17 Temmuz 2017 Pazartesi

Araç satış sözleşmesİ noter

PDF belgesi olarak saniyeler içinde hazırlayabilirsiniz. Araç satış tarihinden önceki her türlü vergi, ceza, faiz vb. Araç halihazır durumuyla satın alınmış olup, satıcının GİZLİ AYIP kapsamında kabul edilebilecek halleri hariç, alıcı aracı görerek ve her türlü incelemesini yaparak satın almıştır.


Düzenlenen sözleşmenin bir tanesi alıcıya bir tanesi satıcıya bir tanesi ise noter arşivine teslim edilir. Kontrollerin ardından satış ve devir sözleşmesi noter yetkilisi tarafından elektronik ortamdaki bilgiler esas alınarak hazırlanır.


Araç bilgilerine, Kimlik Paylaşım Sistemi bilgilerine, Adres Kayıt Sistemi bilgilerine noter tarafından müdahale imkanı yoktur.

Vadeli araç sözleşmesi hazırlanırken her iki tarafın da ödenecek miktar, ödeme zamanları ve vade sıklığı hakkında müşterek oldukları hususlar sözleşme üzerine yazılmalıdır. Sözleşme üç nüsha halinde hazırlanır. Alacaklı taraf, satış sözleşmesinin noter tasdikli kaydını aldıktan sonra karşı tarafın. Alıcıya paranın alıp alınmadığı sorulur.


Satış sözleşmesi hazırlanır. Belge baskı ücreti: 2TL. Aynı şekilde noter harç ücretleri de yeniden belirlenmiş oldu. Noter evrak bedeli: 14TL.


Evraklar eksiksiz şekilde hazırlandıktan sonra notere verilir.

Bu sözleşme ile beraber satıcı ve alıcı tarafları satış koşulları üzerinde anlaşarak satışın belirlenen koşullar altında gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Ancak noterin bu araç devir için istediği, götürülmesi zorunlu olan belgeler vardır. Başlık: Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kayıtlı olan ve noter satış senedi ile alınan araçlara fatura düzenleneceği hk. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir.


Davacı eldeki dava ile 24. TL ye satıldığını savunarak davanın. Daha sonra satış işlemi bu sözleşme imzalandıktan sonra gerçekleşmektedir. El araç alırken plaka değiştirilmesi durumundan araç devir ücreti ödenmeyecek.


Sıfır araç tescili: 1TL. Plaka değişikliği yoksa: 2TL. Bu durumda ihtarname göndermeniz vs sadece sizi ihtarnamenin muhatabına karşı korur. Cezalar da vergiler de size aittir.


En iyisi icrayla bağlatmak. Bir arkadaşım arabamı kendisine satmamı rica etti. Galericiyi ikna edebilirsek bu noter satış sözleşmesi iptal edilebilir mi?


Trafikle ilgili henüz bir işlem yapılmadı? Trafikte yapılan tescil açıklayıcı veya bildirici mahiyettedir. Bu satış trafik sicil müdürlüğüne ve ilgili yerlere bildiriliyor.

Bundan birkaç ay sonra aynı aracı yine aynı noterde başka birine satıyor. Aracın satışına dair herhangi bir engel bulunmuyorsa noter görevlileri satış sözleşmesini takdim eder. Okuduktan sonra belgeyi imzalamanız yeterlidir.


Zira, satış sözleşmesindeki bedel olan 16. TL’nin davacı tarafından alındığının kabul edilmesi halinde, elden verilen bedel ve banka aracılığı ile ödenen taksitler ile ve noter satış sözleşmesi üzerinde yazılı bedel dikkate alındığında toplam bedelin adi yazılı satış sözleşmesindeki bedeli dahi geçtiği görülecektir.


Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış sözleşmesi akdetmek isteyen uygulamacıların geçerlilik şartlarını dikkate almalarını önemle tavsiye etmekteyiz. Yukarıda da değindiğimiz üzere, satıcının malı mülkiyeti saklı tutma kaydıyla alıcıya satması, mal bedelinin satıcıya tamamen ödenmemesi ihtimaline karşı bir tür teminat işlevi görmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.