Tazminat alabilir mi? Bu nedenle istifa etme kararının doğru zamanda alınması ve sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Dolayısıyla işçi kendi isteği ile işten ayrılmayı talep etmiş olsa bile ihbar sürelerine uymak zorundadır ve bu süreler içerisinde de işveren. Bu konu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından detaylandırılmıştır.
Bu yüzden alacakları maaş da değişkenlik gösterebilmektedir. Bir çalışanın işine, işyeri son verirse bu kişi.
Haklı neden olmadan istifa etmek isteyen işçinin dikkat etmesi gerek bir husus da ihbar süresidir. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Sağlık nedenleri, zorlayıcı sebepler, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller haklı fesih nedenleri sayılmaktadır. Ayrıca fesih bildirimi süresi içerisinde işveren işçiye yeni bir iş araması için günlük iki saatlik izin vermek zorundadır.
Bunun hangi saat dilimi içinde kullanılacağını belirleme yetkisi. Aksi takdirde işveren işçiden ihbar tazminatı ödemesini isteyebilir. Yargıtay istifaları “ İşçi lehine yorum” yöntemi ile incelemektedir.
Bu kural belirsiz süreli iş sözleşmeleri için söz konusudur. Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar süresi ve tazminatı yoktur. Ancak yıllık izin ücreti, işçinin işten nasıl ayrıldığına göre ödenip ödenmeyen bir alacak değildir.
Kanunda yer alan bildirim sürelerine uymaksızın iş sözleşmesini fesih eden taraf işçi veya işveren olsun, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemek. Soru: Merhaba, iş yerimden kendi rızam ile ayrılmak istiyorum ama senedir aynı firmada çalışıyorum.
Acaba istifa ettiğim taktirde, iş yerimden kıdem tazminatımı alabilir miyim? Cevap: Merhabalar, Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, çalışmakta. STİFA EDEN TAZMİNAT ALABİLİR Mİ? Vatandaşlar, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 6gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalı ve hizmet akdinin feshinden sonraki gün içine en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortam aracılığıyla başvuruda bulunmak zorundadır.
Mesela hafta yani günlük bildirim süresinde işçi gün daha çalışmak zorundayken, günlük saatleri topladığında yaklaşık gün eder ve işçi isterse günü toplu. Belli bir yerde uzun süre çalıştıktan sonra istifa eden çalışanların kıdem tazminatı alacağı ile ilgili yanlış bir algı mevcut.
Fakat burada da bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Kanunu, eğer iş sözleşmesi yapılırken belirli bir süre tayin edilmemiş ise tarafların sözleşmeyi feshetmeleri için belli bir süre önce karşı tarafa bildirimde bulunmasını şart koşmuştur.
Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır. Bu durumda işveren cumartesi günleri işçiden çalışmasını isteyebilir ve işçi de bu durumda.
Maddesine istinaden, İstifa edilmesi halinde hangi şartlarda Kıdem tazminatı alınacağı konusunda en önemli ayrıntı İlk işe giriş tarihidir. Böyle bir durumla karşı karşıyayız.
Cumartesi ve Pazar günleri çalışılmıyorsa, fakat personele güne isabet eden yemek çeki verilmesi halinde, fiilen çalışılmayan günlere isabet eden tutarlar KDV dâhil net ücret olarak kabul edilecek ve bordroya alınmak suretiyle vergilendirilecektir. Aynı şekilde, personelin ay içinde izinli olduğu günler için de yemek çeki almamış olması.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve istifa eden işçi ihbar süresi kadar önce haber vermek ya da ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Bayramda çalışan işçi kaç lira alacak?
Türkiye güzel bir bayram haftasını geride bıraktı. Ağustos ila Ağustos arasında tatil f. Bu Karar Esaslarına göre çalıştırılacak sözleşmeli personel o gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar çalışmak zorundadır.
Bazı durumlarda işçi kendi rızası ile istifa etmek ister ise, kıdem tazminatını hak edecektir. Normal çalışma sürelerini aşan bu süreler için ilgili kanunlarında öngörülen hükümler saklı kalmak kaydıyla her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir. Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde.
Bedelli askerlik görevini yapanlar, kaç gün içinde göreve dönüş için başvurmak zorundadır ? Bu işçinin yasal bir hakkı olduğu için işveren bu talebi kabul etmek zorundadır. Ancak toplu kullanım, yalnızca işten ayrılacağı tarihten önceki günlere denk getirilerek mümkündür.
Yani işçi iş arama izinlerini toplu olarak kullanacaksa, bu günleri fesih tarihinden.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.