Elbette her senet için zaman aşımı süresi aynı değildir. Bu tarz senetler sözleşme yerine geçer ve zaman aşım süresi net olarak yıl olarak kabul edilir. Senet İcraya Verme Süresi Var mı? Kambiyo senetlerinden bono ve poliçede vade tarihi yer almaktadır.
Peki senet icraya verme süresi nedir? Normal şartlar altında ödemesi yapılmayan senet hakkında icra takibi başlatabilmek için geçmesi gereken yasal süre gündür. Yasal sürenin dolmasının ardından senet icraya verme süresi alacaklının inisiyatifine bağlıdır. Bu konuda yasal bir şart bulunmaz.
Bilinen her senette yer alması gereken zorunlu bazı şeyler vardır, bunlardan biri ve en önemlisi senedi imzalayacak olan kişinin borç sahibi olacağının net bir şekilde ifade edilmesidir. Yukarıda açıkça belirtilen ayrıntılara dikkat edilerek doldurulmuş olan senet, takip talebine eklenerek ilgili. Faturasız senet tahsilatı başlı başına sıkıntı.
Senedi vadesinde tahsil etmeyince böle uğraşmak zorunda kalıyorsun. Bu süreleri aştığınız zaman işlenmesi geçersiz olur. Son olarak bazı durumlarda senet karşılığı verilmiş olan hizmetin ve maddi karşılığın ispatının yanı sıra söz konusu olan alacağın miktarı da sonuca doğrudan etki edebilmekte. Borçlu bulunan bir kişinin senet üzerinde belirtilen ücreti zamanında ödememesi durumunda alacaklı kişi, icra takibi başvurusunda bulunabilir.
Dairesi’ ne başvuruda bulunmaktır. Toplamda gün olarak belirlenen bu süre içerisinde borçlu tüm borcunu ve takip masraflarını ödemez ise aynı süre içinde mal beyanından bulunması gerekecektir. Zaman zaman hepimiz taksitle ve senetle altın alma veya senetle beyaz eşya veya çeşitli elektronik eşyalara borçlanıyoruz.
Yani bu durum da kişi borcu nedeniyle hapis cezası alabilir. Merhaba bir mağazada alışveriş yaptım ve bunun karşılığında senet imzaladım. Hukuk Ekspertizi 159views. Gayrimenkul ve Ticaret Avukatı Sezgin Kele.
Proaktif ailesi olarak deneyimli avukatlar ile sizlere hizmet vermekteyiz. Sizleri ofisimize ya da online destek almak için sitemize bekleriz.
Belirlenen vade süresi, senet üzerinde belirtilen kurallara uygun şekilde gösterilir. Bunun nedeni, senet düzenlemelerinde yapılan yanlışların senedi geçersiz kılmasıdır.
Bu başvuru için zamanaşımı süresi yıldır. Hamilin müracaat borçlularına karşı ileri süreceği talepler yönünden zamanaşımı protesto tarihinden itibaren işlemeye başlar. Senedin üzerinden imza ile birlikte borç tutarı rakamla ve yazılı olarak yazılırken vadesi de yani ödeme tarihi de ekleniyor.
Bu eklenen tarih ile ödeme gerçekleşmediği takdirde ya imzalanan senet üzerinde tarih bulunmadığı zaman senet icraya verilebiliyor. Eğer ödenmemeye bağlı olarak bir senet icraya verilmişse burada senedin geçerlilik süresi dava sona erinceye kadardır. Davanın sona erme tarihinden itibaren eğer üç yıl geçmişse senet geçersiz olur.
Türk Ticaret Kanunu’nda belirtildiği üzere senetler üç farklı hitaba yazılabilir. Bu iki yasağa uymayan bir senet icraya konulduğunda tüketici, avukatına hemen başvurmalı ve itiraz hakkını kullanmalıdır.
Zira itiraz süresi çok kısadır. Senedin tüketici ile yapılan sözleşme(temel ilişki) kapsamında verildiğinin ispat edilmesi de büyük önem arz etmektedir. Borç ödenmez veya itiraz olunmazsa cebri icraya devam edileceği beyanını…” Ayrıca İcra ve İflas Kanunu’nun 78. An-cak, ayrık olarak, yasada ilk günün hesaba katılacağı açıkça belirtilmişse, ilk gün hesaba dahil edilerek süre hesaplanır.
Düzenlenme yeri ile ödeme yeri farklı kıtalarda ise ibraz süresi aydır. Karşılıksız çek, hamilin muhataba başvurusu ve çeki ibraz etmesi üzerine çekte yazılan tarihte ilgili banka hesabında çekte yazılı tutarın bulunmamasını ifade etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.