28 Ocak 2020 Salı

Mestin içine çorap giyilir mi diyanet

Hanefîlere göre mest veya çorap, kendisiyle ayakkabısız olarak yaklaşık üç mil, yani on iki bin adım, yani altı kilometre yürünebilecek kadar sağlam olmalıdır. Hanbelîlere göre de mestler veya mest yerine kullanılabilecek çorapların �. Bugün dahi başta yaşlı kesim olmak üzere pek çok insan tarafından kullanılan mestlerle alakalı merak edilen konular bulunmaktadır.


Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İDRİS BOZKURT. Deriden yapılmış veya üstü sık örüldüğü halde tabanının deri veya deriyle kaplanmış olan çorap üzerine mesh etmenin caiz olduğuna dair söz birliği olsa da tabanı veya tamamı deriyle kaplanmamış olan çorap üzerine mesh verilip verilmeyeceğine dair müçtehit imamlar arasıda ihtilaf olunmuştur.


Mestin içine çorap giyilir mi diyanet

Aynı zamanda bu ihtilaf ashab-ı kiram arasında da olmuştur. Cevap: Mesele, cevaz yönünden ele alınacak olursa, çorap üzerine verilecek meshin yaşlığı aynen meste kadar ulaşır ise mesh caizdir. Bu haddi zatında çoraba değil, meste yapılmış bulunmaktadır.


DİYANET FETVALI ÜRÜN. Ayakkabı, bot ile giyilebilir. Kullanılan kumaş elastik olması sebebiyle çorap gibi atağı sarmalar. Her tür ayakkabı ile giyilir.


Ve hazır bu konuyu açmışken bunla alakali bir soru daha… Hanefi mezhebinin görüsüne göre mest olmadan sadece corapla mest islemi yapilirmi hocam? ALLAH’a emanet olun. Sual: Maliki’de mestin üstüne giyilen çoraba, mesh caiz mi ? Bu süre, mestin abdestli olarak giyilmesinden sonra ilk hadesten yani abdesti. Hanefi fakihlerinden Ebu Yusuf ve İmam Muhamme altına pençe vurulmuş olması şartını aramaksızın.


Bu kayıtlara göre mest, deri ve benzeri şeylerden giyilmek üzere yapılır. Ayaklara giyilen mestin veya sargının üzerine, elin ıslaklığıyla dokunmaya mesh deniyor. Seal mesti hergün kullanabilirsiniz yatsı namazını kıldıktan sonra ayağınızdan çıkarmanız tavsiya edilir. Yalnız ayaklarını yıkayıp, mest giyen bir kimse, sonra diğer uzuvlarını yıkayıp abdestini tamamlasa, sonra, abdesti bozulsa, sonra abdest alırken, bunlar üzerine mesh edebilir.


Akit haber güncel son dakika gündem haberleri ve haber arşivi. Biz her vakit, hakikati haykırdık ve gerçeğin izinde olduk. Her devrin gazetesi olmadık, milletin gazetesi olduk.


CEVAP Elbette caizdir. Kur’an-ı kerimde namazların nasıl kılınacağı gibi birçok husus yoktur. Mest abdestli giyilir. Cevap: Yalnız altına meshedilirse, mesh sahih olmaz.


Peygamber efendimizin yaptığı gibi yapılmıştır. Hepsine meshedilirse sahih olur. Mâlikî’de üste mesh farz, alta mesh ise müstehabdır.


Mestin içine çorap giyilir mi diyanet

Boxer, Tintin, Ense hakkında daha fazla fikir görün. Topuklarla birlikte ayakları örten, giyilen ayakkabıya “mest (huff)” denir. Abdestte mest üzerine meshetmek, ayakları yıkama yerine geçer. Müslümanlara abdest alırken kolaylık.


Mestin içine çorap giyilir mi diyanet

KUNDURA MESTİN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR Kundura Mst özelliği sayesinde ayağı sıcak tutar. Elastik yapısı sebebi ile ayağı.


Kilim, Anadolu’nun çadırından sedirine, çuvalından heybesine yaygındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.