30 Temmuz 2019 Salı

Tahliye davası

Kararın kesinleşmesi gerekmese de tahliyenin gerçekleştirilebilmesi için söz konusu tahliye kararının borçluya tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren gün geçmesi gerekir. Bu sürenin geçmesinden itibaren cebri icra yoluyla tahliye.


Kiracının tahliye edilmesi için izlenebilecek çeşitli yollar bulunmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesinde izlenebilecek farklı süreç vardır. Mülk sahiplerinin bu uzmanlık gerektiren süreçte.

Tahliye Davası İle Evinize Yeniden Kavuşun. Davanızı açın, en kısa zamanda evinize kavuşun. Kiracı tahliye davası için bazı şartların oluşması lazım. KİRACI TAHLİYE DAVASI NEDİR?


Biri bildirim şeklinde diğeri sie tahliye davası yoluyla. Kanun koyucu tahliye davası yolu ile kira sözleşmesinin sona erdirilmesi yolunu koşullar gerçekleştiğinde karaya verene tanıyor.


Bu ihtiyacın devamlılık göstermesi gerekir.

Kısa süreli geçici ihtiyaç durumlarında dava açılamaz. Bu kanun belediye teşkilatı olan yerler ile iskele, liman ve istasyon taşınmazlarına uygulanır.


Bunun dışındaki taşınmazlara Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Yazılı tahliye taahhüdü olan kiralananlarda. Kira sözleşmelerinde tahliye davası yolunu incelemeye geçmeden önce kira sözleşmesine dair bilinmesi gereken hususları ele alarak makaleye başlayalım.


Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir. Anılan yasal düzenlemenin bir sonucu olarak malik tarafından rızası dışındaki kullanımdan dolayı malikin, el atmasının önlemesini istemesinin yanı sıra ecri misil talep hakkı da. Ancak kiralananı iktisap eden yeni malik, TMK’nın 310. Türk Borçlar Kanunu’nun 347.


Dava açılırken tahsili istenen alacak miktarı üzerinden peşin harç yatırılmış ancak yıllık kira bedeline göre tahliye davası yönünden harç yatırılmadığı gibi harç eksikliği yargılama sırasında da ikmal edilmemiştir. Eksik harçla yargılamaya devam edilerek işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.


Kira ödemeyen kiracınız size para ve zaman kaybettiriyor. Gayrimenkul ve kira hukuku hükümlerine göre, kiracının evden çıkarılması, ancak kanunda yer alan gerekçelerden biri mevcutsa mümkündür.


Sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Kiraya verene tanınan bir başka imkan ilamsız icra yolu ile tahliyedir.

Günümüzde kiracı ile kiraya veren arasında birçok problem çıkabilmektedir. Kiracı, kiralananı belli bir tarihte tahliye edeceğini taahhüt etmişse, o tarihte evi boşaltmak zorundadır aksi takdirde kiralayan tahliye isteyebilir. Eğer kiraya veren tahliye tarihinden önceki bir tarihte kiracının taahhüt ettiği tarihte gayrimenkulü tahliye etmesini ihtar ederse ay olan dava süresi yıl olarak uzamaktadır. Taahhüt yazılı yapılmalıdır.


Hangi durumlarda kiracılar tahliye davası açabilir? Bu dava kiraya verenden yada kiracıya bağlı olmak koşulu ile açılabilir. Sitemizde fikir edinmek ve (izin almaksızın) yararlanmanız amacıyla Adli işlemler vs için kullanabileceğiniz örnek dilekçeler ve yargı kararları yer almaktadır.


Bunun sonucunda yapılan tahliye kesin tahliye niteliğinde olacaktır. Ama yeniden inşa ya da onarım bittikten sonra kiraya verilecekse, eski kiracının önceliği vardır.


Kiracı öncelik hakkını, ev sahibi bu durumu bildirdikten sonra 1. Olayımızda henüz tahliye taahhüdünün tarihi gelmediği için tahliye davasının şartlarından olan bu sonuncu şartın oluşmadığı söylenebilir. Kiraya verilmiş bir taşınmazın tahliyesi için gereken şartları iki başlık altında toplayabiliriz. Basit yargılama usulünde davaya belirli bir sürede cevap verilmesi zounlu değildir.


Ev sahibinin tahliye davası açabilmesi için gerekli koşullar kanunda sınırlandırılmıştır. Kiracı kira bedellerini düzenli olarak ödediği takdirde ev sahibini.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.