Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetler hukuki prosedürlerde sözleşme niteliğine kavuşur ve zamanaşımı süresinin yıla çıkmasının nedeni de işte kazandığı bu niteliktir. Senedin Ödenmemesi. Vadesi geldiği halde ödenmeyen senet ciddi bir sorundur ve zaman kaybetmeden hukuki prosedürlere başlanılması gerekir. Bankalar ve resmi kurumlarda yapılan senetlerde bu süre yıldır.
Sözleşme niteliği taşıyan bu tür senetler zamana aşım süresi yıl olarak kabul edilmektedir.
Ticaret kanuna göre her senedin zaman aşımı yıl olmamaktadır. Adi senet olarak tanımlanan senetlerin zaman aşımı süresi net yıldır.
Ancak ticaret kanununa göre tüm senetlerin zaman aşımı yıl olmuyor. Bu senetler adi senet olarak geçtiği için zaman aşımı süresi de düşüktür.
Genel zaman aşımı yıl başlıklı yazının devamını okumak için lütfen tıklayın. Sizin alacağınız bunlardan hangisine giriyor bilmiyorum ama beş yıllık zamanaşımı içine.
Son olarak bazı durumlarda senet karşılığı verilmiş olan hizmetin ve maddi karşılığın ispatının yanı sıra söz konusu olan alacağın miktarı da sonuca doğrudan etki edebilmekte. Bu durum zamanaşımı süresini yıla kadar uzatmanın yanı sıra senetle ispat yükümlülüğünü kırıp tanıkla alacak ispatına mahal veriyor.
Peki ne yapmanız gerekiyor? Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerinde açıkca belirtilmiş ve senet imzalanmak yoluyla borçlanılmasının ardından vade tarihini üç yıl dolduran senetler zaman aşımına uğramaktadır. Yani yıl olan senet zamanaşımı süresini en fazla yıl geciktirme şansınız bulunmaktadır. Ancak bu geciktirmeden doğan mahkeme süreci ve avukat masrafları sizi zorlayabilir.
Bu noktada alacaklarını tahsil edememiş ve senette zamanaşımı bulunan kişiler, itiraz için bir icra hukuku avukatıyla görüşmelilerdir. Bu tarz sözleşme niteliği taşıyan resmi senetlerde Ticaret Kanunu tarafından senet zamanaşımı yıl olarak belirlenmiştir.
Alacaklıyla borçlu arasında bir senet imzalanmamışsa ve alışveriş karşılığı olarak çek tahsil edilmişse, bu çekin alacaklı tarafından ay için bozdurulması gerekir. Zamanaşımına uğramış senetlerle ilgili vatandaşların yanı sıra avukatlar da sıkıntı yaşamaktalar. Avukatları geçtim mahkemeler, mahkemeleri geçtim Yargıtay Daireleri ve hatta Hukuk Genel Kurulunun dahi kafası karışmış görünüyor sürekli değişen içtihatlar incelendiğinde.
Bu nedenle alacaklı kişiler senet dışı olarak alacağını alabilmek için ilamsız icra takibi başlatmaktadırlar. Hamilin, cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Somut olayda, takip dayanağı çekin arka yüzünde ibraz kaşesinde tarih bulunmamaktadır. Yıl Geçerlilik Süresi” vardır.
En azından yıl saklayalım" diye konuştu. Verdikleri senet bizim senedimiz, kontrol ettik ve gerçekten bizim.
Bu süre içerisinde ilgili senet tahsil edilmediğinde icra başlatılması gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunun da 732’den kaynaklanan Sebepsiz Zenginleşme konusunda olduğunda dava açma süresi sonunda tahsil gerçekleşmez senet kendiliğinde düşmüş olur. Söz konusu senet hangi tarihte düzenlenirse düzenlensin 01. Aradaki yıl içerisinde alacaklının İcra Müdürlüğü ya da mahkeme aracılığıyla hakkını araması gerekir.
Katılma alacağı kanundan doğan bir alacak olduğundan, TMK’nın 5. Borçlar Kanunu genel hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak on yıllık zamanaşımına tabi olup, katılma alacağında zamanaşımı süresi yıl olarak uygulanmalıdır.
Mahkemenin, “…davacı ve davalı arasındaki hukuki ilişkinin vekalet akdi olduğu, çünkü davacının davalının gözetimi ve denetimi altında bu işi ifa etmediği, bu durumda hizmet akdinden değil vekalet akdinin söz konusu olduğu, vekalet akdinden doğan alacaklarda zamanaşımı süresinin BK’nun m. Takibe Dayanak Çeklerin Keşide Tarihleri Gözetildiğinde İbraz Süreleri Zamanaşımı Süresini Üç Yıla Çıkaran Değişikliğin Yürürlük Tarihinden Önce Dolduğundan Altı Aylık Zamanaşımı Süresine Tabi Olduğu - Zamanaşımı Süresinin Üç Yıl Olduğundan Bahisle. Bu makalede Avukat Cihan Orhan Kıdem tazminatında zaman aşımı yıl, söz konusu düzenleme sonrasında iş sözleşmesi kanunun yürürlüğe konmasından önce iş sözleşmesi sona eren işçiler konularına yer vermiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.