TBK hükümleri genel olarak kiracıyı korumaya yöneliktir. Bu nedenle kiracıyı evden çıkarmak için tahliye sebeplerinden biri doğmamışsa, kiracı gün önceden tahliye edeceğini bildirmedikçe kiracıyı evden veya iş yerinden çıkarmak mümkün olmaz. Kanunun kiracıyı koruyucu yapısı gereği. Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ancak bazı nedenlerden dolayı kiracınızdan tahliyesini istediğinizi düşünelim.
Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi ? Ancak, bazı şartların mevcut olması durumunda. Peki ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri nelerdir. Mülk sahibi, kira kontratının süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir. Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.
Peki, ev sahibi istediği zaman kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip mi ? Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında mal sahibi ve kiracılar karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Bunun için de mahkemeye başvurmalıdır.
Mahkeme süreci belirli bir zaman almaktadır. Peki bu hakkın yasal dayanağı nedir? Sorunlu kiracılar ev sahiplerini çok zor durumlarda bırakabiliyorlar. Bu sebepler doğarsa ev sahibi usulüne uygun olarak kiracıyı evden çıkartabilir.
Polis gürültü ve sesten dolayı rahatsızlık verilen evlere uyarıda bulunur veya ceza kesebilir. Eğer durum daha da ileri bir seviyedeyse evden çıkarmada gerçekleşebilir. Ancak kiracıyı belli koşullarda çıkarma durumu. Herhangi bir nedenle kirayı ödemeyen bir kiracıdan kiranın zorla alınması ‘kendiliğinden hak alma’ suçunu işlemenize neden olabilir.
Ne şekilde olursa olsun kiracının olmadığı sırada taşınmaza gelerek anahtarı değiştirmek veya eve girmek konut dokunulmazlığını ihlal etmekle kalmayıp aynı. Söz konusu evraklarda kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanması büyük önem arz ediyor. Kişinin kiracı olduğunu.
Milliyet yazarı Prof. Erol Ulusoy, bugünkü köşesinde bu konuyu ele aldı.
Erol, koronavirüs salgını nedeniyle kiraların ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “İşsiz kalmak, gelirinin kesilmesi, kira ödeme borcunu ortadan kaldıran sebeplerden. Bundan dolayı, sadece ev sahibinin değişmesi kira sözleşmesinin koşullarını yerine getiren bir kiracıyı hemen evden çıkarma hakkı vermiyor.
Eğer kiracılar kiraladıkları yerler ile ilgili olarak özel anlaşma yapmazlar ise evin satıldığı hallerde yeni ev sahibi var olan kiracıları ay içinde çıkarma hakkına sahiptir. Bunu engellemek için kiracıların tapuya şerh yaptırmaları gerekir.
Bu yapıldığı durumda ev satılsa dahi kiracılar sözleşme bitene kadar kiraladıkları yeri kullanma hakkına sahip olurlar. Dükkan kiracısı nasıl çıkar.
Benimde aklıma gelen şeyler bunlardı. Yalnız benim şahit olduğum olayda, kadının dışarı atılmış olmasının ertesi günü idi. Polis de kadına şu cevabı verdi: Hanımefendi haklısın ama artık evden çıkmışsın yapacak bişey yok.
Yoksa Biz ne yapalım dediler. Apartman sakinlerinin bir kiracıyı evden çıkarma hakkı vardır. Eğer kiracı bağımsız bölümü randevu evi, kumarhane gibi kanunlara uygun olmayan amaçlar için kullanıyorsa evden çıkarma işlemi gerçekleşir. Bunların dışında aidat ödemiyor, sorun çıkarıyor, uygunsuz davranıyorsa da mal sahibi de kiracının sözleşmesini feshedebilir.
Kontratı kontrol ettik, zamanında evi kiralarken eski karısı bu maddenin üstünü çizmiş, geçersiz yazmış. Sebebi de evi aylık periyotlarda eşyalı ve fatura dahil kiralamaları, isterlerse kiracıyı evden atma hakkına sahip olabilme.
Kontrat süresi son derece önemlidir ve hiç bir ev sahibi bu süre dolmadan kiracıyı çıkarma hakkına sahip değildir. Kontrat süresinin bitmesine en azından bir ay kala mülk sahiplerinin kiracılara evden çıkması gerektiğini söylemeli. Eğer ev sahibi böyle bir ihtarname çekmiyorsa o zaman bahsi geçen kontrat süresi bittiği için kendiliğinden otomatik olarak yenileniyor.
Kira günümüz ayın 6sı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.