29 Aralık 2017 Cuma

Muvazaalı temlikin iptali

Buradaki en önemli istisna, muvazaayı bilmeksizin alacağı iktisap eden üçüncü kişi konusundadır. Bu kişi iyi niyetli olarak alacağı edindiği için artık bu alacak onun bakımından muvazaalı değil, muteberdir.


Asliye Hukuk Mahkemesinin 4. Beri yandan miras bırakanın davacılara sağlığında bir kısım kazandırmalarda bulunduğu yolundaki savunmada kayden doğrulanmamıştır. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca satış işlemi “ muvazaa” nedeniyle, gizli bağış işlemi de “şekle aykırılık” nedeniyle geçersiz olduğundan dava konusu temlikin iptali ile müvekkilin payı oranında tescilini temini için mahkemenize başvurma zarureti hasıl olmuştur.


Davacı, anılan temlikin mirasçıdan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu ileri sürerek eldeki davayı açmış, davalılar ise, murisin davacıya da yer verdiğini bildirerek savunma yoluyla davaya karşı koymuşlardır.

Sevgili Arkadaşlar, Devri ttk 5deki koşullara bağlı bir limited şirket hissesinin aslında bağışlanmış olmasına rağmen satış gibi gösterilip devredilmesi halinde muvazaa hukuksal nedenine dayalı olarak iptal edilebilir mi? Tapunun iptali için dava.


Diğer bir farklılık ise tapu iptali davasında muvazaa nedeniyle işlemin hiç yapılmamış sayılması istenirken, tasarrufun iptali davalarında muvazaalı işlemin alacaklı açısından geçersiz sayılması istenir. Aralarındaki son fark ise dava açılma sürelerinde ortaya çıkmaktadır. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. Davacılar, miras bırakan tarafından yapılan temlikin mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu ileri sürerek eldeki davayı açmışlardır.


Görünürdeki işlem(satış), muvazaa nedeniyle kesin hükümsüzdür. Muvazaalı tapu devrinde, gerçekte iki ayrı işlem mevcuttur.

Gizli işlem olan bağışlama ise, şekle aykırılık nedeniyle geçersizdir. Zira, taşınmazların devrini amaçlayan tüm sözleşmelerin, tapuda, resmi memur huzurunda yapılması gerekir.


Tasarrufun iptali davaları İcra ve İflâs Kanunu’nun 2ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Doktrinde Eren, muvazaalı işlemin yok hükmünde olduğunu ileri sürmektedir. Bu görüşe göre taraflarda işlem iradesi ve beyan iradesi bulunmamaktadır. HMK’nun 1ve TMK’nun 6. TEMLİK NAMENİN İPTALİ -ALACAK DAVASI-3.


KİŞİNİN SORUMLULUĞU. Ayrıca, muvazaalı sözleşmeler yapıldığı andanitibaren taraflar arasında hüküm ve sonuç doğurmayacağından, açılan davasonunda verilen karar, yenilik doğurucu (inşai) bir hüküm değil, açıklayıcı. Dolayısıyla kimi durumlarda muvazaalı işlemin iptali istenebilecektir.


Uygulamada en çok rastlanılan versiyonu, muris muvazaasına dayalı tapu iptali ve tescili davası dır. Yani taşınmaz satımı yoluyla mirasçılardan mal kaçırılmışsa mirasçıların dava açarak bu satımı iptal etmeleri mümkündür. Yazdıklarınızdan satışın başkalarını aldatmak amacı olmadan gerçek bir satış mahiyetinde olduğu çıkarılabildiğinden dolayı ödemeyi ne şekilde aldığınız ve herhangi bir hak talep edip edemeyeceğiniz üzerinde durulabilir.


Taşınmazı temellük ettiği tarihte yaşında olduğu ve alım gücünün bulunmadığı, mirasbırakanın yaptığı temlikin mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Esasen bu yön mahkemenin de kabulündedir. Hâl böyle olunca, birleştirilen tapu iptal tescil davasında tapunun iptali ile miras payı oranında tescile karar verilmesi, el atmanın.


Miras bırakanın, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin karşılığında yapılan temlikin muvazaalı olup olmadığı araştırılırken sözleşme tarihinde murisin yaşı, fiziki ve genel sağlık durumunun, aile koşulları ve ilişkileri, elinde bulunan malvarlığının miktarı, temlik edilen malın tüm mameleke oranı ve bunun makul karşılanabilecek bir sınırda kalıp.

Hukuk Daireside benzer şekilde, «tasarrufun iptali davası sonucunda, ‘davalı borçlu tarafından, icra dosyasındaki alacağın diğer davalı üçüncü kişi oğluna yapılmış olan temlikin iptaline’ karar veril-mesi halinde, mahkemece ‘temlik edilen. Davalı vekili, tapuda yapılan temlikin muvazaalı olmadığını, müvekkilinin payı trampa yolu ile edindiğini, davalının bu işlemdeki amacının taşınmazın yoğun inşaat yapılan bir bölgede olması nedeniyle bu hisse karşılığında gelecekte bir konut edinmek olduğunu, trampa işleminin yapılmasından birkaç ay sonra trampada vermiş olduğu hissenin satılık olduğunun.


Zira kanun, mal kaçırmak suretiyle alacaklılara zarar verilmesini, ahlak ve adaba aykırı saymamış. Muvazaa hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil davası bir ayni hak davası olduğu için her hangi bir süreye tabi değildir. Muvazaa, taraflar arasında, üçüncü kişileri aldatmak maksadıyla yapılan ve gerçekte var olmayan ve tarafları bağlamayan hukuki işlemler olarak karşımıza çıkıyor.


Bazen de eşinden ve. DAVA: Taraflar arasında görülen davada: Davacı, miras bırakan babası Mustafa. Ayrıca muvazaalı sözleşmeler yapıldığı andan itibaren taraflar arasında hüküm ve sonuç doğurmayacağından açılan dava sonunda verilen karar, yenilik doğurucu bir hüküm değil, açıklayıcı bir.


Mirasbırakan tarafından gerek satış suretiyle doğrudan, gerekse ara. Bu muvazaalı işlem de çoğunlukla yoksun bırakmak istediği mirasçının payını diğer mirasçılardan birine bağışlama yoluyla sağlanmaktadır.


Merkez, Atatürk Mahallesi, ada, pafta, parsel’de kayıtlı bulunan bağımsız bölümdeki taşınmazı, küçük oğluna bağışladığı halde tapuda satış göstermiştir 2-İşlemin muvazaalı olduğu açıktır Bu durumda tapuda davalı adına kayıtlı bulunan tapu kaydının iptali ile miras payları oranında adlarımıza tescilini talep etme zarureti hasıl olmuştur. Arz ve izah edilen nedenlerle müvekkilin alacağını tahsil etmesine engel olma mahiyetinde olduğu açık olan işbu muvazaalı satış işleminin iptal edilerek tasarrufun iptali kararı verilmesini ve tasarrufun iptali davasına konu olan taşınmazın dava sonuçlanana kadar 3.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.