3 Eylül 2019 Salı

Yasal fesih bildirim süresi

Kira sözleşmesi fesih bildirim süreleri! Taşınmaz kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Zira belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshi halinde ihbar süresi ve bu süreye riayet edilip edilmediği oldukça önem arz ediyor. Bu süreler, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu’nda açıklanıyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflar, daha uzun bir fesih bildirim süresi yahut başka bir fesih dönemi kararlaştırmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak, sözleşmeyi feshedebilmektedir.

Sözleşmede yahut Türk. Kira kontratında belirtilen hükümlere tarafların uyması gerekiyor. Süreli fesih nedir? Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hale getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar. Ancak hem belirli hem belirsiz iş sözleşmelerinde bazı durumlarda sözleşmenin feshine rağmen ihbar süresi ve tazminat kuralı uygulanmamaktadır.


Hizmet akdinin feshinde bildirim.

Yeni iş arama izni. Fesih nedeni sayılamayacak haller. Ancak, bu durumda da bildirim süresi işçinin çalıştığı sürenin hesabında göz önünde tutulmalıdır.


Yargıtay, işverenin işçinin ücretini peşin ödeyerek akdi feshettiğini bildirmesiyle akdin derhal sona ereceği görüşündedir. Kanunun 1 1 ve inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. Yargıtay’a göre, işverenin ihbar tazminatı istemesi halinde yasal bildirim süresi üzerinde hesaplanır. Uyuşmazlık halinde.


Burada, fesih bildirim tarihi esas alınmıştır. Bu durum itibariyle altı aylık bildirim süresi her zaman için süresiz ürün kirasına ait sözleşme feshedilebilir.


Başka bir anlatımla her türlü fesihte " BİLDİRİM " gerekli olup, HAKLI veya GEÇERLİ nedenle yapılan tüm fesih türlerinde de bildirim şart koşulmuştur. Kararı davacı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.


Gözaltına alınan veya tutuklanan işçinin, gözaltı süresi ya da tutukluluğu bildirim süresini aşarsa işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Söz konusu süre beklenilmeden iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda fesih usulsüz olacaktır. Bildirim süreleri İş Kanununun 17.


Buna aykırı davranan işverene karşı işçi, ihbar tazminatını talep edebilir. Fakat işveren, ihbar.

Kiraya verenin bildirim yoluyla fesih hakkı ancak ve ancak on yıllık “uzama” süresinin sonu için söz konusu edilebilir. Buna göre kural, on yıllık uzama sürensin bitimini izleyen her uzaman yılı için, uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak şartıyla hiçbir sebep göstermeksizin sözleşmenin feshedilebileceğidir.


Açıklanmış olunduğu şekli. Belirsiz süreli iş akitlerinde bildirim süresi verme zorunluluğu her iki taraf içinde geçerli olduğundan ötürü, usulsüz fesih her iki taraf içinde mümkün olabilecektir.


Miktarı ise kıdeme göre uygulanması. Bknz: İşveren fesih bildirim dilekçesi.


Siz işçinize bildirim yapmışsınız ama ne yazık ki bunu yazılı olarak yapmadığınız için ispat etme şansınız bulunmamakta. Bu feshin en belirgin özelliği, feshin derhal yapılmaması ve belirli bir sürenin geçmesiyle geçerlilik kazanmasıdır. Bu nedenle vaktinden önce yapılmış bir fesih bildirimi de geçerli olacaktır.


Buna karşın, fesih bildirim süresi geçirildikten sonra yapılan fesih, yapılmak istendiği fesih dönemi için geçerli olmayacak ancak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.