Hakimler tarafından çocuğun menfaati değerlendirilirken, hangi ebeveynin çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayacağı, çocuğun kimi tercih edeceği ya da çocuğun. Bu nedenle çalışmayan anneye boşanmada çocuğun velayetinin verilmesi mümkündür.
Bu doğrultuda boşanmada çocuğun velayeti eşlerden birine verilirken, boşanmaya sebep olan eşin kusuru göz önüne alınmaz. Burada dikkat edilen husus, boşanmaya kusuruyla sebep olan eş, çocuğun geleceği bakımından. Aynı zamanda ekonomik ve sosyal olarak da ihtiyaçlarının karşılanması durumu da beraberinde incelenir.
Yani çocuk annesiyle kalmak istediği halde hakim velayeti babaya verebilir mi, ya da tam tersi durum mümkün mü? Hakimin dikkat ettiği diğer faktörler çocuğun kararından daha önemli olabilir. Bu kardeşin velayetinin, yaşlarından.
Hâkim çocuğun tevdiine karar verirken bu kararı çocuğun menfaatini gözeterek verecektir. Yargıtay yaşındaki çocuğun idrak çağında olduğunu. Seçimi Önemli midir? Eşler arasında görülmekte olan bir boşanma davasının temel sonuçlar�.
Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Dava açılan mahkemeye başvurunuz ve kararın kesinleşip kesinleşmediği konusunda bilgi alınız. Hakim velayeti verirken mutlaka çocuğun menfaatlerini göz önüne alır, almalıdır da. Ancak boşanma sonucunda velayetin kimde olacağı konusunda sadece hakim gözlemleri yeterli değildir.
Ayrıca kadın çocuğun velayeti kendisine verilmiş ise boşanma davası sona erdikten sonra boşandığı eşinden çocuğun masraflarına destek olması amacıyla iştirak nafakası da talep edebilir. Bir hukukçu olarak çocuğun psikolojisinin bu durum için göz önünde bulundurularak hakimlerin ona göre velayeti belirlemesi gerektiği görüşündeyim. Ayet Metehanoğlu Mete konu hakkında bilgilendiriyor.
Velayeti talep eden eşe velayetin verilmesi için mahkeme çocuğun üstün yararına bakar. Bir de velayet davası açıldığında mahkeme iki tarafın da çocuğa bakamayacağına kanaat getirirse çocuğa vasi atayabilir. Mesela İsviçre’de, kanunda yapılan son değişiklik ile evlilik birliği dışında doğan çocuğun velayeti konusunda baba ile soy bağı kurulursa ortak velayet durumu söz konusudur.
Ki genelde Avrupa Ülkelerinde evlilik dışı çocuk durumu pek yadırganmamakta, bu sebeple de yaşanılan toplum sorunları da kanuna göre uyarlanmaktadır. Velayet bir çocuğun ergin olana kadar anne ve babasının gözetimi altında yetiştirilmesidir. Evlilik süresi içerisinde anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar.
Hakim, çocuğun velayetini ana veya babaya verirken, çocuğun yaşı, cinsiyeti, karakteri, ana babadan her birinin oturduğu yer ve bulundukları çevre, ekonomik durumları, ahlaki yapıları, ana ve babanın çocuğun gelişmesi üzerindeki etki derecesi, idrak gücüne sahip olan çocuk dinlenmeli ve isteği dikkate alınmalıdır. Geçtiğimiz günlerde görülen mahkemede, çocuğun da velayetinin anne C. T’ye ortak verilmesi karara bağlandı.
Bu dönem, çocuğunuzun anne bakım ve şefkatine mutlak bir şekilde muhtaç olduğu dönem olup, çocuğun velayeti anneye verilmektedir. Bu yöndeki kararlar istikrar kazanmış olup, annenin yaptığı iş, sürdürdüğü yaşam. Bu davalarda çocuğun yaşı ve cinsiyeti velayet hususunda önemli bir etkiye sahiptir. Hâkim velayet hususunda karar verirken, çocuğun yaşındaki ihtiyaçlarına göre karar vermek durumundadır.
Türk Medeni Kanunu tarafından evliliğin bitmesi durumunda çocuğun korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile velayet durumu söz konusu olmaktadır. Ergin olmayan çocuklar verilecek olan kararlara göre anne ve babalarının velayeti altındadır. Ancak her iki taraftan da bu vekâletin alınması için bazı durumların. Eşlerden birinin vefat etmesi halinde velayet hakkı sağ kalan eşe aittir.
Eğer anne ve baba resmi bir evlilik hayatı kurmamış iseler velayet. Bosanmada özüriü cocugun velayeti, engelli kizin kimde kalir bosanmada, engelli oglum annesiyim kocamdan bosanmak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.