25 Temmuz 2018 Çarşamba

Kamet nedir

Sözlükte "ayağa kalkmak, durmak, düzgün ve itidal üzere olmak" gibi anlamlara gelen kamet, dini bir kavram olarak, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezanının tamamen aynısıdır sadece bir kısımda “Kad Kâmeti’s Salâh” (Namaz başladı) diyerek ezandan ayrılır. Kaza namazlarında da kâmet g. Aslı "ikamet" olup, türkçede "i" siz kullanılır.


Bir terim olarak, farz namazlardan önce, tek başına namaz kılacak olan kimsenin cemaatle kılınacak farz namazdan önce ise müezzinin okuduğu ezan benzeri sözlerdir. Birden fazla kazâ namazı kılınacak ise, meclis aynı olsun farklı olsun, her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte aynı yerde birden fazla kazâ kılınacak olduğunda bunların ilkinde bir.

Kelime kullanımı olarak kamet getirmek diye kullanılır. Kâmet, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, “hayya ale’l-felâh” cümlesinden sonra, “kad kameti’s-salât” cümlesi eklenir.


Diyanet İlmihal "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre ezanın nasıl okunduğu hakkında merak edilenleri derledik. Cemaat ile kılınan farz namazlardan önce müezzin tarafından okunan, farz namazın başlayacağını haber veren ve cemaati namaza davet eden bir sesleniştir. Erkekle tek başına kılacakları namazların farzlarından önce kendileri kamet getirirken kadınlar kamet getirmezler. Kamet ne zaman okunur?


Erkeklerin, farz namazlardan önce kâmet okumaları sü. Namaz için seslenmek, kamet getirmek, ifa ve eda etmek.

Aslı “ikâmet” olup, türkçede “i” siz kullanılır. Anlamı Camilerde veya toplulukla cemaat olarak kılınan namazlarda, farzdan önce okunan iç ezan. Kabede kamet nasil getiriliyor. Klasik Kabe kamedi.


Harameyn usulü kamet. Müezzin Metin Demirtaş. Ishøj Mevlana Camii. Bu sesi daha önce dinlediniz mi? Hafiz Metin Demirtas. Bu kamet kalbinizi titretecek. Ezan sözlük anlamı olarak duyurmak, bildirmek demektir. Ezan ilahi bir çağrıyı bildiren ve vakitlerin girdiğini bildirmesi açısından dinimizdeki önemi büyüktür. Namazın farz kılındığı zamanlarda ezan diye bir şey yoktu. Müslümanlar çoğalınca namaz kılmak için toplanma ihtiyacı olduğundan.


Kişi farz namazı kılmadan önce aynı şekilde kamet getirir. Allâh-ü Ekber ve Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah gibi kamet sözlerini dile getirir. KAMET bulmaca anlamı nedir ? Aynı şekilde Cuma namazının farzı kılınmadan önce de müezzin tarafından kamet okunur ve daha sonrasında ezan.


Her ezan okunduğu vakit müezzin ezanı bitirdikten sonra Peygamber Efendimiz’in de tavsiye ettiği bir duadır.

Bir çok hadislerde Ezan vakitleri duaların reddedilmediği vakitler olduğundan Ezan duasını her ezandan sonra okumak oldukça faziletlidir. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti ile belirlenen namaz çağrısıdır.


MEB Dinî Terimler Sözlüğü, s. Sünnete uygun olarak kâmet şu kelimelerden ibarettir. Farz namazlara çağrı için ezan okumanın dayanağı, Kitap ve Sünnet’tir. Ezan ve kâmet, farz namazların sünnetlerindendir.


Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Siz namaza çağırdığınız zaman onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.