Gri pasaport için başvuru esnasında parmak izi, önceden parmak izi var ise parmak izi teyit kağıdı da ayrıca isteniyor. Pasaport çocuk için çıkacak ise çoçuğunda pasaport başvurusunda bulunması gerekiyor.
Anne yada baba muvaffakatname olsa bile çocuk olmadan parmak izi alınmadan işlem başvuru yapamıyor. Kimlik Numaranız doğrulandıktan sonra işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Gri pasaport yenileme Eskiden süresi dolan pasaportlar bir damga düzeltmesi ile süresi uzatılarak yenilenebiliyordu.
Artık yenilemek diye bir sistem yok. Yeni sistemde gri pasaportunuzun süresi dolduğunda sıfırdan yeni bir pasaport başvurusunda bulunma talebiyle işliyor.
Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Görev bittikten sonra ise pasaport, alınan kuruma geri verilir. Kurum da il nüfus müdürlüğüne pasaportu teslim eder. Gri pasaport başvurusunda istenen belgeler şunlar: Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı aslı, adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont ya da makbuz, görev onayı ve talep formu (görevlendiren kurumdan alınacak), öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenci belgesi, ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi, varsa eski.
Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.
Hizmet damgalı pasaportlar harçtan muaftır. Schengen ülkelerine gri pasaport vizesiz giriş yapabildiğinden, Fransa’ya gidecekseniz pasaport başvurunuzu gitmeden önceki gün içinde yapabilirsiniz.
Ama İngiltere, Amerika gibi bazı ülkeler gri pasaporttan vize istediğinden, Amerika’ya gidecekseniz gitmeden önceki gün içinde başvuru yapabiliyorsunuz. Kimler Alabilir - Başvuru Şartları? Pasaport başvuruları son yıldır ülkemizde nüfus müdürlüklerine yapılmaktadır.
Online olarak başvuru yapmak istemezseniz 1numaralı hattı arayarak pasaport başvuru randevusu talep edebilirsiniz. Gri Pasaport sahipleri, bu pasaportu şahsi seyahatleri için kullanamazlar, sadece görev dolayısı ile verilen bir pasaport türüdür.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi görev süresi sonunda iade edilmesi gerektiğinden zaten şahsi amaçlarla kullanılamıyor olması gerekir. Ancak bu iade işlemi pek efektif yürümüyor 🙂 Yani anlayacağınız pasaportun şahsi kullanımı oldukça. Yurtdışında çalıştırılan hükümet, hususi idare ve belediye çalışanlarına verilir.
Siyah pasaport devletin en üst düzey yöneticilerine verilmektedir. Her pasaport türü için aslında işlemler aynıdır. Fakat bazı türlerin gerektirdiği farklı evraklar da vardır. Pasaport almak isteyen vatandaşlar öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Alo 1Çağrı merkezinden ya da randevu.
Almanya seyahati gerçekleştirecek olan umumi pasaport sahipleri şayet daha önce çok girişli ve geçerliliği devam eden bir Schengen vizesi almışlar ise kısa süreli Almanya seyahatleri için yeniden vize almaları gerekmeyecektir. Kimlik Kartı, Aile Cüzdanı, Doğum, Ölüm, Vatandaşlık gibi işlemlerinize ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için belirli kriterlerin karşılanıyor olması gerekir. Göreve giden memurun eşi ve çocuklarına da veriliyor bu pasaport. Emniyet Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekiyor.
Bu arada Gri pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüklerinden yapılmaktadır. Burada şöyle bir güzellik var illa oturduğunuz şehrin müdürlüğüne başvuru yapmak zorunda değilsiniz. Bununla birlikte size kolay bir yer olmasını öneririz çünkü pasaport basılıp kargoya verildiğinde sizi evde bulamazlarsa gün içinde başvuruyu yaptığınız İl Nüfus.
Vatandaşlar pasaport renkleri ne anlama gelir bilmediği için başvuru yapan kişilerin bu konuda aklında büyük soru işaretleri bulunuyor. Gri, Bordo, Yeşil ve Siyah renklerinde farklı.
Pasaport İşlemleri, Lacivert, Yeşil, Gri, Kırmızı Pasaport Pasaport işlemleri, bağlı olduğunuz il veya ilçe emniyet müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bağlı bulunduğunuz il veya ilçede değilseniz, bulunduğunuz adresi gösteren bir ikametgah belgesi ile başvuru yapma hakkına sahipsiniz.
Diplomatik pasaport (siyah pasaport ), umuma mahsus pasaport (bordo pasaport ), hususi pasaport (yeşil pasaport ) veya hizmet pasaportunun ( gri pasaport ) kaybı, çalınması ya da zarar görmesi gibi durumlarla dış temsilciliklere başvuru yaparak bu pasaport türünü (eğer başvurunuz uygun görülürse) alabilirsiniz. Yurt dışına devlet tarafından görevlendirilen kişilere verilen, görev süresi boyunca geçerliliği bulunan gri pasaport tıpkı yeşil pasaport gibi birçok ülkeye vizesiz geçiş hakkı tanıyor.
Türkiye’ye girişte emniyet.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.