26 Kasım 2019 Salı

Memur mazeret izni

Mazeret izni memur açısından belli başlı şart ve koşullara bağlanmıştır. Bu bağlamda mazeret izni 6sayılı kanunun 104. C bendinde düzenlenmiştir. Kanunu, memurlar için 6sayılı Devlet.


Doğum yapan memur, hafta mazeret izni hakkına sahip olur. Analık izni de denen bu izin, bitiminden itibaren ilk altı ay içi günde saat, sonraki altı ay için ise saat emzirme.

Yasa işçiler için anne, baba, eş, çocuk ve kardeş ölümlerinin dışında mazeret izni alınmasını kabul etmiyor. Devlet memurlarının mazeret izinleri 6sayılı kanunda belirtilmektedir. Memura verilen ölüm izni hakkı kaç gündür. Memur, hangi akrabaları için ölüm izni kullanabilir.


Bu nedenle aday memurda eşinin doğum yapması halinde bu izni kullanabilir. Anne ve babanın her ikisinin de memur olması durumunda, izin aynı anda sadece birisi tarafından kullanılabilir ve yıl içerisinde her ikisinin bu sebeple kullanacağı mazeret izni süresi toplamı günü geçemez.


Anne ve babanın her ikisi de memur ise, bu izni aynı anda sadece birisi kullanabilir ve her ikisinin bu sebeple kullanacağı mazeret izni süresi bir yılda toplam günü geçemez. Mazeret İzni kavram olarak birçok kişi tarafından yanlış yorumlanan ve yanlış kullandırılan bir izindir.


Evlenme nedeniyle mazeret izni.

Kalan mazeret izni süresi kadar hastalık izni kullanılması: Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar. Memurlara mazeret izni kapsamında verilecek olan izinlerde memur izin talebinde bulunduğu takdirde amir ilgili izni vermek zorundadır. Ancak mazeret izni olaya bağlı bir izin olduğundan doğumdan önce talep edilen veya doğumdan gün gün gibi süre geçtikten sonra talep edilen mazeret iznini amirin vermemesi gerekmektedir.


Talep ederse kullanabilir. Doğum izni, ölüm izni, düğün izni vs 1. Yasada yer alan mazeret izinlerinin kullanılması açısından bir ayrım söz konusu değildir. Bu izni üst makamlara göndermek hata olur.


Adı üstünde zorunlu mazeret izni. Okul müdürünün keyfi olarak vermiyorum deme yetkisi yoktur. Memurun mazeret izni kullanma halleri. Bu hallerin dışında da mazeret izni verilebilmektedir.


Personelin amiri talebi değerlendirir ve uygun görmesi halinde güne kadar mazeret izni verir. Memur birden fazla çocuğunu aynı tarihte evlendiriyorsa sadece günlük mazeret izni alabilir. Aday memurlar mazeret izni alabilir mi? Evlilik İçin Mazeret İzni Nasıl Alınır?


Bunun üzerine dava temyiz edildi. Dairesi ise, cezayı haklı bulmadı. Yüksek mahkeme, mazeret izinleri nedeniyle memurlara ceza verilemeyceğini kaydetti.

Ayrıca, ilgili mazeret için kullanılabilecek azami izin süreleri aşılmamak şartıyla, memur takvim yılının büyük bir kısmını (tamamı da olabilir) mazeret izni kullanmak suretiyle geçirebilir. Bilindiği üzere devlet memurlarının 6sayılı kanununun ilgili maddelerinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde mazeret izni alma hakları bulunmaktadır.


Bu izinler kanun maddesinde bahsedilen mazeretlerin vukuu bulması halinde memurlara istekleri üzerine verilen izinlerdir. Eğer memurlar hastalık sebebi ile izin kullanmayı tercih ediyorsa mazeret izni için rapor almaları icap eder.


Memurların mazeretlerine istinaden verilen doğum,ölüm evlilik v. Doğal olarak bu şartın özel sektör. Ayrıca memur, çocuğunun evliliği halinde de mazeret izni kullanabiliyor.


Yine yasa işçiler için anne, baba, eş, çocuk ve kardeş ölümlerinde mazeret izni imkanı veriyor. Duyuyoruz, görüyoruz, şahit oluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.