Yetki kuralları, bütün davalar ve bazı davalar için olmak üzere ikiye ayrılır. Bazı dava ve dava çeşitleri için kabul edilen bu istisnai nitelikteki yetki kurallarına da genel.
Yetki sözleşmesi ise kanunun belli kişilere belli şartlar altında yetkisiz bir mahkemeyi yetkili kılmak adına tanımış olduğu bir imtiyazdır. Online Eğitimlerimiz: KPSS.
Yedek kurallar (özel yetki kuralları): Suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, yakalanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Türkiye’de en son adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Genel yetki kuralı ise dava davalının ayağına gider.
Yani dava davalının yerleşim yerinde açılır. Kesin yetki durumunda yetki itirazı davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Y etki kuralları, açılacak olan davanın hangi yer mahkemesinde açılması gerektiğinin tespitini sağlayan hukuk kurallarıdır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Birinci Bölüm, İkinci Ayırım’ında 5. Bunlardan bütün davalar için uygulanan yetki kurallarına “genel yetki kuralları ”, bazı davalar için uygulanan yetki kurallarına ise özel yetki kuralı denir. Yetki Kurallarına Göre Nerede Dava Açılmalıdır?
Gerçek bir kişiye dava açılmak isteniyorsa kural olarak davalının yerleşim yeridir. Yani coğrafi alan olarak hangi yerdeki mahkemenin davaya bakacağına yetki kuralı denir.
Buradaki yetki kuralları deniz sigortalarından doğan davalarda uygulanmaz. Burada da hem kesin olan yetki hem de kesin olmayan yetki hali düzenlenmiştir. Davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
Gerçek kişilerde yerleşim yeri: yerleşmek niyeti ile oturulan yer. Tüzel kişilerde yerleşim yeri: merkezin bulunduğu yer.
Davalının daha sonra yerleşim yerini değiştirmesi mahkemenin yetkisini etkilemez. Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanununun ve 27. Ancak kesin yetki dışındaki durumlarda davalı sadece ilk cevap. Maddelerinde icra daireleri uygulanacak yetki bakımından atıfta bulunulmuştur (İİY.50.md.).
Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz. Mahkeme, yetkisizlik kararında yetkili mahkemeyi de gösterir. Buradaki amaç her hukuki uyuşmazlığı uygun olan yerdeki mahkeme önüne getirmektir.
Kural olarak mahkemelerin yetkisi kanunla düzenlenir (Anayasa m.14 HMK m.5). Yetki, bir davaya neredeki, hangi yerdeki görevli mahkemenin bakacağını belirler. Cemalyener Tosyalı Cad. Hemşirelerin Görev, yetki ve sorumlulukları neler?
Yönetmelikle madde madde görevler. YETKİ VE USULDE PARALELLİK: Yasada aksine bir düzenleme bulunmadıkça bir işlemin tesisinde uygulanan yetki ve usul koşullarının aynı işlemin geri alınması, kaldırılması işlemlerinde ve tersi işlemin yapılmasında da aynen uygulanmasıdır. Anayasal değil danıştay içtihadları ile getirilmiş bir idare hukuku ilkesidir. Karşı davada yetki.
MADDE 13– (1) Kesin yetkinin söz konusu olmadığı hâllerde, asıl davaya bakan mahkeme, karşı davaya bakmaya da yetkilidir. MADDE 14- (1) Bir şubenin işlemlerinden doğan davalarda, o şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Hukuk kuralları kişi davranışlarını, istisnaen de doğa olaylarını düzenler 3- Hukuk kuralları genel, soyut ve süreklidir 4- Hukuk kuralları bir yaptırıma dayalıdır.
Yaptırım Yaptırım: Bir hukuk kuralına aykırı davranıldığında o davranışta bulunan kişinin karşılaşması, hukuk düzenince öngörülen sonuç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.