11 Şubat 2019 Pazartesi

Köylerde kaçak yapı cezası

Kanunu gereğince bütün evler için ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan evler ve yapılar için cezai yaptırımlar uygulanıyor.


Peki, kaçak ev yapmanın cezası nedir? Kaçak yapı para cezası hesaplama. Köyde izinsiz ev yapmanın cezası nedir?

Bu ruhsatlar alınmadan yapılan yapılar kaçak yapı olarak adlandırılmaktadır. Kanunu’nda yapılan evin özelliklerinden tutun da komşularla olan mesafeler de yer almaktadır. Bu hususlara dikkat edilmemesi.


Yazımızda köylerde kaçak yapı yapmanın cezası nedir bunu açıklamaya çalışacağız. Mevcut yasalarda kaçak yapı hapis cezası uygulaması bulunuyor ancak kaçak yapılaşmaya karşı verilen hapis cezaları hükmün açıklanmasının geriye atılması nedeni ile uygulanamıyor. Proje harici veya ruhsatsız yapılmış olan yapılarla ilgili zaten kanunda bir yıldan yıla kadar hapis cezası var.


Bundan sonra vatandaş bunca iyi niyetle ortaya çıkan imar barışından sonra hala bir kaçak yapı yapmak isterse bu hapis cezasını göze almak zorunda. Yetki belgeli yapı müteahhidi olmaksızın başlanılan yapının ruhsatı iptal edilir ve yapı mühürlenir.

Her yapı için aynı ceza söz konusu olmayacak. Köylerde ev yapma kanunu! Duruma göre idare, paranın yanı sıra hapis cezası da verebilecek.


Boğaziçi Kanunu taslağına göre Boğaziçi’nde yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen yapıların tamamı yıkılacak. Alınacak olan önlemler arasında en dikkat çekeni ise hiç şüphesiz kaçak yapı yapan ve bu yapılaşmaya göz yuman kişilere getirilecek olan yıllık hapis cezası olarak öne çıkıyor.


Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki kaçak yapıya bundan sonra kesinlikle göz açtırmayacaklarını bir kere daha vurguladı. Kanunu Uyarınca Yıkım ve Para Cezası Kararı Alınır. Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapı “imar mevzuatına aykırı” yapı konumuna düşmektedir.


Bu tespit ile yapı sahibine, hangi inşaat faaliyetlerinin kanuna aykırı olduğu bilgisi de verilmiş oluyor. Belediyenin, Para cezası kesebilmesi için, kaçak yapı tarihinden itibaren bir zamanaşımı süresi var mıdır? Kabahatler Kanununun 20. Abone Ol AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kaçak yapıların hem yıkılacağını hem de para cezalarının artırılacağını söyledi.


Ancak itiraz üzerine verilecek karar kesin oluyor. TANIMLAR, GENEL DEĞERLENDİRME VE TESPİTLER A. Bu tür kaçak yapı para cezalarına karşı İdare Mahkemesinde iptal davası açılıyor.


Süreniz normalde tebligattan sonra gündür ancak siz belediyeye karar ile ilgili düzeltme talebi şeklinde idari başvuruda bulunduğunuzdan süreniz yazılı cevap verildikten veya ay cevap vermez ise zımni red sayılacağından ay sonra başlar.

Maddesi ve yapı durum belgesi gereği idari para cezası uygulanması konusunda encümene havale yapılmıştır. Kırşehir’de yılda milyon 1bin 7lira kaçak yapı cezası kesildi KIRŞEHİR (İHA) – Kıırşehir Belediyesi, son bir yılda kaçak yapıya milyon 1bin 7lira kaçak. Ruhsata tabii olmayan yapılar vatandaşlarımız yapabilirler.


Kesilen para cezası ile yapılan kaçak inşaat yasallaşmış olmayıp yıkılabilmekte böylece bu tür inşaatı yaptıranlar hem yüklü bir para cezası ödemekte hem de yaptıkları evden olmaktadırlar. Kalanı alamadık yeni çıkan imar affında para cezasıda af olurmu teşekkürler.


D) İmar Kanununun Diğer Maddelerine Muhalefet ( Yapı veya parsel sahibine, harita, plan, etüt ve proje müelliflerine, fenni mesullere, yapı müteahhidine ve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı uygulanır) Kanuni Dayanağı. Tek şartımız valilikten onay almaları. Bu süreç içinde şehirlerdeki gibi bir harç onlardan alınmayacaktır. Artık kaçak yapı sahipleri, yıkım ve para cezası yanında ayrıca hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.


Konuta çıkılan kaçak katlar özellikçe çevreyi etkileyen bir yapıya sahip oluyor. Sadece konutun sahibine değil, müteahhitlerden proje müelliflerine kadar herkesin cezalandırılma olasılığı bulunuyor.


Bu nedenle pek çok farklı duruma bağlı olarak ceza kesilebilir. This video is unavailable.


Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına. Türk Ceza Kanunu madde 184’e göre “(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.