Yeni araç alımında yani km araç alımında plaka için bazı bürokratik işlemler gerekmektedir. Bu işlemler gün cel mevzuatlara göre araştırılarak aşağıda sıralanmış ve nasıl yapıldığı aşama aşama anlatılmıştır. Günümüzde araç sahibi olmak isteyenler, sıfır araçlardan çok daha uygun bütçelerle. Yeni ruhsat çıkarma ya da araç ruhsatınızı yenileme gibi işlemlerde, araç sahiplerinden belli bir ücret talep edilir.
Ocak tarihi itibari ile araç tescili ve sicil işlemlerinin hepsi sadece noterler tarafından yönetilmektedir. Sıfır ) km bir araç alın, ister ikinci bir el araç artık tescil işlemleriniz noterler aracılığıyla yapılmakta. Daha önceleri ruhsat işlemleri Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri aracılığı ile yapılırken, ruhsatların basılması işlemleri artık noterlerin yetkisinde.
Noter evrak bedeli: 14TL. Belge Baskı Ücreti: TL olmak üzere toplam 2TL’dir. Plaka değişim ücreti kısmı bu kadar. Kaynak: Hesapkurdu.
Artık plaka yenileme ve değiştirme işlemlerinde YENİ sisteme geçildi. ARAÇ RUHSAT İŞLEMLERİ.
Eskiden Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri tarafından alınan araç ruhsatları artık. Vatandaşın var olan plakayı kullanması yani değiştirme talebinin olmaması durumunda ek bir ücret ödemesine ya da satış işleminden sonra herhangi bir plaka başvurusu yapmasına gerek yoktur. Artık araç aldıktan sonra devir işlemleri yapıldıktan sonra ruhsat da aynı noterden alınabiliyor. Aldığınız arabanın plakası değişmeyecekse noterde ruhsat.
Yeni sisteme göre eski usül plaka değiştirme veya yenileme işlemleri artık değişmiştir. Ruhsat artık tek yaprak oldu. Motorlu araçlar artık günümüzde eskisine oranla çok çok daha fazla yaygın ve hemen hemen herkesin altında hususi kullanımlar için otomobil olsun motor, motosiklet, mobilet olsun ulaşım sağlamak adına en az bir araç var.
Bunların dışında ticari işler için ticari araçlar. Geçenlerde yeni aldığım Super Tenere motosikletin tescil işlemlerini kendim yapmaya karar verdim. Hem zamanım müsaitti, hem de hızlıca halledip bir an önce motora binmek istiyordum. Tabii vekalet ücreti ve muamelecilerin istediği yüksek ücretleri de ödemeye pek istekli değildim.
Bu bilgilerle araç alım yada satımını rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazıyı okuduğunuza göre, yeni bir otomobil satın almak üzeresiniz. Peki araç alım satım masrafları için hazır mısınız?
Yakın zamanda ikinci el araç masrafları için epey koşturmuşken, bu yazıyı kaleme almak istedim. Zorunlu trafik sigortası masrafları, ekspertiz ücreti, servis masrafı, araç muayene ücreti ne kadar, kasko ücreti ne.
Eskiden arabamız için plaka değişikliği, yenileme, işlem ödemeleri ve diğer tüm plaka işlemleri Trafik Şube Müdürlükleri’nden yapılıyordu. Siteye yeni üye oldum. Sigorta ve trafik müşavirliği yapıoruz. Araç şirket adına alınmış ise yukarıdaki belgelere ilave olarak ticari sicil gazetesi, ilgili oda sicil kayıt sureti ve imza sirküleri ibraz edilmelidir.
Bunun yanında trafik tescil. Aracın boya ya da kaplama işlemi sonrasında servisten mutlaka fatura isteyin. Faturada plaka ve yeni renk mutlaka yazılı olmalıdır. Aracı aldıktan sonra devir işlemleri yapılır ve ruhsat da aynı noterden alınabilir.
Tebrikler istediğiniz aracın plaka sorgulama ile araç hasar kaydı sorgulamasını online olarak yapmış oldunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise TL bir araç sorgulama için ödenen ücrettir. Başka plakadan araç sorgulama yapabilmek için tekrar ücret ödemeniz gerekmektedir.
Araç teslim almaya gittiğimizde ruhsat, plaka ve anahtarları veriyorlar doğrumu? Artık noter işlemi sonrasında emniyet müdürlüğüne başvursı yada gün içinde kargoyla gönderilme işlemi kaldırıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.