16 Mart 2020 Pazartesi

Tapuda vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı

Herkes tapu işlemlerini kendisi tapu dairesine giderek yaptırabilir. Tapu dairelerinde mal sahibi vekalet olmaksızın istediği işlemi yapabilir. Ancak işlemleri mal sahibi yapmayacak ise, 3. Sıramatik sistemi bulunmayan müdürlüklerimizde başvuru, müdürlüğün başvuru birimine yapılır. Azil yapıldığı takdirde vekalet sona ermiş oluyor.


Azil işlemi herhangi bir noterden yapılabileceği gibi tapu dairesine dilekçe vererek ya da göndererek de gerçekleştirilebiliyor. Ek olarak kısmi azil işlemi de yapılabiliyor.


Tapuda vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı

Tapuda İşlem Nasıl Yapılır ? Yetki devam ediyorsa noterden yeni vekalet vermeden tapuda mevcut vekaletname ile yeni işlem yapılabilir. Tapu sahibi tarafından azil işlemi gerçekleştirildikten sonra vekalet verilen kişi tapuda hiçbir işlem yapamaz.


Vekaletname kaybedildiğinde yenisini noterden çıkarmak mümkündür. Ayrıca azil işleminin kısmi olması da mümkündür. Tapu vekaletinde kısmi azil işlemi, vekil olan kişinin tapuyla ilgili sadece belirli işlemler yapmasını kısıtlamak amacıyla uygulanıyor. Tapu Müdürlüğünde kalır ve işlem dosyasında arşivlenir.


Tapuda vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı

Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. Raporun tarihi ve numarası resmî senet veya istem belgesi içeriğinde belirtilir ve raporun aslı işlem dosyasında saklanır. Noterlik Kanunu Yönetmeliği’nin 91’inci maddesi ise şöyledir: Madde – Noterin ilgilinin yeteneği hakkında bir kanı sahibi olması gereklidir. Evrakları İşlemler Randevu.


MESELENİN TAKDİMİ Günlük hayatta “Sen 65’i geçtin. Noterde, tapuda raporsuz işlem yapamazsın. Peki, bu söylenen her zaman doğru mudur? Düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler” başlıklı Noterlik Kanunu m. Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekaletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış vaadi, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksimi sözleşmesi ve diğer kanunlarda.


Bir kez, vekaletnamede tapuda hangi işlem yapılacaksa o işleme ait açık bir yetki olmalıdır! Yetki verilen taşınmaz mal açıkça, tereddüte yer bırakmayacak biçimde belirtilmelidir! Türk vatandaşlığından izinle çıkmış olan kişilerin vekâletname düzenletebilmeleri için mavi kart ibraz etmeleri gerekmektedir.


Tüzel kişi ünvanı söylerse, sorgulama ile ünvanı doğrulanır. Aynı tapu müdürlüğünde ikinci bir işlem yapılmak istendiği takdirde vekâletname, yetki belgesi, veraset ilamı gibi belgelerin tekrar asıllarının ibrazı zorunlu mudur?


Her işlem için farklı belge dizini istenebilir. Sıfır Araç Tescili: 17TL: 1. Araç Plakası Değiştirmeden: 22TL: 1. Bende satın alırken vekaletname kağıdını istediler. Gayrimenkul satış bedeli bloke edildiği ve imza sonrasında otomatik olarak hesabınıza geçeceğinden alıcıya olan güven probleminiz ortadan kalkmış olur.


Tapu İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar. Gayrimenkul alım satımı esnasında (konut, arsa, işyeri vb.) gibi yerlerin Tapu işlemleri nasıl yapılır ? Tapu işlemlerinden önce yapılması gerekenler ve tapu işlemleri bittikten sonra yapılması gereken bazı konular bulunmaktadır.


Tapuda vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı

BAŞVURU VE İZLENEN YÖNTEM. Tapu Sicil Müdürlüklerine Başvuru Şekli: Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlem yaptırmak isteyenler bizzat veya vekilleri (temsilcileri), varsa kanuni temsilcisi (vekil, vasi kayyım ve kanuni müşavir) vasıtasıyla ne tür işlem yaptırmak istediklerini tapu sicil müdürüne bildirirler ve ayrıca, bu rehberde her işlem için gerekli olduğu belirtilen.


Söz konusu gayrimenkulün ilgili belediyeden alınmış ilgili harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı. Tapu harcı olarak karşımıza çıkan bu ücret binde gibi bir oranda harc tahsil ediliyor.


Bu harcın da tahsil edilmesi ile birlikte süreç yavaş yavaş tamamlanıyor. Hem alıcıdan, hem de satıcıdan alınan bu harcın işlem bedeli olarak resmiyet kazandığını da belirtmek gerekiyor. Yabancı uyruklular Türk Konsolosluklarında vekalet düzenleyebilirler mi?


Yurtdışındaki Türk Konsolosluklarında yabancı özel şahıslar da vekaletname düzenletebilirler. Nüfus cüzdanı aslı ve adet fotokopisi,(nüfüs cüzdanı fotokopiniz üzerine mevcut ikametgah adresiniz ve telefon numaranızı yazınız) İşlemlerinizi Emlakçınız yapacak ise o kişinin adına çıkarılmış vekaletname veya işlem takibi için tellaliye sözleşmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.