Müvekkilimin elinde noterden düzenlenmiş 10. TL borca karşılık olmak üzere araç rehin sözleşmesi mevcut.
Bu durumda rehnin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takip mi ilamsız takip mi yapsam? Noterce düzenlenmiş araç rehin ve 10.
TL borç sözleşmesi KAYITSIZ ŞARTSIZ TEK TARAFLI BORÇ İKRARINI İÇEREN DÜZENLEME BİÇİMLİ NOTER SENEDİ SAYILIR MI?
Rehin açığı belgesi geçici ve kesin rehin açığı belgesi olmak üzere iki çeşittir. Geçici rehin açığı belgesi rehnin.
Bu tür bir takipte haciz aşaması olmayıp takip öncesinde zaten paraya çevrilecek olan mal yahut hak üzerinde rehin. Yapılacak takip bir ilama veya İcra ve İflas Kanunu (“İİK”) m. Eğer tapu dairesi tarafından hazırlanan ve ipotek sırasını gösteren resmi bir belge olan akit tablosu, kayıtsız şartsız bir borç ikrarı içermekte ise, bu durumda alacaklı kendisi lehine daha güvenli bir takip yolu olan rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip yoluna başvuracak ve borçluya bir icra emri tebliğ edilecektir.
Sürece göre rehin, haciz ya da iflas ile sonuç doğurur. Bununla birlikte ilamsız icra takiplerinde borçlunun itiraz hakkı saklıdır.
Doğrudan yetkili icra dairesine başvurarak borcunu ödemeyen borçlu için ödeme emri çıkarttırır. Kural, önce rehne başvuru zorunluluğu olup, bu kuralın TTK ve TBK’da istisnaları bulunmaktadır. Cari hesap veya kredi açma sözleşmesi üzerinden ipotek kurulmuşsa, ipotek akit tablosu kayıtsız şartsız para borcu ikrarı içermediğinden ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takip yoluna başvurulabilir.
Rehin alacaklısı, alacağının tahsili için öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapmalıdır. Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla.
Kural olarak doğrudan ilamlı ya da ilamsız haciz yoluna başvuramaz. Bu ikiye ayrılan taşınır ve taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takip yollarıda kendi içinde ilamlı ve ilamsız takip yolu olarak ikiye ayrılmaktadır.
Alacağını rehin ile teminat altına almış alacaklı, eğer ki alacağını takip yaparak elde elde etmek isterse kural olarak olarak öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapacaktır. Mahkeme kararına ilişkin ilamın alınması ile İcra Müdürlüğü’nde takip başlatılmasının ardından icra emri borcu olan kişiye tebliğ edilir.
Taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takipte alacaklının bir mahkemede dava açıp bir ilam elde etmesi yani mahkeme hükmü ve bu ilama istinaden de alacağını icra takibine konu etmesi söz konusudur. Takip ve İlamsız Takip Nasıl Yapılır?
Bu icra takip edeni de ilamsız ve ilamlı olarak kendi içinde ikiye ayrılır. Fakat, alacak veya rehin hakkı ya da her ikisi birden bir ilama bağlı ise, rehin alacaklısı ilamlı icra yoluyla takip işlemini yapabilir.
Kanun maddesinden(İİK 45.Md) anlaşıldığı üzere, alacağı rehinle teminat altına alınmış olan alacaklı, alacağını cebri icra yolu ile almak isterse, ilk önce rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapmak zorundadır. Rehin sözleşmesi kesin bir borç ikrarı içermiyorsa ilam niteliğinde değildir, ilamlı takip yapılamaz.
Bu eserde Rehin ve İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu İle İcra Takibi konusu ele alınmıştır.
Eserde rehinle veya ipotekle temin edilmiş bir para alacağının cebri icra yolu ile nasıl tahsil edileceği konusu ayrıntıları ile incelenmiştir. Kanun koyucu bu takip çeşidinde alacağınızı kanıtlamanızı beklemez.
Elinizde hiç bir belge olmasa bile alacaklı olduğunuz kişiye karşı icra takibi başlatabilirsiniz. Aynı şekilde Fatura alacakları, Bankaların kullandırmış olduğu krediler ( rehin yoksa) noter belgeleri gibi belgeler varsa da yine ilamsız takip yapabilirsiniz. Bazı alacaklar ve bazı haklar kanun gözünde daha üstün görünmüştür.
Bu sebeple de bir çok alacağa karşılık takip çeşitleri de çoğalmıştır. Borçlu aleyhine, Ankara 47. Rehin Açığı Belgesi Örneği rehinli ipotekli takiplerde çok kullanılan bir belgedir. Bu makalemizde ilamsız icra takip yolları hakkında genel bilgilere yer verilecektir.
Alacağı para veya teminat alacağı olan alacaklı, doğrudan icra dairesinde borçlu aleyhine takip başlatabilir. Alacaklıya ilamlı icra takibi söz konusuysa icra emri ve ilamsız icra takibindeyse ödeme emri gider. Süreç rehin, haciz ya da iflasla sonuçlanır.
Buna ek olarak ilamsız icra takiplerinde borçlunun itiraz hakkı. TAKİP TALEBİ) (Not: Bu forma yasa koyucu başlık koymamıştır. Uygulamada " TAKİP TALEBİ" olarak anılmaktadır.) WORD.
TAŞINIR TESLİMİNE VEYA TAŞINMAZ TAHLİYE VEYA TESLİMİNE İLİŞKİN İCRA EMRİ. OCUK TESLİMİ VEYA ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASINA İLİŞKİN İCRA EMRİ.
Borç ödenmediğinde alacaklı rehni paraya çevirerek alacağını elde eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.