27 Haziran 2019 Perşembe

Hollandabelçika sınırı

Marttan bu yana kapalı olan sınırdan ancak özel izinlerle geçiş sağlanabiliyor. Dolayısıyla, Schengen üyesi ülke vatandaşları, kontrol olmadan serbest bir şekilde dolaşabiliyor. Email adresine yeni bir şifre gönderilecek. Böyle ülke sınırı görülmedi!


Sınırların ülkeleri birbirinden ayırmaları bilinmedik bir şey değil!

Ancak diğer mağazalarda alışverişe izin verilmiyor. Mesela hollanda belçika sınırı bazı evlerin ortasından geçiyor dediğin gibi, hanhi ülkeye bağlı olduğu ön kapıya bakarak bulunuyor.


Hatta evinin ön kapısını değiştirerek ülke değiştirenler varmış. Sınır komşuluğunda uygarlığın böylesi görülmedi. Aynı zamanda evleri ve sokakları bölen bu sınır, artık gidenlerin uğramadan dönmeyeceği bir uğrak noktası oldu. Sorun, sınırdaki Maas nehrinin yatağının değiştirilmesiyle ortaya çıkmıştı.


Ancak işin ilginç olan yanı, değişilecek toprak parçalarının eşit. Bu nehirler tarihte derebeylikler arasındaki sınırı oluşturduğundan birtakım kültürel farklılıklara yol açmıştır.

Lille’den geçiyoruz. Yeni ve eski binalar içiçe. Beton aşıklarına göstermeli. Her taraf yemyeşil. Ana yolların üzerinden otoyol geçen köprüler var ama yeşil talan edilmemiş. Yani etrafına hiç dokunulmamış. Paris’e girerken adet uçak pistinin altından geçtik. Amerika Meksika Sınırı 2. Slovakya Macaristan ve Avusturya Sınırı 3. Norveç İsveç Sınırı 4. Dominik Cumhuriyet Haiti Sınırı 6. Polonya Ukranya Sınırı 7. Danimarka İsveç Sınırı.


Brezilya Bolivya Sınırı 11. AB’de devletler daha bağımsız hareket etmeye başlayacak. Sınır olmadığı için yollara konteyner koyup geçişi engellediler. Hava kirliliği azalacak.

Kentte iki ülkeyi ayıran sınır bir evin ya da kafenin ortasından. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır.


Bir kısım bozkırken diğer taraf olabildiğince yeşil ve bu çizgi sınırı oluşturmuş. EKYA: Çekya dün (Mart) ülkeye sınırlarını kapattı.


Geceleri ise yine azami hızın 1kilometre olarak kalacağı aktarıldı. Hepimizin Adem ile Havva’dan geldiğini savunanlardan da olsanız, aksine evrim var da deseniz, her sonuçta aslında kardeşliği vurguluyorsunuz ama ülkeler kurmuşuz, toplumlar yaratmışız. Doğadaki kara parçalarını hatta denizleri sınırlarla çizmişiz. Peki dünyanın her yerinde bu sınırlar dikenli tellerle mi belirlenmiş hayır!


Belçika’da bu sayı 3oldu. Uçuşta sahip olacağınız bagaj hakkı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.