Velayetin Babaya Verilmesi Şartları Nelerdir? Boşanma süreçlerinin en önemli maddelerinden biri velayet davalarıdır. Bu hususta aile mahkemeleri bünyesinde görev yapan uzman psikolog ve pedagog görüşü alınabilir.
Oranı En Büyük Sektör Güneş Olacak! Zira anne bakım ve şefkatine muhtaç, süt çağında olan, kendi ihtiyaçlarının henüz gideremeyen bir çocuğun velayetini anneye vermek mantıklı ve doğal durumdur. Meslektaşların Soruları. Bir de hep kadınlar ezliyor derler.
Her velayet davasının kendi somut şartları içinde değerlendirilmesi gerekir. Boşanma, evlilik birliğinin hukuki açıdan sona erdirilmesi işlemine verilen isimdir.
Tarafların velayet, nafaka, tazminat, vb. Aradan yıl geçmiş anne velayeti almak istiyor. Eğer annenin ve babanın yaşam şartlarında herhangi bir değişiklik olmamışsa velayetin değişmesi mümkün değil.
K sayılı kararında da belirtildiği üzere, boşanma ile düzenlenen velayetin değiştirilebilmesi için velayet kendisine verilen tarafın ya da velayete konu çocuğun durumunda boşanma hükmünden sonra esaslı değişikliklerin olması şart olup, ayrıca esaslı. Annenin maddi durumunun yeterli olmaması velayetin anneye verilmesine engel değildir.
Belirtilmelidir ki, velayetin kaldırılması ve değiştirilmesi şartları gerçekleşmedikçe, ana ve babanın velayet görevlerine müdahale olunamaz. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 15. Bunun yanında tarafların anlaşması halinde anlaşmalı boşanma protokolünde velayetin babaya verilmesi konusunda madde konulmuş ise çocuğun velayeti babaya verilebilecektir.
Annenin akıl hastası olması, idrak gücünün olmaması durumunda da çocuğun menfaati gereği velayet babaya verilecektir. Dolayısıyla ortak velayet şartları, anne ve babanın anlaşmasını gerekli kılmaktadır.
Genel manada ortak velayeti incelerken dikkate alacağımız kanun maddesi bulunmaktadır. Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’nin 3. Türk Medeni Kanununun 182.
Bu anlamda, velayet babaya verilirse ve annenin geliri babanın gelirinden oldukça yüksekse, anne geliri oranında nafaka verecektir. Bu söz konusu olan hak sadece anne ve babaya aittir ve başkasına bırakılamaz.
Ancak şartları varsa bu kişiler çocuk için vasi olabilir. Aynı şekilde, bu hak yasal sebepler olmadıkça anne ve babadan alınamaz. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. Sokağa Bırakılan ve Kurumca Koruyucu Aile Olarak Davacılara Verilen Küçüğün Davacılarla Duygusal Bağı Oluştuğu – Annenin Çocuğa Karşı Özen Yükümlülüğünü Yerine Getirmediği Babasının Kim.
Ayrılık ve boşanma durumunda velayetin düzenlenmesindeki amaç, küçüğün ileriye dönük yararlarıdır. Zira velayetin değiştirilmesini gerektiren hukuki prosedürlerin mevcut durumda olmaması halinde bu tür bir dava, yetkili aile mahkemesi hakimi tarafından uygun hukuki şartları taşımadığı gerekçesiyle usulen reddedilmektedir.
Bunun nedeni, çocuğun annenin bakımına, anne şefkatine daha fazla muhtaç olmasıdır. Tabii ki istisnaları vardır ve babaya da verilebilir.
Bu yaşlar arasındaki bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi neredeyse imkansızdır. Burada annenin işinin, evinin, kazandığı miktarın ve yaşam tarzının herhangi bir önemi yoktur.
AİLE – VELAYET – BOŞANMA HUKUKU Hakkında Yazılmış makalelerimizi alabilirsiniz. Hızlı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere velayetin kime verileceği hususunda hakim, çocuğun menfaatini düşünerek karar verecektir. Ancak hakim tarafları da dinleyerek somut duruma göre çocuğun menfaatine en uygun kararı verecektir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 0-yaş arası çocukların velayeti genel olarak anneye verilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.