23 Temmuz 2018 Pazartesi

Özbekistan komşuları

Halk arasında ‘beyaz altın’ denilen pamuk, maden kaynakları ve petrol ile birlikte ekonominin temel taşlarındandır. Devlet Televizyon Radyo Şirketi televizyon ve radyo yayını yapar.


Bu kanallar Özbekistan, Navo, Bolajon, Taşkent, Kinoteatr, Yoshlar, Medeniyet ve Marifet, Dünya Böyle ve Spor TV kanallarıdır. HD ve yerel kanal projeleri vardır.


Seyhun-Ceyhun ırmakları arasında yer alır.

Yeryüzü Şekilleri - Ülke genelini geniş düzlükler oluşturur. Gece Hayatı Mevcut. Orta düzeyde bir yaşam bulunmaktadır. Batısında Hazar Denizi yer alır.


Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi cumhuriyetler arasında birinci, dünya ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alır. Nominal GSYİH (milyar Sum) 28.


Güneybatısı Hazar denizi ile çevrilidir.

Komşuları : Afganistan, İran, Kazakistan, Özbekistan. Seyhun nehri ile Tanrı Dağları arasında kurulmuştur. Andican’da dün başlayan çatışmalarda ise en az dokuz kişinin öldüğü, kişinin yaralandığı yolunda haberler alınıyor. Yetkililere göre, şiddet olayları, bir grup isyancının radikal İslamcı örgüt kurmaya çalıştıkları gerekçesiyle yargılanmakta olan işadamını kurtarmak amacıyla, kentin hapisanesini.


An icon used to represent a menu that can be toggled by interacting with this icon. B)Yurtta barış,dünyada barış.


C)Bugün bütün dünya ulusları aşağı yukarı akraba olmuşlardır ve olmakla meşguldürler. D)Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.


Amuderya (Ceyhun) ile kuzeydoğudaki Sırderya (Seyhun) ırmakları arasında uzanan toprakların büyük bölümünü kapsar. Nazarbayev, “ Özbekistan komşuları Tacikistan ve Kırgızistan ile sınır meselelerini çözdü “ Özbekistan komşuları Tacikistan ve Kırgızistan ile sınır meselelerini çözdü.


Kazakistan, İran ve Afganistan ile komşu olan Türkmenistan, kendisi gibi dünyanın en büyük pamuk üreticilerinden olan Özbekistan ile su kaynaklarının paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Ayrıca Türkmenistan ve Kazakistan arasında Hazar denizi ve su yataklarının kullanımıyla ilgili problemler bulunuyor. Rusya Yahudileri -Şalom, 25.


Cumhuriyette çok sayıda makina halısı, meyve, sebze, balık, hayvan ürünleri ve havyar üretme ve işleme tesisleri de bulunmaktadır. Aral gölü kıyısında Muynak’ta havyar, kurutulmuş, tütsülenmiş ve tuzlanmış balık üretimi gelişmiştir.


Herhangi bir denizle bağlantısı olmayan Özbekistan ’ın sınır komşuları ise Kırgızistan, Afganistan, Tacikistan, Kazakistan ve Türkmenistan.

Bununla birlikte Özbekistan ’da Rusça da birçok bölgede yaygın olarak konuşuluyor. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları, kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan’dır. Ceyhun (Amuderya) ile kuzeydoğudaki Seyhun (Sırderya) ırmakları arasında uzanan toprakların büyük bölümünü kapsar. Türk devletlerinden biri olup TÜRKSOY’un üyesidir.


Orta Asya’da komşuları ile ticari ilişkilerini tarihin en üst seviyesine çıkartmayı hedefliyor. Bu bağlamda Özbekistan, güney komşusu olan Afganistan’la da ticari ilişkileri en üst düzeye çıkarmak için önemli adımlar attı ve Afgan mallarından alınan gümrük ücretini yarı yarıya indirdi. Anlaşma öncesi Afganistan’dan gelen dolu konteynırlardan.


Piyasa ekonomisine geçmeyi hedeflediğini ilan etmesine rağmen, ülkede yabancı kaynaklı yatırımı caydıran sert ekonomik kontroller bir şekilde devam etmektedir. Nüfusun % 74’ünü Özbekler, % 10.


Ruslar, % 4’ünü Kazaklar, % 9’unu Tacikler, % 9. Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan`dır. Orta Asya’nın en büyük yerleşim merkezi olan Taşkent’te en çok yaşayan etnik. Bu yazımızda eski tarihini anlatmak yerine bugünkü Özbekistan `ı anlatmaya çalışacağız.


Tacikistan Maliye Bakan Birinci Yardımcısı Jamşed Karimzade, geçen sene her iki ülkeye olan borçlarını.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.