19 Şubat 2019 Salı

Mahkemece hükmedilen vekalet ücreti

Bu sayının bir meslek grubu için azımsanmayacak sayıda olduğunun kabulü gerekir. Bizim üzerinde duracağımız konu ise bu ücretin aidiyeti değildir. Anayasa Mahkemesi, dava sonunda mahkeme kararıyla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücretinin avukata ait olduğunu düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini reddetti.


Mahkeme ilamında lehine vekalet ücretine hükmedilen taraf “davalı veyahut davacı”dır. Her ne kadar davayı kazanan avukata dair bir kalem gibi gözükse de vekalet ücreti bir yargılama gideridir.


Mahkeme kararı lehine olan taraf, VUK uyarınca fatura düzenlem ek zorunda olan bir kişi ise kaybeden tarafa KDV hesaplamaksızın yargı ve icra gideri olarak (vekâlet ücretleri) fatura düzenlemelidir.

Yukarıda açıklandığı üzere ilamdaki vekalet ücreti vekille asil arasındaki iç ilişkiyi ilgilendirdiğinden vekil ancak alacaklı asil adına vekalet ücreti alacağını borçludan isteyebilir. Mahkemece, davacı tarafından açılan davanın Ankara 8. Yargı Organlarınca Hükmedilen Vekâlet Ücretinin Aidiyeti Sorunu B. Söz konusu maddede celse, karar ve ilam harçları, dava.


Madde-330: (1) Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir. Nafaka davalarında reddedilen miktar üzerinden karşı taraf lehine vekalet ücreti verilemez.


Kadının nafaka davası sebebiyle yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerine bırakılması da doğru olmamıştır. Erkek lehine hükmedilen vekalet ücreti yönünden. Kaldı ki söz konusu davada, mahkemece davalıdan tahsiline hükmedilen, karar ve ilam harcı ile, vekalet ücreti de, 1.

Avukatlık Kanunu mad. Bu aşamada hükmedilen karşı taraf vekalet ücreti hakkında avukat ve müvekkil arasında çoğunlukla “karşı taraf veka-let ücreti ” ile ilgili bir anlaşma yapılmaz.


Karşı yan, vekalet ücretidir. Bu ücrette, müvekkilin kesinlikle hiçbir hakkı yoktur. Aksi halde sanığa, bir davada iki kez vekalet ücreti yüklenmiş olunacaktır. Resmi vekalet ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesinin 3. Manevi tazminat davalarında avukatlık ücreti, hüküm altına alınan miktar üzerinden Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir.


Komisyonlarınca hükmedilen vekalet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemez. Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenilecek vekalet ücreti avukata aittir.


Davada haklı çıktığı için lehine yargılama gideri hükmedilen taraf, davayı bir avukat aracılığıyla takip etmiş ise, mahkemece takdir edilen vekalet ücreti, diğer yargılama giderlerine dahil edilerek, davada haksız tarafa yükletilir. Beraat Eden Sanık Lehine Vekalet Ücreti Talebi -4-X CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI.


DARİ İŞLER BÜROSU’NA Aşağıda mahkeme ve dosya numarası belirtilen dosyadan müvekkil X hakkında BERAAT kararı verilmiş olup, müvekkil adına kanuni vekalet ücretine hükmedilmiştir. Ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine öngörülen maktu ücretin beşte birine hükmedilir.


Dosya kapsamında azlin haksız olduğu sabittir. Ne var ki, davacılar tarafından davalı adına vekaleten yürütülen iş bir dava veya takip değildir. Sulh Hukuk Mahkemesin’nce 108.


Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez" hükmüne yer verilmiştir. Ancak borçlu taraf, alacaklısı olduğu vekalet ücreti alacağını, takas-mahsuba konu edebilir.

Başka bir deyişle, vekalet ücretinin, takas-mahsuba konu edilemeyeceği yönündeki yasal hakkından vazgeçebilir. Başvurucunun aleyhine asıl alacağı aşacak şekilde vekâlet ücretine hükmedildiği şeklindeki şikâyetlerinin özü, aleyhe hükmedilen vekâlet ücreti nedeniyle adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. TL hükmedilecektir.


Bu ücret yine davalı lehine ve davanın türüne göre maktu yada nisbi olur. Ancak delillerin toplanmasından önce bu karar verilirse nisbi ücretin yarısına hükmedilir. K 30 maddesinde tanımlanan tavzih nedenleri arasında yer almamaktadır. Bu itibarla hükmü değiştirecek nitelikte tavzih kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.


Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ticari ya da serbest meslek faaliyeti kapsamında olması halinde ödeme katma değer vergisine tabi olacaktır. Görüldüğü üzere mahkemelerce hükmedilen vekalet ücreti davayı kaybeden tarafça ödenir.


Bu konuda bir başka tartışma konusu ise kazanılan davada vekalet ücretine avukat mı vekil mi hak kazanmaktadır. Giriş : Birr Hukuk Bürosu avukatları olarak meslektaşlarımıza, stajyer avukatlarımıza ve dilekçe örnekleri konusunda ihtiyacı olan vatandaşlarımız için dilekçe örneği hazırlayarak sizlere sunulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.