Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiracı, sözleşmede belirlenen sözleşme bitim tarihinden önce kiralayanı tahliye ederse, kiraya veren tarafından “erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı ” istemiyle dava açılabilir. Zira, kiraya veren, erken tahliye dolayısıyla, kira geliri elde etmeye devam edeceği sürede zarara ve gelir kaybına uğramaktadır.
Ben bu konuda en hızlıyım diyen avukat bile, aydan önce dosyayı tahliye aşamasına getiremez. Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları - Mesajı Okuyun. Nedeniyle Tahliye kararından sonra. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, TBK m. Kira Alacağı Ve Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Kiracı, kira alacağı süresinde ödemediği takdirde konut sahibi noterden günlük ihtarname veya icradan günlük ödeme emri gönderir. Tetkik Merci’ ne başvurarak tahliye talep edebilir. Kiracı kira verdiği yerde bulunduğu müddetçe kira bedelini verme zorundadır. Kira alacağını talep etme hakkı kiralayan kişiye aittir.
Kiraya veren mal sahibi, kira alacağını alamıyor ise, kira alacağı için kiracı aleyhine icra takibi başlatabilir ve kiracının kiralanandan tahliyesini talep edebilir. ZET: kirayı ödemediği için temerrütten tahliye davasında dava açma süresi… kira alacağı ve tahliye istemli olarak başlatılan icra takibine borçlu-kiracı yasal sürede borca itiraz etmemiş ve borcunu ödememiş ise alacaklı kiralayan davacı İİK.
Tahliyeden sonra depozito iade edilecek, evin kiracı tarafından habersiz boşaltılması halinde bir aylık kira bedeli yada tespit edilen hasarın depozitodan mahsip edileceğini kiracı peşinen kabul eder" düzenlemesi yer almaktadır. Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiranın icraya itirazı sonrası Yargıtay emsal bir. Kiracının kira süresi sona ermeden kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshederek kiralananı tahliye etmesi durumunda kural olarak kira süresinin sonuna kadar kira parasından sorumludur.
Mahkemesince tahliyeye karar verilir. Kira bedelinin ödenmemesi veya kira süresinin bitmesi halinde kiralayan doğrudan icra dairesi aracılığıyla taşınmazın tahliyesini isteyebilir ki bu ilk yoldan daha kolay ve uygulamada en çok tercih edilen yoldur. Bu makalemizde bu hususlara açıklık getirmeye çalışacağız.
Kira Bedelinin Ödenmemesi Halinde İcra Takibi. Kiraya veren yani alacaklı, sadece ödenmeyen kira alacaklarının ödenmesini istiyorsa genel haciz yoluyla icra takibi başlatabilir. Hasılat kirası»nda, «kira borcu», para olabileceği gibi, «toplanacak semere», «hasılatın bir payı»da olabilir. Kira borcu»nun hukuki niteliği, medeni semere’dir.
KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ NEDENİYLE İLAMSIZ TAHLİYE (İİK M.2VD.) HÜKÜMLERİNİN UYGULAMA ALANI Konut ve çatılı işyeri, adi veya hasılat kira sözleşmesi ile. Bu icra takibi sadece kira alacağı için olabilir veya hem kira alacağı hem taşınmazın tahliyesi için olabilir.
Bu ikisi için farklı yöntemler uygulanır. Bu takibin konusu da para alacağı olduğundan ve sözlemede aksine hüküm yoksa para (kira) alacağı alacaklının yerleim yerinde ödeneceğinden, kiraya veren (alacaklı) kendi yerleim yerinde de ilamsız tahliye takibi yapabilir. Belirtelim ki, ilamsız tahliye takibi, kiralanan taınmazın bulunduğu yerdeki icra dairesinde de yapılabilir.
Kira sözleşmesinden vzageçme süresi olarak günlük vazgeçme hakkı bulunuyor. Ancak kira sözleşmesinden vazgeçen kiracı ödemiş olduğu kaporayı ne yazık ki geri alamayıro. Bu nedenle kira sözleşmesi imzaladım vazgeçmek istiyorum diyen kiracının bu kaporayı geri alamayacağını bilmesi gerekiyor. Burada ihtarname gönderdikten sonra kiracının kira bedellerinin ödenmesi kiraya verenin dava açmasına engel teşkil etmeyecektir.
Yargıtay içtihatlarına göre süresiz sözleşmelerde kira parasının yıllık olarak ödenmesi hallerinde ve bir yıldan kısa süreli sözleşmelerde iki haklı ihtar oluşmayacaktır. Kiralanan taşınmazın, kira borçlarının ödenmemesi sebebiyle tahliye edilmesinin uygulamada iki tane yolu vardır.
Bunlardan ilki ve icra yoluyla tahliyeye nazaran daha zahmetli olan ve uzun zaman alanı: bir kira dönemi içerisindeki iki haklı ihtarda bulunmaktır. Menfi tespit davası dilekçesi (icra takibinden sonra )ne ihtiyacı olan değerli avukatlarımız bu dilekçe örneğini web sitemizin bu sayfasından indirebilirsiniz.
Kiraya veren şahsın ölümü halinde, kiracı ile merhum kiraya veren arasındaki kira sözleşmesinin hukuki akıbetinin ne olacağını bu yazımızda paylaşmak isteriz. Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) madde 205’te açıklandığı üzere, kiraya verenin ölümü halinde, mirasçılar halef olacağından, kira sözleşmesinin tarafı, herhangi bir yenilemeye gerek duyulmadan.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.