30 Nisan 2019 Salı

Kiracının tahliyesi sebepleri

Kira sözleşme süresinin dolması nedeni ile imzalanmış bir tahliye taahhüdü yoksa kiracı çıkarılamıyor. En az ev sahiplerinin olduğu kadar kiracıların da hakları bulunmaktadır. Bu nedenle hem kiracının hem de ev sahibinin mağdur edilmeden kiraya konu olan taşınmazın kullanımının sağlanması amaçlanır. Kiralama hukukuna göre, ev sahipleri kiracılarını belli başlı tahliye.


Kanunda yer alan on senelik kiracının tahliyesi hükümlerine göre, tahliyesi. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız sorunların çözümü ve sahip olduğumuz yasal haklar nelerdir? Bu hakları nasıl kullanabiliriz ? Konuttan kiracının tahliyesi. Adres: Mecidiyeköy Yolu Cad.


Bunlar : yıllık bir kira sözleşmesi, Kiranın ödenmemesi, G. Menkule ihtiyaç duyulması. Devam eden kira sözleşmesi bulunmasına rağmen taşınmazın boşaltılması durumunda kiracının erken tahliyesi söz konusu oluyor.


Bu işlem hem ev sahibi hem de kiracı tarafından yapılabildiği gibi her iki taraf içinde uygulanan belirli kiracının erken tahliye sebepleri bulunuyor. Kiralayanın icra takibi dışında şartları oluştuğunda tahliye davası açarak da gayrimenkulden kiralayanı tahliye edebiliyor. Kira tahliyesi hem kiracı hem ev sahibi tarafından olabiliyor.


Mesela romatizmal hastalıkları bulunan kiracının aynı belediye sınırları içinde çok rutubetli bir bodrum kata sahip olması, onun tahliyesi için yeterli sebep oluşturmayacaktır. Borçlar Kanunu kapsamında da ele alınan bu tahliyede kiracının kirasını ödememesi de bulunuyor.


Oysa buraya kadar incelediğimiz tahliye sebeplerinde dava açma hakkı, kural. Kanunun kiracıyı koruyan yapısı gereği, kiracının tahliyesi, belirli şartların varlığına tabi olması, ince nüansların olması ve dava açma süreleri ve diğer usuli bir çok hususu barındırması nedeni ile mutlaka bir avukat ile çalışılması gerekmektedir. Aksi halde davanız usulden veya esastan ret olabilecektir. Bu durumda zaten evinizde veya işyerinizde fazladan.


Kira borçlarının ödenmemesi nedeniyle taşınmazın tahliye edilebilmesi için iki yol vardır. Bunlardan biri ve uygulamada daha zahmetli olanı, önceki yazımızda bahsetmiş olduğumuz iki haklı ihtarla kiracının tahliyesidir. Bir diğer yol ise, kira bedelini zamanında ödemeyen.


Türk Borçlar Kanunu’nun 350. Ancak bu durum diğer bir tahliye sebebi olan “iki haklı ihtar nedeniyle tahliye” davasında ev sahibi lehine haklı ihtar yerine geçeceğinden ev sahibinin göndereceği ikinci ihtardan sonra kiracının taşınmazdan tahliyesini. Akdin feshi ve tahliye davası açma koşullarının bulunması durumunda bile mahkeme kararı ile tahliye ilamı alınmadığı sürece akdin sona erdiğinden söz edilemez.


Kiracının tahliyesi sebepleri

Günümüzde kiracı ile kiraya veren arasında birçok problem çıkabilmektedir. Fakat kanunlar her problemde kiracının tahliye edilmesine olanak vermez. Taahhüt nedeniyle tahliye davasında, tahliye için taahhüdünün geçerli olabilmesi için uyulması gereken bazı şartlar mevcuttur.


Tahliye sebepleri kanunda sayılmıştır. Ev sahibinin yıl içinde kere geçerli olan ihtarnameler çekmiş olması gerekecektir.


Kiracının tahliyesi sebepleri

Bu sebepleri ve feshin nedenlerini, daha önceki farklı yazılarımızda ele almıştık. Bu yazımızda ise kiracının aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtara maruz kalması durumunda tahliye edilip edilmeyeceğini irdeleyeceğiz.


Bu kanun belediye teşkilatı olan yerler ile iskele, liman ve istasyon taşınmazlarına uygulanır. Yazılı tahliye taahhüdü olan kiralananlarda. Kiracının tahliyesi nasıl yapılır? Kanunlar doğrultusunda fesih işlemleri bildirim ve dava yolu ile yapılabilir.


Bu süre, tahliye nedenine göre değişkenlikte gösterebiliyor. Kanunda belirtilen kiracı tahliye sebepleri şu şekilde sıralanıyor: a. Bunların bir kısmı kiraya verenden bir kısmı ise kiracıdan kaynaklanan sebeplerdir. Kiraya veren kiracıyı gereksinim sebebiyle çıkarabilir. Kanun koyucu bunun için gereksinimin kiraya verenin kendisinden, eşinden, alt soy, üst soy veya bakmakla.


Kiracının tahliyesi sebepleri

Ayrıca, kiralayan (alacaklı) ihtar süresinin bitimi tarihinden itibaren ay içinde icra mahkemesinden borçlunun taşınmazdan tahliyesini isteyebilecektir. Eğer bu dava doğru hukuki yol seçilerek yürütülmezse, yıllarca kiracı tahliye edilmeyecek ve beraberinde birçok dava masrafı, zaman ve psikolojik külfet getirecektir.


Bu sebeple kiracının tahliye edilmesini isteyen ev sahibi mutlaka bir avukattan yardım almalıdır. Ev sahibi tarafından kullanılabilecek kiracının tahliye sebepleri ortaya çıkması durumunda kiracının tahliye davası açılarak taşınmazın boşaltılması hakkı bulunmaktadır.


Bu konut kiracının oturması için elverişli olmalıdır. Bu minvalde yazlık niteliğindeki taşınmazlara dayanılarak tahliye davası açılamaz.


Ayrıca taşınmaz eşe aitse, eşlerin mutlaka birlikte yaşıyor olması gerekir. On yıllık kiracının tahliyesi ile ilgili üzerinde durulması gereken bir nokta da yıllık uzama süresinin ne zaman başlayacağı ile ilgilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.