21 Ağustos 2019 Çarşamba

Haksız fiilde yetkili mahkeme

Haksız fiilden doğan tazminat davaları, genel yetki kuralı gereğince davalının yerleşim yeri mahkemesinde veya haksız fiilin işlendiği yer mahkemesinde açılabilir. Bu davada görevli mahkeme ise haksız fiilin hangi hukuki münasebete ilişkin olduğuna göre.


Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir. HUKUK DAİRESİ Tarih: 04.


Yerleşim yeri - TAŞINMAZ - Yetki itirazı - Ticaret mahkemesi - yetkisizlik kararı - tazminat davası - Kesin yetki kuralı - Birden fazla davalı kararı okumak için tıklayın. Karar Arama sayfamıza bakınız.

Genel yetkili mahkeme. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt. Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi giriniz. Yetkili organlardan maksat mahkeme, icra memuru, polis ve jandarma gibi devlet organıydı.


Siz eğer davanızı tüm davalılara karşı karşı haksız fiilden dolayı açmışsanız kanunda ortak yetkili mahkeme gösterilmiş olduğu için yetkili mahkemenin haksız fiilin vuku. Haksız Rekabet Davaları ve Yetkili Mahkeme Bu davaları, davalının yerleşim yeri mahkemesinde veya haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilinmektedir.


YETKİ : Haksız fill nedeniyle açılan davalarda HMK gereği haksız fiilin gerçekleştiği yer mahkemesinin de yetkili olduğu gözetilmeden yetkisizlik kararı verilmesi, T. ZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10.

Kural olarak genel yetkili mahkeme davalının yerleşim yerinde yer alan mahkemedir. Yani siz Ankara’da oturuyorsanız fakat dava açmak istediğiniz kişi İstanbul’da oturuyorsa, davanızı İstanbul mahkemelerinde açmalısınız.


Bu istisnalar genelde Aile. Bir haksız fiil birden fazla kişi tarafından işlenmiş ise bu kişilere karşı (birlikte) açılacak tazminat davası, ortak yetkili mahkeme olan haksız fiilin işlendiği yer mahkemesinde görülür.


Bu halde, davalıların hepsine karşı davalılardan birinin yerleşim yerindeki mahkemede dava açılamaz. Bu anlamda dava sebebi olan haksız fiil halinde dahi HMK’nin 16. Türk mahkemelerinin yabancılık unsuru taşıyan bir davada yetkili mahkeme olarak seçilmesine dair sözleşmeyi ise HMK’deki yetki sözleşmelerini düzenleyen 16. Bu nedenle konuyu aşağıdaki gibi ikiye ayırarak incelemek daha doğru olacaktır.


Merhaba, aleyhimde açılan marka davasında verilen kararda mahkeme 1- Marka hakkına tecavüz ettiğimi, haksız rekabet eylemini gerçekleştirdiğimin tespitine, durdurulmasına ve önlenmesine, 2- Marka hakkını ihlal nedeniyle 37. TL itibar tazminatına hükmetti.


Eğer haksız bir saldırı varsa el atmanın önlenmesi (müdahalenin men’i) davası açılabilir. Haksız fiilde faiz başlangıcının olay tarihi (zararın oluştuğu tarih) olduğuna ilişkin bir çok yargıtay kararı da mevcut. Sanıyorum adli yargıda dava açmayı düşündünüz.


Ama ben de sorunuza yanıt veren diğer iki meslektaşım gibi,davanızın idari yargının görev alanına girdiğini düşünüyorum. Temyiz gücünü geçici kaybeden kiĢiler, kendi kusuru ile bu duruma düĢmemiĢlerse sorumlulukları yoktur. Ayşe İpek Sarıöz, Haksız Rekabetten Doğan Uyuşmazlıklarda Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme kitabını inceleyin, uygun fiyatlar ve taksit seçenekleri ile tek tıkla satın alma keyfini Babil.


Tüzel kişinin hak sahibi olarak üçüncü şahıslarla ilişki kurabilmesi ve iradesini açıklayabilmesi için organlara sahip bulunmasının gerekli olduğu yasada hükme bağlanmıştır.

Kanunla yapılan ve 19. Görevli mahkemeler ise Asliye Hukuk mahkemeleridir. Haksız ihtiyati tedbirden doğan tazminat davasında görevli ve yetkili mahkeme esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkeme olarak belirtilmiştir. Esas hakkındaki davayı karara bağlayan mahkeme, olaya daha yakın ve olayı daha kolay algılayacak konumda olduğu için tazminat davasının bu mahkemede görülmesi daha mantıklı bulunmuştur.


Yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Taşınmazın bulunduğu yerden maksat taşınmazın tapuda. Haksız fiilin işlendiği yerin Türkiye dışında olduğu hâllerde, bu yetki kuralı özellikle önem arz edecektir.


Haksız koruma tedbirlerinden dolayı açılacak maddi ve manevi tazminat istemli davalar ilgilisinin ikametgahının bulunduğu yer ağır ceza mahkemesinde açılır. Tazminat talep edenin ikametgahında ağır ceza mahkemesinin olmaması halinde en yakın ağır ceza mahkemesi yetkili ve görevlidir.


ZEL YETKİLİ MAHKEME Madde 10: Sözleşmeden doğan davalar için sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde açılabilir. Borçlar hukukundan kaynaklanan sözleşmelerdir.


Kira – hizmet - istisna sözleşmesi - ödünç gibi. Eğer borç veya sebepsiz zenginleşmeden doğuyorsa borçlar kanuna tabiidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.