5 Şubat 2018 Pazartesi

İcra takibinde müvekkilden alınacak vekalet ücreti

Yani nasıl olsa borçludan tahsilat sonrasında " icra vekalet ücreti " alacağım diye müvekkilden vekalet ücreti almamalı mıyım? Alacalı Müvekkilden Alınacak Vekalet Ücreti Hakkında.


ZET : Davacı vekili, taraflarına tebliğ edilen icra emrinde esas alacağın icra masrafları faiz, icra vekalet ücreti ile birlikte tahsilinin talep edildiğini, vekalet ücretine tekrar icra vekalet ücreti talep edilmesinin hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu, bu bahisle icra emrine itirazının kabulünü talep etmiştir. Baroya bilgi vermeden aleyhlerinde vekalet ücreti alacağı iddiası ile icra takibi yaptığını iddia etmesi üzerine başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca şikayetli avukatın eyleminin disiplin suçunu oluşturduğu kabul edilerek.


İcra takibinde müvekkilden alınacak vekalet ücreti

Dava konusu olayda, vekalet ücreti talep edilen iş, bir dava olmayıp, icra takibi olduğundan, işin niteliğine, avukatm emeğine ve takip konusu alacağın miktarına göre, vekalet ücretine, yasanın belirlediği alt sınır olan %üzerinden hükmedilmesi gerekirken, alt limitin üstünde ücret takdirini gerektirecek nedenler bulunmadığı halde, vekalet ücretinin müddeabihin %15. Burada icra takibinin başlaması ile hak edilen vekalet ücreti müvekkilden alınacak olan vekalet ücretidir,Vekille, vekil eden arasındaki iç ilişkidir.


Bunun dışında bir menfi tespit davası ile karşılaşıla bilinecektir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 2. Bu hüküm tarifenin 11. Davalı-karşı davacı, ise, davacıya önce 18. Davacının, davalı aleyhine başlattığı icra takibinde, takip ettiği dava ve icra takiplerinden dolayı davalının ödemesi gereken vekalet ücreti ile, haksız olarak azledilmesi nedeniyle karşı taraftan alınması gereken vekalet ücretinin tahsilini talep ettiği, anlaşılmaktadır.


İcra takibinde müvekkilden alınacak vekalet ücreti

Mahkemece, davacı ile davalı müvekkil arasında karşı taraf aleyhine hükmedilecek olan. Yani, lehine vekalet ücreti hükmedilen avukat, yapılacak ilamlı icra takibinin alacaklısı değildir ve fakat temsil ettiği tarafın vekili olarak icra takibini başlatabilecektir.


Zaten dikkat buyurulursa Mahkeme ilamındaki vekalet ücretine ilişkin ifade, “…. Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahibi arasında kararlaştırılan veya tarife ile belirlenen veya kanun gereği görülen davada veya icra takibinde karşı tarafa yükletilmesi gereken verilen hukuki hizmet karşılığında alınan paraya avukatlık ücreti veya vekalet ücreti denir.


Vekalet ücreti Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl tespit edilerek Resmi Gazetede. Davayı kaybeden tarafın, mahkeme veya icra dairesinin tespit ettiği vekalet ücretini alacaklı tarafa doğrudan nakden ödemesi halinde, alacaklıyı temsil eden avukatın ücretli olmaması kaydıyla, ödeme yapan tarafın GVK. TL toplam olarak XX.


Ancak avukatın müvekkilinden aldığı vekalet ücretinin dıında bir de davayı kaybeden ( veya icra takibinde borçlu olan) karı taraftan yasal düzenlemeler gereği aldığı ücreti bulunmaktadır. Faiz oranı konusunda, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış olan bono dışındaki sözleşmelerde öngörülen ve bono nedeniyle alınacak faizi belirleyen (akdi faiz) ile ilgili anlaşma tarafları bağlar. Sözleşmede öngörülen faiz.


İcra takibinde müvekkilden alınacak vekalet ücreti

Davalarda müvekkillerimiz tarafından tarafımıza ödenecek vekalet ücreti, o tarihte geçerli olan Ekşinar Hukuk Bürosu Tavsiye Edilen En Az Ücret Tarifesini baz alınarak taraflarca karşılıklı mutabakat ile belirlenir. Müvekkilden alınacak vekalet ücreti ise, öncelikle taraflar arasında anlaşmaya göre kararlaştırılır.


Esas dava aynı avukat tarafından açılacak ise, delil tespiti dosyalarındaki vekalet ücretleri de esas davada alınacak vekalet ücreti içerisinde ya da ayrıca belirlenmektedir. Davayı işleme koyma masrafları, daha sonra ortaya çıkabilecek uzman bilirkişi ücretleri ve diğer ( belgelerin oluşturulması, çeşitli harçlar) müvekkilden talep edilecektir.


Eşinizin nafakayı düzenli vermediğini yazmışsınız, eğer avukatınız bununla ilgili bir işlem yaptıysa ve icra dosyasına vekalet sunduysa nafakanızdan kesintiyi vekalet ücreti için almış olabilir. Ne kadar açıklayıcı oldu bilemiyorum ama daha net bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle avukatınızı arayıp durumu izah etmesini rica etmeniz daha doğru olur.


Tarafların vekalet ücretinden müteselsil sorumluluklarının bulunduğu durumda avukatın talep edebileceği vekalet ücreti gerek müvekkili ile aralarındaki sözleşmeden kaynaklanan "akdi vekalet ücreti " gerekse yasadan kaynaklanan ve yargılama giderlerinden olan "karşı taraf vekalet ücreti " dir. Gerçektende AV K 1maddesinde avukatlık sözleşmesinden. Zina Boşanma Sebebidir.


Tahliye İcra Takibi. Yani, aynı ilama dayalı tek bir icra takibi yerine, icra takibi başlatılması sebebiyle, fazladan talep edilen icra vekalet ücreti ve icra masrafı 98TL. Uyuşmazlık bir bütün olarak değerlendirildiğinde, hüküm fıkrasında da.


Bilindiği üzere, hukuk mahkemelerince verilen kararların bir çoğunun, yargılama harç ve giderleri ile vekâlet ücretine ilişkin hüküm fıkralarının, Yargıtay tarafından yapılan temyiz incelemesi sonucunda bozulmasına veya tenkit edilip düzeltilerek onanmasına karar verildiği görülmektedir. Bunun tek istisnası vardır, o da vekalet ücretidir. Alacaklı alacağını tahsil etmek için avukat tuttuysa buradaki vekalet ücreti önceden ödenen bir gider değildir.


Borçlu olan kişi, takip kararının çıktığı gün içerisinde ödeme kararına itiraz etmek için, İlamsız icra takibine itiraz dilekçesi hazırlamalı ve kuruma teslim etmelidir. Kitap, üç bölümden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.