4 Temmuz 2018 Çarşamba

Muhasebede mizan nedir

Bunun amacı, günlük defterden büyük deftere geçirilen nakit ve kayıtların kontrolüdür. Elle tutulan muhasebede mizan düzenlemek için sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılır.


Yevmiye defterinin toplamı alınır. Defterikebir hesaplarının borç ve alacak toplamları alınır. Hesaplar hesap planındaki sıraya göre borç ve alacak toplamları ile birlikte mizan cetveline geçirilir.


Tek düzen hesap planındaki bütün bu hesapların bakiyelerinin hesap numarası sırası ile listelendiği belgeye mizan denir. Eğer hesabın borç yani fazla ise hesap borç kalanı, alacak yani fazla ise hesap alacak kalanı veriyor demektir. Bunlar: kayıt, sınıflama,raporlama ve analiz idi. Bu görevler, yazdığım sırada birbirine zincir şeklinde bağlıdırlar.


Muhasebede mizan nedir

Ay boyunca yevmiye defterinden büyük deftere aktarılan hesaplar ayın sonunda büyük defterlerden faydalanılarak mizanlara aktarılır. Böylece gerekli kontroller sağlanabilir.


Mali yıl sonlarında -Aralık- düzenlenir. Düzenlenmesinde aylık mizanla bir fark yoktur. Yıl sonu envanter kayıtları. Bu tablo sayesinde bir hesapla ilgili borç alacak durumunu zaman kaybetmeden kolaylıkla görebiliriz.


Terazi” manasında olan mizan, ahiret aleminde hesap verme olayından sonra herkesin amellerinin tartılacağı adalet ölçüsüdür. Hakikatini bilemediğimiz mizan, dünya hayatındaki ölçü yapılan aletlere benzememektedir.


Bu tartıda iyi amelleri kötülüklerinden daha ağır gelen kullar kurtulacak, az gelenlerde cehenneme gireceklerdir. Dünya hayatında da adalet, hak terazi. Fiziksel doğruluktan kastım, tutarlarda gözle görülür hataların tespiti ve arka planındaki bazı hesaplamaların doğruluğunun kontrol edilmesidir. Mizan Kontrolü Nedir ? Sözlük anlamında terazi demek olan mizan sözcüğü dinen ve muhasebede farklı anlamlarda kullanılır.


Müslümanlık için mizan ölümün ardından mahşerdeki hesabın ardından her insanın amelinin tartılacağı ilahi olan adaletin kantarı, terazisi anlamında kullanılır. Muhasebede mizan ın kontrol aracı olarak kullanıldığını söyledik. Kontrol sistemi, belirli bir döneme ait hesapların yeniden incelenip borç ve alacak toplamlarıyla bakiyelerinin mizan tablosu na yazılması üzerine kuruludur.


Muhasebede mizan nedir

Mîzan, sözlükte "terazi" anlamına gelir. Dönemsellik kavramının uygulamasının sonucu olarak muhasebe işlemleri her dönem birbirini tekrarlayan süreçlerden oluşur. Sonrasında bu toplamlar mizanın tutar kısmına yazılır.


Muhasebede mizan nedir

Hesapların borç toplamları borç sütununa ve alacak toplamları alacak sütununa yazılır. Bakiyeleri kalan kısmına yazarak işleme devam edilir. Kesin mizan nedir ? Muhasebe işlemlerinin kontrolü amacı ile belirli zamanlarda muhasebe kayıtlarının incelenmesi neticesinde borç, alacak ve bakiyelerin bir cetvelde toplu olarak ifade edilmesi. Bulmaca Sözlüğü Nedir ? Sık sık sorulan bazı kelimelerin anlamlarını sitemizden öğrenmeniz mümkündür.


Genellikle ne anlama geldiğini. Defter yönünden mizanlar, defteri kebirdeki tüm hesapların toplamlarının belirli bir tarihte mizan cetveline aktarılarak düzenlendiği mizanlardır.


Herhangi bir ana hesaba ait yardımcı (muavin veya tali) hesapların, toplam ve bakiyelerinin (kalanlarının) incelenmesi amacı ile düzenlenen mizanlardır. Muhasebe kavramlarına giriş (FIN114) ders notu içeriği: mizan nedir ? Hangi taraf fazla ise hangi taraf bakiye veriyorsa kalan kısmında.


Kısaca muhasebenin raporlama fonksiyonunun başladığı yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.