Yargıtay kararları gereği evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi koşulu aranmamaktadır. Hatta işten ayrılır ayrılmaz evliliği için daha uygun bir işte de çalışmaya başlayabilir. Söz konusu kadın işçinin bir daha çalışamayacağını iddia etmek Anayasa’nın “çalışma hakkı ve ödevi” başlıklı 49. Tahmini okuma süresi : dk.
Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir.
Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini yıl içerisinde feshetme imkânını yalnızca kadın eşe vermektedir. Yani istediğiniz zaman gidip istifanızı verebilirsiniz. Evlilik sonrası yıl içerisinde anında gidip işten. Kanunda belirtilen ihbar sürelerine uymadan çıkış olursa işveren ihbar tazminatı talep etme hakkına sahiptir.
Eğer kıdem tazminatı alma ihtimaliniz var veya bunu merak ediyorsanız şartlarıyla beraber taban ve tavan hesaplamasını açıklayacağız. Bir başka deyişle bekleme süresi yoktur. Kadın işçi evlilik nedeniyle fesih dilekçesini verdiği an itibariyle işten ayrılmış olur.
Ayrıca somut olayda davalının işten ayrılma tarihinde evli olmadığı da nazara alındığında evlilik nedeniyle haklı fesih şartının gerçekleşmediği anlaşılmıştır. Bir öğretmenle ilgili olan bu kararda evlilik nedeniyle fesih “haklı fesih” olarak.
Buna göre kadın işçi, işten ayrılma iradesini içeren bir dilekçe sunarak iş sözleşmesini feshedebilir. Evlenme nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alma şartlarıyla ilgili detaylı bilgi için güncel makalemizi okuyabilirsiniz.
Tavsiyemiz her zaman, avukat aracılığıyla. Yargıtay tarafından da kabul edildiği üzere evlilik nedeniyle işten ayrılma özel bir fesih türüdür, istifa değildir ve kadın işçi bu hakkını evlendikten sonraki yıl içinde istediği zaman derhal kullanabilir. Koşulu ile ihbar süresi işlemeden iş akdini feshedebilir.
Yani işverenden ihbar tazminatı talep edemez. Bunlara uymayan taraf ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bununla ilgili yorum yapabilmek için iş sözleşmesini incelemek gerekir. Yargıtay içtihadına göre evlilik nedeniyle işten ayrılacak kadın işçinin ihbar süresi kadar önce bildirimde bulunma zorunluluğu yok.
Bildiğiniz gibi işçi ya da işveren iş sözleşmesi kimin tarafından feshedilecekse önceden bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Haklı bir neden dayanarak ve haklı bir neden olmaksınız. Merhaba Ben evlilik nedeni ile isten ayrilmak istiyorum ve biliyorsunuz ihbar suresini beklememe gerek yok. Fakat ben hem kidem tazminatini hem de ihbar tazminatini alm.
Tazminat Kadın İşçinin. Evliliği nedeniyle işten ayrılmak isteyen bayan, ayrılma dilekçesini verdiği gün işi bırakabilir mi yoksa eleman bulma konusunda işyerine kanunen zaman tanımak zorunda mıdır?
Her hangi bir ihbar tazminatı ödemesi yapılmaz. Erkek işçiler evlilik nedeniyle işten ayrılabilir mi? Kadın işçilerin evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmesine yönelik uygulamada tereddütlerin oluştuğu okuyucuların gönderdiği e-maillerden anlaşılmaktadır. Kendisi işyerinden hemen ayrılmak istiyor.
Bazı işverenler, bildirim süresini kullanmadan işten ayrılmak isteyen işçinin ücretinden tazminatı kesebilmek için iş sözleşmelerinde bu duruma ilişkin maddelere yer verildiği gözlemlenmektedir. Oysa, işçinin temel geçim kaynağı olan ücret ‘in korunması esastır.
Ayrıca ihbar tazminatı hesaplamalarında gelir ve damga vergisi kesintisi yapılır. Bildirim tarihinde ( ihbar süresi başlamadan) işten çıkarılan bir kişi 2. TL brüt maaş alsın ve aynı yıl içerisinde ay çalışmış olsun.
Ancak Yargıtay son yıllarda vermiş olduğu kararlarda işverene verilen peşin ödeme yapmak suretiyle fesih yetkisinin işçinin doğacak haklarından. Bu durumda: Günlük Brüt Ücret: 2.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.