24 Kasım 2017 Cuma

Noterden hisseli ev satışı

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, konut alacağız ama tapudan değil noterden satmak istiyor ne yapabiliriz diye soran okurunu cevaplıyor. Size noterden satış verdikten saat sonra aldığınız mülkü bir başkasına satışını gerçekleştirebilirler.


Gül, gayrimenkul satış ve tescil işlemleri yönünden de tapu işlemlerinin, devir işlemlerinin noterler tarafından yapılması hususunu Bakanlar Kurulunda arz ettiklerini açıkladı. Satış vaadi sözleşmesi ile belirlenen satış bedelinin ödenmesi ile vaad edilen taraf sözleşmeye dayanarak tapu iptali ve tescili isteminde bulunabilir.


Eksik bir evrağın olmaması durumunda devir için harcın ödenmesi isteniyor.

Noterden ev satışı olur mu? Satış sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Arsa tapulu gayrimenkul satışı olarak da bilinen hisseli emlak satışı, farklı usullere uygun bir şekilde gerçekleştirilebilir.


Hisseli Emlak Satışı Nasıl Yapılır? Tapu devir işlemleri için gerekli evraklar memura teslim ediliyor. Tapuda hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından binde oranında harç ödenmesi gerekiyor.


Peki ev satışı nerede yapılır? Adalet Bakanlığı ile noterler arasında yürütülen çalışmalarda sona gelindi.

Artık vatandaş tapu devri ve ev satışı işlemlerini noterler üzerinden yapacak. SORU noterden hisseli ev satış işlemi hakkında. Tapu hisse devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Arsanın üstündeki binada daire var.


Sattıktan sonra bir arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla, arsanın diğer hissedarı olan X şahsına sormadan arsayı satamazmışım. Miras Hukuku Çalışma Grubu.


Vatandaş zamandan tasarruf edecek devlet vergi kaybı zararını sona erdirecek. Detaylar haberimizde! Bu durumun alternatifi ise bir avukata vekalet verilmesidir.


Vekil avukat hisseli daire satışını hissedarlar adına gerçekleştirebilir. Bu noktada şufa hakkı ya da şufa davası ile karşı karşıya kalmamak adına mutlaka noterden hisse sahiplerine tapu satışı hakkında bilgilendirme de bulunulmalıdır.


Arsa tapuluysa fiyatı uygundur zaten o ayrı mesele…:D Aklınızdan çıkmaması gereken ve karşısında temkinli olmanız gereken bazı hususlar vardır. Buna göre hisseli arsa satışı gerçekleştikten sonra diğer hissedarlar veya bunların varisleri şufa haklarını kullanmak istediklerini beyan ederek satışın iptali için dava açabiliyor.


Diğer hissedar veya varislerinin ay içinde dışarıdan hisseli arsayı satın alan kişiye parasını geri vererek hisseyi geri alma ve anlaşamazlarsa yıl içinde de dava açma hakları. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmedi ise, ev yapmak için herkesin onay vermesi beklenmelidir.


Babamızdan biz beş kardeşe tarla miras kaldı.

Biz bu tarlayı satmak istiyoruz ama bir kardeşimizin borcu nedeni ile hissesine haciz gelmiş. Tapu siciline kayıtlı bir gayrimenkulün birden fazla maliki olduğu durumlarda, söz konusu gayrimenkulün tapu kaydında tüm bu kişiler yazılır ve bu tapulara uygulamada “ hisseli tapu ” adı verilmektedir.


Bugün muvafakat verseler dahi yarın iptal etmeyecekleri ya da sonrasında mirasçılarının bu konuya muvafakat vermeyecekleri ihtimali var. Evin elden gitmesini göze alabilecekseniz yapın, yoksa yapmayın.


Ev, arsa ve araziyi noterden satmak mümkün mü? Bir taşınmazın satışı. Yenir yasa ile mirasçılarca ilgili belge sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.


Taşınmazlardan olan arsaların hisseli olarak satışı söz konusu icra olduğunda bazı açılardan daha farklı uygulamalar dahilide yapılabiliyor. Hisse tapulu taşınmazınızı satmak istiyorsanız, hissedarlar olarak tapuda ayrı ayrı kendi satış işlemlerinizi yapmanız şart.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.