21 Ağustos 2018 Salı

Makale kaynak gösterme

Atıf ve kaynak gösterme sistemleri genelde metin içi (APA vb.) veya dipnotlu sistem (Chicago, MLA vb.) olmak üzere iki farklı usuldedir. Bu sistemlerin güçlü ve zayıf yönleri vardır.


Metin içinde kaynak gösterme. Basım, kaynak gösterme alanında otorite kaynak olan American Psycohological Association (APA) Kuralları’nın son sürümüne dayalı olan ancak özgün örneklerle zenginleştirilerek meslektaşlarım İpek Şencan ve Güleda Doğan tarafından özveri dolu uzun bir sürecin sonunda hazırlandı.


Age, agm, agt” ve gerekiyorsa sayfa bilgilerini vermek yeterlidir. Bu durumlarda kaynakla ilgili bir kısaltmanın (kaynağın adı, yazarı vs.) tercih edilmesi de mümkündür.

METİN İÇİ PARANTEZ İLE KAYNAK GÖSTERME 1. Parantez içinde gösterilen kaynak. Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği. Eğik harflere bitişik olan noktalama işaretlerinin eğik olmamasına özen gösterilmelidir. Kaynak Gösterme Kuralları: APA 6. WEB SiTESiNDEN ALINTI “ Makale adı”.


En sonda bu web sitesinden bilginin alındığı tarih belirtilir. Bu ve benzeri kaynak gösterme biçimleri ile ilgili detaylı açıklama ve örnekler için bkz.


Erciyes İletişim Dergisi’nde yer alacak çalışma metinlerinin kaynakça düzeni, künye düzeni, gönderme ve alıntı ile ilgili kurallar APA (American Psychological Association – Amerikan Psikoloji Derneği) kuralları temel alınarak hazırlanmıştır.

Birinci yöntemde metin içinde kaynağa gönderme yapılırken parantez içinde yazarın soyadı, kaynağın yayım tarihi ve sayfa numarası belirtilir. Sıklıkla sosyal bilimler alanında.


Yalnızca akademik çalışmalarda değil, bilgi paylaşımı amacıyla kamusal ortama sunulan her türlü yazılı ve sözlü çalışmada yararlanılan kaynakları eksiksiz olarak belirtmek, hukuki ve ahlaki yükümlülüklerdir. Bilginin sağlıklı bir şekilde ortaya çıkması, yayılması, düzeltilmesi, geliştirilmesi ve. Metnin içinde, kısaltma ifadelerle yer alan bilgilerin tamamı, ayrıntılı olarak bu bölümde verilir.


Basılı veya basılı olmayan ve elektronik olarak yayımlanan tüm akademik çalışmalar (kitap, makale, tez vd.) ile hazırlanan ödev ve raporlarda kullanılan kaynaklar, bibliyografya tekniklerine uygun olarak atıf yapılmalıdır. YAZIM KURALLARI ve KAYNAK GÖSTERME BİÇİMİ Konferansımıza gönderilen yazılar, referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır.


Kısa alıntılar tırnak işareti içinde gösterilmelidir. Bu nedenle kitapların çocukların dil geliimine doğrudan etkisi söz k. Akademik camiaya yönelik bir tez, kitap ya da makale hazırlanırken çeşitli diğer eserlerden içerik alınabilir, esinlenilebilir veyahut belli kısımlar kullanılabilir.


Meydana çıkarılacak eserler veya çalışmalar için yararlanılan kaynak usulüne uygun olarak gösterilmemesi halinde intihal (bilimsel hırsızlık) ile yaftalaması ile karşı karşıya kalınacaktır. Ayrıca kaynak sahibine, kaynak göstermeden kullanan şahsa karşı öne sürülecek kanuni yaptırım istenmesi hali ortaya çıkacaktır.


The effects of impaired trace element status on polymorphonuclear leukocyte activation in the development of vascular complications in type diabetes mellitus. Bağlaç yöntemi ile kaynak gösterme (gönderme) a) Belirli bir cümle, kavram ya da paragrafa gönderme. Bilgisayar yard›m›yla referans listesi (kaynakça) alfabetik yada numa-ra s›ra düzeninde kolayca oluflturulabilir. Yüksek Lisans Eğitimi Forumunda makale kaynak gösterme Konusunu İncelemektesiniz.


Merhaba arkadaşlar ben seminer yazmaktayım. Bilimsel yay›nlarda farkl�.

Makalelerden yararlanmak istiyorum fakat makalelerdeki her cümlenin parantez içinde alınan. Burada en çok kullanabileceğiniz kaynak tiplerini örnekleyeceğiz. Dipnotlu kaynak gösterme yönteminde, metinde başvurulup sayfa altlarında gösterilen kaynaklardan ayrıca bir bibliyografya oluşturulur. Bibliyografya, araştırmanın sonunda, yararlanılan kaynakların soyadı sırasına göre topluca gösterildiği bir bölümdür.


Pek çok kaynak gösterme şekli vardır. Ancak bunlardan MLA ve APA en çok kullanılan kaynak gösterme şekillerine örnek verilebilir. Ayrıca, kaynak gösterimi tezin bilimsel güvenirliliğini artırmaktadır. Yararlanılan kaynak dergide yer alan bir makale ise, makalenin balığı tırnak içinde verilir.


Derginin adının belirtilmesinin ardından makalenin hangi ciltte ve derginin hangi sayısında yer aldığı ve sayfa aralığı numaraları sırasıyla verilmelidir. Bu videoda sizlere tez ya da makale yazarken nasıl kaynakça ekleneceğini anlatacağız.


MS Office Word programını kullanarak sorunsuzca kaynakça ekleyebilir, bunların yerlerini değiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.