Ancak çalışılan ya da içinde bulunulan kurumların ya da işyerlerinin dışında bireysel olarak da çevremize ve doğaya karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukları da en iyi şekilde yerine getirebilmek için bir an önce harekete geçmek gerekiyor.
Kurumun atıklar konusunda hangi. Sanayi bölgelerinde atık su arıtma tesisleri kurmalıyız. Sivil toplum kuruluşları çevre kirliliğini azaltmaya yönelik çalışmalar yapsalar da.
Yağmur suları ile toprağa geçen zararlı gaz hem toprağı kirletiyor hem de ileri. Hayalimdeki sınıfta çöp kovasının içi boş. Bizimkinin içi, son teneffüs ziliyle her zaman ağzına kadar dolar. En çok ne atarız sınıfımızdaki çöp kovasına sizce?
Peki neler mi var içinde? Bisküvi, çikolata, kraker gibi. Bu noktada da çocuklarımızın ve gençlerimizin projeye katılım sağlaması uygulamaların gelecek nesillere taşınması açısından önem arz etmektedir. Rotterdam merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu olan The New Raw, sıfır atık için takdir edilecek bir proje başlattı.
Yılı Kasım ayı itibariyle atıkların ayrı toplanması için altyapı güçlendirilmiş ve toplanan atık miktarlarıyla ilgili ölçümler yapılmaya başlanmıştır. Bunlar sadece başlangıç olsun benim için. Bu zamana kadar çıkarttığım.
Daha etkin bir atık toplama sistemi üzerine planlar yapılırken, atık toplama noktalarına atık getirecek aracı olmayan veya bir kurumla bağlantısı olmadığı için atıkları ayrıştırma konusunda hiç bilgisi olmayan vatandaş sayısının çok yüksek olduğu dikkate alınmalı. Bir bina veya yerleşke içerisinde birden fazla kurum, kuruluş, işletme olması durumunda, o bina veya yerleşke tarafından ortak başvuru yapılabilir.
Geri dönüşümü mümkün, uzun süre kullanılabilen ve atık oluşturmayacak sağlıklı ürünleri kullanırken yerli üretime de destek olan bir hareket. Bu kurumlar kaynağında ayrıştırdıkları atıkları belediyelere teslim ediyor ve karşılığında atık miktarını gösteren imzalı bir makbuz alıyorlar.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem. Bu sayede biyolojik olarak parçalanan atıkların oluşturduğu birincil kirlenme ve parçalanmayanların oluşturduğu ikincil kirlenme engellenebilmektedir. Gelip geçici bir çözüm olarak görülmemelidir.
Bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Yaşam tarzı, çöp olarak yakma ve çöp sahasına gönderilen malzemenin miktarını azaltmak veya bu malzemeyi kullanılabilir bir hale getirmektir. Kendinize ilk sormanız gereken şey bir ürünü alırken ihtiyacınızın olup olmadığı, fazladan alınan kıyafet, yiyecek, mobilya veya aksesuarlar bir süre sonra atık olmaya mahkum olurlar.
Oysa ihtiyacınız olan ürünü aldığınızda onu kullanmanız gerekir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum kitapçığı bunun önüne geçmek için neler yapılabileceğini inceliyor. Koç Holding, Ülkem İçin projesiyle Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçileri arasında sosyal sorumluluk olgusunu yaygınlaştırmayı hedefliyor. Sıfır atık, kısaca tükettiğimiz ve atık miktarını azaltma hareketidir.
Bakanlığınca, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenecek "Sıfırdan. Türk ve yabancı pek çok sıfır atık blogu okudum, videolar izledim, insanların bu gidişata dur demek için neler yaptıklarını görüp öğrendim. Bu yaklaşık bir ay süren araştırma-okuma-öğrenme sürecinden sonra, Eylül ayının 13’üydü, dedim ki.
Doğal gübreyi isteğe bağlı bağlı kullanma ve kazanç elde etme. Bunu önlemek için mümkün olduğu kadar su tasarrufu yapmakta fayda var. Uzun saatler banyo yapmak yerine duş alın.
Atık yönetimi maliyetinde azalma. Böylece ortalama 2litre yerine litre su kullanmış olursunuz.
Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi yıkarken suyu kullanmadığınız zaman musluğu kapalı tutun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.