdirmez, sadece kiraya verene kira sözleşmesini sonlandırmak için. Peki kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile kiraya veren belirli ve belirli olmayan bir süre için kira sözleşmesi yapabiliyor. Mesela kira zammı yapılırken miktarın belirlenmesinde kullanılan enflasyon oranlarına özellikle dikkat etmeniz gerekir.


Zira korunması gereken. Bu haberimizde işyeri kira sözleşmesi örneğini sizlerle paylaşacağız. Buradan itibaren on yıllık uzama süresi 21. Kanunun tanımına göre bu süreden.


KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLEME. Türkiye’de milyon hanede oturan vatandaşlar kira ödüyor. Halen yürürlükte olan yasaya. Ayrıca, kiracıların emin olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.